07 Ιουνίου 2013

FSB: Περί τους 200 ρώσους ισλαμιστές πολεμούν με την Αλ Κάιντα στη Συρία Προβληματισμός για τις ρωσικές αρχές


Η Ρωσία ανησυχεί για το γεγονός ότι περίπου 200 αντάρτες του λεγόμενου Εμιράτου του Καυκάσου πολεμούν υπό το λάβαρο της Αλ Κάιντα και άλλων οργανώσεων (φωτογραφία αρχείου).
Περίπου 200 ισλαμιστές από τον ρωσικό Καύκασο πολεμούν στη Συρία στο πλευρό μαχητών της Αλ Κάιντα κατά του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ, υποστήριξε σήμερα ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών (FSB) Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

«Η Ρωσία ανησυχεί για το γεγονός ότι περίπου 200 αντάρτες του λεγόμενου Εμιράτου του Καυκάσου πολεμούν υπό το λάβαρο της Αλ Κάιντα και άλλων οργανώσεων που συνδέονται με αυτήν», είπε ο κ. Μπόρτνικοφ, μετά από συνάντηση που είχε με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας στο Καζάν, την πρωτεύουσα του Ταταρστάν.Το Εμιράτο του Καυκάσου είναι το «κράτος» το οποίο ανακήρυξε το 2007 ο τσετσένος ηγέτης των ανταρτών Ντόκου Ουμάροφ και έχει ως στόχο να εφαρμόσει τον ισλαμικό νόμο, στο ρωσικό Καύκασο.«Παρακολουθούμε επί του παρόντος να εντείνονται οι δραστηριότητες των μαχητών οι οποίοι πηγαίνουν στη Συρία. Το επικίνδυνο είναι ότι οι τρομοκράτες θα επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους. Το τι θα πρέπει να κάνουμε, πώς θα τους εμποδίσουμε είναι τα ερωτήματα που τέθηκαν στη συνάντηση», κατέληξε ο κ. Μπόρτνικοφ.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

ΣΥΡΙΑ-Ιερός πόλεμος κατά Ασαντ-Χεζμπολάχ

Συναγερμός έχει σημάνει στις τάξεις των αντιπάλων της Σιϊτικής Χεζμπολάχ στον μουσουλμανικό κόσμο για τον αποφασιστικό ρόλο που έπαιξε η λιβανέζικη οργάνωση στην ανακατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλης Κουσέιρ από τις δυνάμεις του Μπασάς αλ-Άσαντ.
Έτσι, χθες, σε ηχογραφημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε από ισλαμικές ιστοσελίδες με την ευκαιρία της 65ης επετείου από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, ο φερόμενος ως ηγέτης της (σουνιτικής) αλ-Κάιντα, Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, κάλεσε τους πιστούς να εξεγερθούν για να ανατρέψουν το μπααθικό καθεστώς της Δαμασκού το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, είναι μαριονέτα των ΗΠΑ και του εβραϊκού κράτους. Υπενθυμίζεται ότι ομάδες που πρόσκεινται στην αλ-Κάιντα συμμετέχουν -σχετικά αυτόνομα από την υπόλοιπη συριακή αντιπολίτευση- στον πόλεμο κατά του Άσαντ και της Χεζμπολάχ.Την ίδια στιγμή, ο μεγάλος μουφτής της Σαουδικής Αραβίας -της «μήτρας» που γέννησε τον Οσάμα μπιν Λάντεν και την αλ-Κάιντα- επανέλαβε την έκκλησή του για ιερό πόλεμο (τζιχάντ) κατά του Άσαντ, χαρακτηρίζοντας την Χεζμπολάχ «παιδί του Σατανά».Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες των ευρωπαϊκών και ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, εκατοντάδες ισλαμιστές μαχητές, που προέρχονται από χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και ιδιαίτερα τον Καύκασο, πολεμούν στο πλευρό της συριακής αντιπολίτευσης.Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αυστριακοί κυανόκρανοι που βρίσκονται στα υψίπεδα του Γκολάν ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους, μετά την ανταλλαγή πυρών στη ζώνη ανάμεσα στη Συρία και τα εδάφη που κατέχει το Ισραήλ.