07 Ιουνίου 2013

ΗΝ ΑΟΖ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ ΣΗΜΑΔΕΥΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ Αστάθεια στα Κατεχόμενα

Αναζητούν «πρωθυπουργό» από χθες στα Κατεχόμενα, καθώς ο Ιρσέν Κιουτσούκ, μετά την αποδοχή της πρότασης μομφής από την πλειοψηφία της «Βουλής», υπέβαλε την παραίτησή του στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος ήταν και ο αρχιτέκτονας της ανατροπής του ηγέτη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας.

Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στην έναρξη των διαπραγματεύσεων, λέει ο Ντερβίς Ερογλου Η ελληνοκυπριακή πλευρά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα Κατεχόμενα, καθώς έστω και εμμέσως θα επηρεάσουν τη στάση της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό ενόψει της έναρξης νέου κύκλου διαπραγματεύσεων το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ο Ερογλου, από την πλευρά του, θεωρεί πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στην έναρξη των διαπραγματεύσεων, εκτιμώντας ότι οι εξελίξεις θα επιβεβαιώσουν τον καθοριστικό ρόλο του ιδίου στα εσωτερικά του ψευδοκράτους. Ωστόσο, η Λευκωσία εκτιμά ότι η Αγκυρα θα επιδιώξει να κατευθύνει τα πράγματα, αδιαφορώντας για τις όποιες ενστάσεις του Ερογλου, ο οποίος δεν διατηρεί και τις καλύτερες σχέσεις με την κυβέρνηση Ερντογάν και ιδιαιτέρως με τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η Τουρκία συνυπολογίζει στις κινήσεις της και τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα και είναι αποφασισμένη να συμμετάσχει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στις διεργασίες στην ανατολική Μεσόγειο, με την τουρκική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ να δοκιμάζει νέα φόρμουλα παρείσφρησής της σε έρευνες στη θαλάσσια περιοχή πέριξ της Κύπρου. Η ΤΡΑΟ προσπαθεί να εξασφαλίσει ενεργειακό οικόπεδο στην ΑΟΖ του Λιβάνου μέσω κοινοπραξίας με άλλες εταιρείες.

Σε δηλώσεις του, στο πλαίσιο ενεργειακού συνεδρίου στην Τουρκία, ο διευθυντής ερευνών της ΤΡΑΟ Ερντάλ Τσοσκούν δήλωσε πως η εταιρεία έχει αποφασίσει με ποιες διεθνείς εταιρείες θα ενδιαφερθεί να δραστηριοποιηθεί στον Λίβανο, πως η προσφορά τους θα γνωστοποιηθεί τον Νοέμβριο και πως αναμένουν τις αποφάσεις της Βηρυτού τον Φεβρουάριο του 2014. Ως γνωστόν, η ΤΡΑΟ είχε στείλει το «Πίρι Ρέις» για έρευνες στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, συμπεριλαμβανομένου και του οικοπέδου 12.

Την ίδια ώρα η Τουρκία δεν έχει εγκαταλείψει το σχεδιασμό για ενεργειακές έρευνες στην Κύπρο. Το νέο ερευνητικό πλοίο που αγόρασε η Τουρκία, ονόματι «Μπαρμπαρός», συνεχίζει τις δισδιάστατες και τρισδιάστατες έρευνές του στη Μαύρη Θάλασσα. Με την ολοκλήρωση αυτών των ερευνών το πλοίο θα σταλεί για έρευνες στα ανοιχτά της Κύπρου, στην ανατολική Μεσόγειο.