23 Σεπτεμβρίου 2014

Σε κατάσταση άμυνας ο Νταβούτογλου


Επαναλαμβάνει το αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης για δημιουργία ουδέτερης ζώνης στην Συρία
Του Νίκου Στέλγια

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη Την στιγμή που ο Τούρκος Πρόεδρος βρίσκεται στις ΗΠΑ και θέτει επί τάπητος με την αμερικανική κυβέρνηση το μέλλον της Συρίας και του Ιράκ, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου αισθάνεται την ανάκγκη να αμυνθεί την φιλοσουνιτική πολιτική γραμμή της κυβέρνησης του. Την ίδια στιγμή, επαναλαμβάνει το αίτημα της κυβέρνησης του για δημιουργία ουδέτερης ζώνης στην Συρία. «Την τελευταία περίοδο στο διεθνή τύπο, η Τουρκία παρουσιάζεται σα να πρέπει να αποδείξει κάτι. Η Τουρκία δεν είναι υποχρεωμένη να αποδείξει τίποτα», τονίζει στον τουρκικό τύπο ο Πρωθυπουργός Νταβούτογλου, ο οποίος προσθέτει: «Εάν πρέπει κάποιοι να αποδείξουν κάτι, τότε να αποδείξει τον εαυτό της η Διεθνής Κοινότητα. Οι άνθρωποι δολοφονήθηκαν με χημικά όπλα. Ελήφθη κάποια απόφαση των Η.Ε.;»
Κατηγορώντας την διεθνή κοινότητα στο ζήτημα της κρίσης της Συρίας, ο κ. Νταβούτογλου καταβάλλει προσπάθειες για να αμυνθεί την πολιτική γραμμή, την οποία ακολουθεί στην περίπτωση του Ισλαμικού Κράτους. «Λένε πως η κυβέρνησή μας δε χαρακτηρίζει την ISID-ISIL τρομοκρατική οργάνωση. Όμως εμείς κηρύξαμε την ISID-ISIL τρομοκρατική οργάνωση στο υπουργικό συμβούλιο που είχε γίνει στις 13 Οκτωβρίου 2013. Τότε δεν είχε γίνει ακόμα η έφοδος στη Μουσούλη. Είναι γνωστή η στάση μας έναντι της ISID-ISIL. Όμως η πρόθεσή τους είναι άλλη. Όταν ήταν οι όμηροί μας εκεί, ήθελαν να μας βάλουν να πούμε κάποια πράγματα και να μας μετατρέψουν σε μέρος του προβλήματος. Εμείς έχουμε τις δικές μας ανησυχίες και τα δικά μας εθνικά συμφέροντα», τονίζει ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Ο κ. Νταβούτογλου θεωρεί ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην περιοχή αφορά το μέλλον της Συρίας και του Ιράκ. Ο ίδιος αναφέρει το εξής: «Το θέμα είναι ότι ο λαός της Συρίας έμεινε χωρίς ηγεσία. Ο Άσαντ δεν τους προστάτευσε, τους έσφαξε. Επίσης δεν τους βοήθησε και η Διεθνής Κοινότητα. Η αντιπολίτευση αποδυναμώθηκε. Το ίδιο ισχύει και για τον Μαλικί. Είπαμε ‘μην παραγκωνίζετε τους Σουνίτες’. Και αυτό επικρίθηκε. Παραγκωνίστηκαν οι Σουνίτες πολιτικοί. Και δεν έμεινε Σουνίτης πολιτικός».

 Καταλήγοντας, ο Τούρκος Πρωθυπουργός υπογραμμίζει το εξής: «Στην περιοχή ισχύει μία πολύ δυναμική διαδικασία. Εμείς, ως Τουρκία, είχαμε πει για πρώτη φορά πριν από 2 χρόνια την ανάγκη δημιουργίας μίας ζώνης ασφαλείας στα σύνορα και μίας περιοχής που θα απαγορεύονται οι πτήσεις. Κάθε φορά, μετά από έναν αεροπορικό βομβαρδισμό, δημιουργείται ένα κύμα προσφύγων. Αυτά τα συζητήσαμε με τους Αμερικανούς. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από ορισμένες χώρες, δεν έμεινε στρατός ο οποίος θα μπορεί να προστατεύσει την ακεραιότητα της δικής του χώρας. Η Τουρκία δεν μπορεί να επιτρέψει να τεθεί σε ρίσκο η ασφάλειά της σε μία τόσο περίπλοκη γεωγραφική θέση. Σε μία τέτοια γεωγραφία δεν μπορεί να παραβλεφθεί η ασφάλεια».
http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=184407