09 Ιουλίου 2013

Τουρκία: Ζημιά στην αμυντική βιομ/νία η στάση απέναντι στην Αίγυπτο


Η αμετροέπεια ή/και η υπερβολική, ουσιαστική ή επικοινωνιακή εξαπόλυση επίθεσης με αφορμή τις εξελίξεις σε κάποιο κράτος με το οποίο είχαν προωθηθεί οι εμπορικοί δεσμοί, έχουν σαν αποτέλεσμα τη ζημιά στη βιομηχανία και κατ’ επέκταση στην οικονομία. Οι τουρκικές προσδοκίες για την εξασφάλιση σημαντικών συμβολαίων σε μια ευρεία γκάμα οπλικών συστημάτων έχουν μετατραπεί σε σκεπτικισμό, ως αποτέλεσμα των τελευταίων εξελίξεων στην Αίγυπτο.

Η κυβέρνηση Ερντογάν γενικότερα και το υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) ειδικότερα, είχαν προχωρήσει σημαντικά τις επαφές και είχαν κατορθώσει να ανοίξουν την αναδυόμενη εξοπλιστική αγορά της χώρας, όμως οι τελευταίες εξελίξεις εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για το πότε και το εάν οι σχέσεις θα εξομαλυνθούν και οι επαφές θα ξαναρχίσουν.
Η απόλυτα καταδικαστική στάση εξάλλου του ίδιου του Ερντογάν που μίλησε από την πρώτη στιγμή για «πραξικόπημα» στρεφόμενος εναντίον των συμφερόντων αυτών που θα ήταν οι αυριανοί πελάτες του, περιέπλεξαν σημαντικά την κατάσταση, παρά το δάνειο των 250 εκατομμυρίων δολαρίων που εκταμίευσε η Τουρκία μόλις τον προηγούμενο Μάιο για τη χρηματοδότηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων από την τουρκική αμυντική βιομηχανία προς την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Χουριέτ», κατά την επίσκεψη του Ερντογάν στο Κάιρο, πέρσι τον Νοέμβριο, είχε τεθεί επί τάπητος το ενδεχόμενο προμήθειας 6-10 μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου ANKA, το οποίο το τρέχων διάστημα πραγματοποιεί πτητικές δοκιμές. Επίσης, συμφωνία είχε υπάρξει για την προμήθεια έξι ταχέων θαλάσσιων περιπολικών τύπου MRTP-20, των τουρκικών ναυπηγείων Yonca-Onuk.

Η συμφωνία περιλάμβανε τη ναυπήγηση τριών σκαφών του τύπου στα τουρκικά ναυπηγεία και τα υπόλοιπα τρία σε ναυπηγείο στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου με τουρκική άδεια. Άλλες ενδεχόμενες συμφωνίες ενέπλεκαν διαφόρων τύπων τεθωρακισμένα οχήματα, κορβέτες, αεροσκάφη βασικής εκπαίδευσης, ακόμα και ελικόπτερα, επιθετικά και γενικής χρήσης.
Η «πολιτική αρχών» του Ερντογάν έχει επιπτώσεις τις οποίες καλείται να διαχειριστεί με σκοπό να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά στην οικονομία της χώρας του.
http://www.defence-point.gr/news/?p=79987