01 Απριλίου 2013

Το Κατάρ σε ρόλο "ειρηνοποιού" στο Αφγανιστάν

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι επισκέφθηκε για μερικές ώρες το Κατάρ, όπου είχε συνομιλίες με τον εμίρη Χαμάντ Μπιν Χαλίφα αλ Θάνι σχετικά με τις προοπτικές να ξεκινήσει μια ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα του, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων QNA. Στη συνάντηση στην Ντόχα συμμετείχαν ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι από τις δύο πλευρές, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Παρόντες ήταν ο πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ του Κατάρ Σέιχ Χαμάντ μπιν Τζάσεμ αλ Θάνι.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Αφγανιστάν είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι ο Καρζάι κατά την επίσκεψή στο Κατάρ επρόκειτο να συζητήσει σχετικά με το άνοιγμα ενός πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν εκεί.

Το ισλαμιστικό κίνημα διεξάγει πόλεμο εναντίον της αφγανικής κυβέρνησης αφότου το καθεστώς του ανατράπηκε το 2001.

Οι πολυετείς συζητήσεις σχετικά με την έναρξη ενός διαλόγου με στόχο την ειρήνευση στο Αφγανιστάν ανάμεσα στην κυβέρνηση της Καμπούλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Πακιστάν και τους Ταλιμπάν έχουν περιέλθει σε τέλμα.

Η αφγανική κυβέρνηση πιέζει τους Ταλιμπάν να ανοίξουν ένα γραφείο στο Κατάρ για να «διευκολυνθεί μια άμεση σχέση και οι απευθείας συνομιλίες». Ωστόσο οι αντάρτες επίσημα απορρίπτουν κάθε διάλογο με την κυβέρνηση Καρζάι, αποκαλώντας την μαριονέτα των ΗΠΑ.

Το πρακτορείο μετέδωσε αργότερα ότι ο Καρζάι αναχώρησε από τη χώρα, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
http://www.nooz.gr/