14 Μαΐου 2015

Χημεία συνεργασίας

Ο Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε ευκαιρία και «ανοιχτό παράθυρο» τη συγκυρία αυτή επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να την αφήσουμε να χαθεί
Η πρώτη συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον Νίκο Κοτζιά, τον πρώτο Ελληνα υπουργό της κυβέρνησης Τσίπρα που δέχτηκε στο προεδρικό Μέγαρο, έδειξε πως αρχίζουν να δημιουργούνται σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών και πως η Αγκυρα αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς στην Αθήνα εννοεί αυτό που λέει. Πως θέλει να προχωρήσουμε στην επίλυση των διαφορών μας, με διάθεση συνεννόησης, με σεβασμό απέναντι στον άλλο, χωρίς ταυτόχρονα να κρύβουμε τις διαφορές μας.Την αίσθηση ότι και η Τουρκία θέλει να λυθούν τα προβλήματα αποκόμισε και ο Ελληνας υπουργός, αν και -όπως είπε ανώτερη διπλωματική πηγή- η κάθε πλευρά θέλει να βρεθεί βέβαια μια λύση, πάντα κι από τη σκοπιά που την εννοεί η ίδια. Πάντως υπήρξαν απτά θετικά αποτελέσματα, όπως η επανεκκίνηση του διαλόγου στην Κύπρο, με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει νωρίτερα στους δημοσιογράφους ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο Κυπριακό έως το τέλος του έτους.

Ο Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε ευκαιρία και «ανοιχτό παράθυρο» τη συγκυρία αυτή επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να την αφήσουμε να χαθεί. «Πρέπει να αποκατασταθεί η Κύπρος ως ένα κράτος ανεξάρτητο, κυρίαρχο, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μία Κύπρος, χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις, που να διασφαλίζει όμως το μέλλον και την αίσθηση ότι οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι είναι κύριοι φίλοι της Ελλάδας και της Τουρκίας» τόνισε ο κ. Κοτζιάς, με την άλλη πλευρά να διαφωνεί ως προς το θέμα των εγγυήσεων, που σε απλά ελληνικά μεταφράζεται σε παρουσία ξένων στρατευμάτων στο νησί.

Η συνάντηση Κοτζιά - Τσαβούσογλου, που έγινε στο κομψό Ankara Palace, εκεί όπου βρήκαν κοινό τόπο ο Ελευθέριος Βενιζέλος με τον Κεμάλ Ατατούρκ, ήταν θερμή και παραγωγική. Συμφώνησαν να αρχίσουν οι διερευνητικές συζητήσεις που αφορούν την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, να αρχίσει η συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (και ήδη προχωράμε σε ΜΟΕ για τη θαλάσσια ασφάλεια), με τους δύο υπουργούς να δηλώνουν ότι έχουν κοινή επιθυμία να λυθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο, να πέσουν οι εντάσεις και οι αμφισβητήσεις γύρω από τον χαρακτήρα σειράς περιοχών. Βέβαια, την προηγούμενη ημέρα, τουρκικά μαχητικά έκαναν δύο παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και η μία εξελίχθηκε σε εμπλοκή, αλλά αυτό επανεπιβεβαιώνει πόσο σημαντικό είναι να αρχίσουν οι δύο πλευρές να επιλύουν θέματα, όπως η μείωση της έντασης στο Αιγαίο.

Η Αθήνα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, τόνισε ο κ. Κοτζιάς, ενώ αποφασίστηκε να προχωρήσει και να διευρυνθεί η οικονομική συνεργασία, κάτι που το θέλει προσωπικά και ο πρόεδρος Ερντογάν. Δίκτυα υποδομών και οικονομικές σχέσεις αποτελούν θεμελιακή βάση για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή, υποστήριξε με έμφαση ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως ανησυχεί για την εδώ και μήνες αποσταθεροποίηση στην Ανατολική Μεσόγειο, στο τρίγωνο Ουκρανίας, Λιβύης, Μέσης Ανατολής, και αντάλλαξε σκέψεις με τον ομόλογό του για το πώς η Ελλάδα και η Τουρκία, δύο χώρες παράγοντες σταθερότητας, θα μπορούσαν να θεσμοθετήσουν αυτήν τους τη δυνατότητα.

Οι μετανάστες
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τη διμερή συνεργασία στο θέμα της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης, «που γι’ αυτήν δεν φταίνε οι ψυχές που διακινδυνεύουν τη ζωή τους στις θάλασσες, αλλά τα σκληρά κοινωνικά προβλήματα και οι πόλεμοι στην περιοχή τους και, βέβαια, τα κυκλώματα που έχουν κάνει μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες μπίζνες στη μεταφορά ανθρώπων». Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, να συνεργαστούν για τους τρόπους αντιμετώπισης, αλλά και για τη διαμόρφωση μιας πολύ αυστηρής νομοθεσίας απέναντι στους διακινητές που πλουτίζουν και παραμένουν ατιμώρητοι.Μέσα στους επόμενους μήνες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί την Τουρκία, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θα έρθει στην Ελλάδα, ενώ ο Νίκος Κοτζιάς εκτίμησε ότι Νταβούτογλου και Τσίπρας «έχουν καλή χημεία».Σήμερα ο Ελληνας υπουργός βρίσκεται στην Αττάλεια για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ και την Κυριακή μεταβαίνει στις Βρυξέλλες.

Επικριτικό ψήφισμα για τη γείτονα

Εν όψει της έκθεσης προόδου για την ένταξή της στην Ε.Ε., η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου υιοθέτησε ένα επικριτικό ψήφισμα κατά της Τουρκίας, με το οποίο καλεί τη γείτονα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Στο εν λόγω ψήφισμα συμπεριλαμβάνεται τροπολογία η οποία καταδικάζει ρητά το γεγονός ότι η απειλή πολέμου (casus belli) κατά της Ελλάδας βρίσκεται ακόμα σε ισχύ και καλεί την Τουρκία να την αποσύρει άμεσα. Επιπλέον καλείται η τουρκική κυβέρνηση να θέσει τέρμα στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων και της ζητείται να υπογράψει και να επικυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης ζητείται από την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως και αποτελεσματικά τις υφιστάμενες συμφωνίες επανεισδοχής και να βελτιώσει τη συνεργασία της με τα όμορα κράτη-μέλη της Ε.Ε.Αναφορικά με το Κυπριακό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Τουρκία να λάβει άμεσα μέτρα για την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κύπρο.