09 Ιουλίου 2013

Το Ισραήλ έδωσε τους κωδικούς των UAV στην Ρωσία - των S300/TOR M1 μοιράστηκε με την Τουρκία


Σύμφωνα με τον Bhalla, η Τουρκία έχει καταφέρει νωρίτερα να σπάσει τους κωδικούς των S-300 που είχαν προηγουμένως πωληθεί στην Ελλάδα, χωρίς να αναφέρει την πλευρά που βοήθησε την Άγκυρα. Στη συνέχεια, η Τουρκία μοιράστηκε τις πληροφορίες με το Ισραήλ.
Ο Πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι δήλωσε στις 5 Ιουλίου ότι στην διάθεση της Μόσχας ήταν οι κωδικοί των ανεπάνδρωτων εναέριων οχημάτων (UAV) που είχε αγοράσει η Γεωργία στο Ισραήλ λίγο πριν από τον πόλεμο με τη Ρωσία το 2008. Έτσι, ο επικεφαλής του κράτους, για πρώτη φορά επιβεβαίωσε επίσημα τη δημοσίευση του WikiLeaks νωρίτερα. Πρόκειται για την ίδια δημοσίευση, στην οποία υπάρχουν οι ισχυρισμοί ότι η Τουρκία έχει καταφέρει νωρίτερα να σπάσει τους κωδικούς των S-300 που είχαν προηγουμένως πωληθεί στην Ελλάδα, χωρίς να αναφέρεται η χώρα που την υποστήριξε σε αυτή την διαδικασία.

Ο Πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι είπε τα εξής: «Οι κώδικες των UAV που αποκτήσαμε από το Ισραήλ, ήρθαν στον εχθρό κάτω από ύποπτες συνθήκες». Ο ίδιος συνέχισε ότι όπως έχοντας χάσει αρκετά αεροσκάφη οι Γεωργιανοί, στην Τιφλίδα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει ενώτερο λογισμικό για τα UAV, από το ίδιο το Ισραήλ. Σύμφωνα με τη γεωργιανή πλευρά, την άνοιξη του 2008, στον ουρανό πάνω από την Αμπχαζία, απωλέσθηκαν τουλάχιστον τρία UAV Hermes-450 που τα προμηθεύτηκε νωρίερα η Τιφλίδα από το Ισραήλ. Η Αμπχαζία υποστηρίζει ότι η Γεωργία έχει χάσει τουλάχιστον επτά αεροσκάφη του τύπου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2012 η ιστοσελίδα WikiLeaks δημοσίευσε μηνύματα που ανταλλάχθηκαν μεταξύ των συνεργατών της αναλυτικής εταιρίας Stratfor. Η ιστοσελίδα της εταιρείας δέχτηκε επίθεση χάκινγκ τον Δεκέμβριο του 2011. Ένα μήνυμα με ημερομηνία 26η Φεβρουαρίου 2009, αναφέρεται στις ρωσο-ισραηλινές σχέσεις. Σύμφωνα με το Stratfor, τον Ιούλιο του 2008, πριν από το ρωσο-γεωργιανό πόλεμο, οι εκπρόσωποι της Τιφλίδας προσπάθησαν να αγοράσει νέα όπλα, στην πρώτη θέση της λίστας αγοράς - UAV, που προορίζονταν να αντικαταστήσουν τα νεαποκτηθέντα ισραηλινής προέλευσης UAV.

Η ιστορία έσκασε στον «Πολίτη» τον Οκτώβριο του 2009, όταν η εφημερίδα δημοσίευσε μια περίεργη ιστορία που αναφερόταν σε απόπειρα μυστικής αποστολής στο Ισραήλ ενός ραντάρ του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος TOR-M1, για να αναλυθεί από Ισραηλίτες εμπειρογνώμονες ο τρόπος λειτουργίας του.
Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Στην πρώτη περίπτωση, χωρίς αυτό να αναφέρεται στο Stratfor, το πιθανότερο είναι οι Ρώσοι να απόκτησαν από τους Ισραηλινούς ένα σύστημα μετάδοσης δεδομένων, με άλλα λόγια, έναν σταθμό ελέγχου - των UAV της Γεωργίας.

Με αυτόν τον σταθμό, και με τους κωδικούς πρόσβασης, οι Ρώσοι πρέπει να κατάφεραν να λάβουν τον έλεγχο των γεωργιανών UAV όπως αυτά ήταν στον ουρανό, και να τα κατευθύνουν κάτω στο έδαφος για να συντριβούν.

Για την περίπτωση που έγινε αυτή η συνδιαλλαγή, είναι πολύ πιθανό η Μόσχα να παρέλαβε και τους κωδικούς των αντιεροπορικών συστημάτων που προμήθευσε νωρίτερα το Ισραήλ τη Γεωργία. Τα συγκεκριμένα ισραηλινής προέλευσης συγκροτήματα της Γεωργίας - Spider εξοπλισμένα με πυραύλους Python-5, αν και τα περισσότερα σύγχρονα στο οπλοστάσιό της, δεν κατάφεραν να εκτοξεύσουν τα όπλα τους κατά των ρωσικών αεροσκαφών, ενώ είναι γνωστό ότι η υπόλοιπη επίγεια αεράμυνα της Γεωργίας, αν και τεχνολογικά παρωχημένη, ήταν αποτελεσματική στο πεδίο μάχης.
Στις αρχές Απριλίου 2011, η ισραηλινή εταιρία Elbit Maarahot έκανε αγωγή σε δικαστήριο στο Ηνωμένο Βασίλειο, εναντίον της κυβέρνησης της Γεωργίας για ένα ποσό ύψους 100 εκατ. δολαρίων. Η Elbit κατηγορεί την Τιφλίδα ότι αρνείται να πληρώσει το χρέος για την προμήθεια όπλων σε μια σειρά συμβάσεων που υπεγράφησαν το 2007. Η μόνη επίσημη σύμβαση μεταξύ της Elbit Maarahot και της Γεωργίας από το 2007 είναι μια σύμβαση για την προμήθεια 40 UAV Hermes-450, που εκτελέσθηκε το 2008. Γεωργιανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι όλες οι οφειλές για τις συμβάσεις αυτές εξυπηρετήθηκαν σε εύθετο χρόνο.

Τον Ιούνιο του 2013, ο Πρωθυπουργός της Γεωργίας Μπιντζίνα Ιβανισβίλι, επισκέφθηκε το Ισραήλ. Μετά την επιστροφή του στην Τιφλίδα, σε μια συνέντευξη τύπου ρωτήθηκε για πιθανές ισραηλινές προμήθειες όπλων προς τη Γεωργία. Ο Πρωθυπουργός της Γεωργίας είπε ότι αυτή τη στιγμή αυτό δεν είναι απαραίτητο.
http://www.fox2magazine.ne