09 Ιουλίου 2013

Κυπριακή Οικονομία Ποντάρει σε κυπριακό ΦΑ η ΕΕ

http://www.parikiaki.com/wp-content/uploads/cyprus-natural-resources.jpgΤα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια στην ΕΕ λόγω της προσφοράς εντός της Ένωσης, ωστόσο το ψηλό κόστος εξόρυξης κάνει απίθανο το ενδεχόμενο εξασφάλισης χαμηλότερων τιμών. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters που αναλύει τις ενεργειακές εξελίξεις στη μεσόγειο, δίνοντας έμφαση στο ρόλο της Κύπρου και του Ισραήλ ως προμηθευτές αερίου στην Ευρώπη.Όταν η Κύπρος εντάχθηκε το 2004, αναφέρει το πρακτορείο, το κυνήγι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για νέες πηγές προέλευσης φυσικού αερίου επικεντρώθηκε στα έργα κατασκευής αγωγών για να αξιοποιηθούν τεράστια κοιτάσματα στο Αζερμπαϊτζάν.

Το ενδιαφέρον της Ευρώπης σε φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν δεν έχει αλλάξει από τότε, αλλά επεκτάθηκε στα τεράστια αποθέματα ΦΑ ανοικτά του Ισραήλ και της Κύπρου αλλά και στην προμήθεια από ανακαλύψεις στις ΗΠΑ.Η Κύπρος και το Ισραήλ ελπίζουν να αρχίσουν εξαγωγές φυσικού αερίου εντός αυτής της δεκαετίας ενώ άλλοι όπως ο Λίβανος και η Ελλάδα, έχουν επίσης εξαγγείλει σχέδια για να ξεκινήσουν γεωτρήσεις.Τα αποθέματα αερίου στη λεκάνη Λεβιάθαν που βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στα κυπριακά και ισραηλινά ύδατα στην ανατολική μεσόγειο, ανέρχονται σε περίπου 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα καλύπτοντας τη ζήτηση ΦΑ της Ευρώπης για επτά χρόνια. Παράλληλα, οι εξαγωγές 2 τρισ. κυβικών μέτρων από την Κύπρο και το Ισραήλ μπορει να αξίζουν $800 δισ. σε τρέχουσες ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου.

Για την Κύπρο και το Ισραήλ, αναφέρεται ότι οι σχεδιαζόμενες εξαγωγές βάσει των κοιτασμάτων που έχουν ήδη εντοπιστεί μπορεί να ανέλθουν στα 550 δισ. κυβικά μέτρα αερίου αξίας $200 δισ.«Αυτή είναι μια συναρπαστική στιγμή για την ανατολική μεσόγειο», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης αναφέρονμτας ότι η ανάπτυξη του φυσικού αερίου θα είναι κρίσιμης σημασίας για την ανταγωνιστικότητα μας.

Συνεργασία
Η Κύπρος και το Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία για την ανάπτυξη από κοινού των πόρων σε φυσικό αέριο και οι Ισραηλινοί έχουν ανακοινώσει ότι θα προσφέρουν το 40% των αποθεματικών τους για την εξαγωγή, επιδιώκοντας να ικανοποιήσουν εταιρείες εξερεύνησης.«Η απόφαση ισορροπεί την ανάγκη να εξασφαλιστεί μια φθηνή και διαθέσιμη πηγή ενέργειας για τους Ισραηλινούς και την ανάγκη για την εξαγωγή», ανέφερε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.Η ανάπτυξη γίνεται από την αμερικανική Noble και τις ισραηλινές εταιρείες Delek Drilling και Avner Oil Exploration.

Έχουν ενταχθεί επίσης μεγάλες εταιρείες, όπως η γαλλική Total, η ιταλική Eni, η Woodside Petroleum Αυστραλίας και η Kogas της Νότιας Κορέας. Ενδιαφέρεται επίσης η ρωσική Gazprom.Παρά το ελπιδοφόρο ξεκίνημα, υπάρχουν πολιτικοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν ή να εκτροχιάσουν την ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της συζήτησης για το πόσο φυσικό αέριο θα πρέπει να εξάγει το Ισραήλ και η πολιτική αστάθεια της ευρύτερης περιοχής.«Προς τα κάτω αναθεωρήσεις των στόχων για την εξαγωγή θα καταστήσει ακόμα πιο δύσκολο για το Ισραήλ να προσελκύσει σημαντικά ονόματα του τομέα», αναφέρει η Eurasia Group.

Η Κύπρος θα χρησιμοποιήσει μόνο ένα μέρος του τι έχει βρεθεί για τη δική της αγορά, αλλά οι αναλυτές λένε ότι μπορεί να χρειαστεί να βρει περισσότερα από ό,τι ήδη έχει ανακαλύψει για να προσελκύσει την αναγκαία επένδυση. Υπάρχει, επίσης, συζήτηση σχετικά με το πού θα πρέπει να κατασκευαστούν οι υποδομές.Για την Ευρώπη, το φυσικό αέριο της μεσογείου έχει στρατηγική αξία ως μέσο για τη μείωση της εξάρτησης της από τις ρωσικές εισαγωγές και της εισαγωγές από τη Βόρεια Αφρική. «Η ανατολική Μεσόγειος γίνεται ένα σημαντικός διάδρομος φυσικού αερίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογοναθράκων, Χαράλαμπος Έλληνας.

«Είμαστε δεσμευμένοι για την αποστολή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και είμαστε πρόθυμοι να διατηρήσουμε καλές σχέσεις με την Ευρώπη», είπε.

Της Γεωργίας Χαννή