Άγκυρα: Ευρω-σωσίβιο για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και ξεπάγωμα του τουρκικού διαπραγματευτικού κεφαλαίου «Οικονομική και Νομισματική Πολιτική», ευελπιστεί ότι να εξασφαλίσει ο Ταγίπ Ερντογάν από τον Φρανσουά Ολάντ, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει σε όλα τα επίπεδα την πρώτη επίσημη επίσκεψη Γάλλου Προέδρου σε τουρκικό έδαφος, εδώ και είκοσι χρόνια. Η επίσκεψη Ολάντ προγραμματίζεται για τις 27-28 Ιανουαρίου, ενώ νωρίτερα, την 21η Ιανουαρίου, ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες, μετά από τρία ολόκληρα χρόνια «επιλεκτικής απουσίας» από την έδρα της Ε.Ε.
Το θετικό κλίμα που είχε επανέλθει στις σχέσεις Άγκυρας-Ε.Ε με το άνοιγμα του τουρκικού διαπραγματευτικού κεφαλαίου «Περιφερειακή Πολιτική» στις 6 Νοεμβρίου 2013 και με την υπογραφή της Συμφωνίας Επανεισδοχής Παρανόμων Μεταναστών στις 16 Δεκεμβρίου, έχει διαταραχθεί λόγω της στάσης που τηρεί ο Ταγίπ Ερντογάν στο μείζον σκάνδαλο διαφθοράς που ταλανίζει την Τουρκία. Η Κομισιόν και ο «απόλυτος συνήγορος» της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας Στέφαν Φούλε, αναγκάστηκαν να εκφράσουν ανησυχία για την εκκαθάριση που επιχειρεί ο Ταγίπ Ερντογάν στην Αστυνομία, σημειώνοντας ότι «υποσκάπτει την ανεξαρτησία του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και την ικανότητά του να δράσει».

Παράλληλα, κοινοτικοί κύκλοι αφήνουν να διαρρεύσει ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, «θα ταρακουνήσει» τον Τούρκο ηγέτη και θα του υποδείξει την ανάγκη τερματισμού των πρακτικών χειραγώγησης του συστήματος δικαιοσύνης. Όπως πληροφορούμαστε, ο κ. Ερντογάν προσκλήθηκε και στη Διάσκεψη των Προέδρων της Ευρωβουλής από τον Πρόεδρο του Σώματος Μάρτιν Σουλτς.

Η στάση των Βρυξελλών δεν φέρεται πάντως ικανή να διαφοροποιήσει την πολιτική της Κυβέρνησης Ερντογάν και Τούρκοι διπλωμάτες στην έδρα της Ε.Ε., διαμηνύουν ότι «η Ε.Ε. δεν έχει ουσιαστικό μοχλό πίεσης» έναντι της Άγκυρας. Άλλωστε, πέραν από τις φραστικές αντιδράσεις, κανένας Ευρωπαίος επίσημος δεν θέτει θέμα επιβολής κυρώσεων έναντι της Άγκυρας. Δεν είναι προφανώς τυχαίο, ότι ο νέος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Mevlüt Çavusoglu φρόντισε μέσω της ετήσιας «αντι-έκθεσης» που ετοίμασε η Άγκυρα να χαρακτηρίσει ως «αβάσιμη» την κριτική που είχαν ασκήσει οι Βρυξέλλες στην έκθεση προόδου, επί των ζητημάτων απονομής δικαιοσύνης και θεμελιωδών δικαιωμάτων, αφήνοντας σαφώς να διαφανεί ότι η Κυβέρνηση Ερντογάν «δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της».

Στη βάση αυτής της «πολιτικής προσέγγισης», ο Ταγίπ Ερντογάν, όπως πληροφορείται ο «Φ», στρέφει την προσοχή του στην αξιοποίηση της επίσκεψης Ολάντ στην Τουρκία, τόσο στο επικοινωνιακό κομμάτι, προκειμένου να αναχαιτίσει τα κύματα πιέσεων που δέχεται στο εσωτερικό μέτωπο, ως απόρροια του σκανδάλου διαφθοράς, όσο και επί της ουσίας, προκειμένου να εξασφαλίσει το ξεπάγωμα του κεφαλαίου «Οικονομική και Νομισματική Πολιτική», εντός του πρώτου εξαμήνου του 2014, επί ελληνικής Προεδρίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κυβέρνηση Ερντογάν φέρεται να έχει ήδη δρομολογήσει κάποιες «δελεαστικές οικονομικές προτάσεις συνεργασίας με το Παρίσι», κάτι που όπως ισχυρίζονται τουρκικές πηγές, δεν θα αφήσει αδιάφορο τον Γάλλο ηγέτη…

Έγκυροι κοινοτικοί κύκλοι, οι οποίοι μίλησαν στον «Φ» εξέφραζαν συγκρατημένη αισιοδοξία για την προοπτική άρσης του γαλλικού βέτο και για ξεπάγωμα του τουρκικού διαπραγματευτικού κεφαλαίου «Οικονομική και Νομισματική Πολιτική».

Ο προβληματισμός που υπάρχει στις Βρυξέλλες αφορά στο ενδεχόμενο επιδείνωσης της εσωτερικής κατάστασης στην Τουρκία, κάτι που όπως εκτιμάται, ενδέχεται να λειτουργήσει αποτρεπτικά στη λήψη απόφασης από τον κ. Ολάντ για ξεπάγωμα του υπό συζήτηση κεφαλαίου. «Ο Φρανσουά Ολάντ επιθυμεί να ανάψει πράσινο φως στο άνοιγμα της Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, αλλά οι εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο της Τουρκίας, ενδέχεται να μην του επιτρέψουν να υλοποιήσει μια τέτοια κίνηση», ανέφερε στον «Φ» έγκυρη κοινοτική πηγή. Η ίδια πηγή υπενθύμισε ότι «ο κ. Ολαντ έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής, αίροντας το γαλλικό βέτο και συναινώντας στο ξεπάγωμα του κεφαλαίου Περιφερειακή Πολιτική των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας», στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι τόσο το κεφάλαιο «Οικονομική και Νομισματική Πολιτική», όσο και το κεφάλαιο «Περιφερειακή Πολιτική», περιλαμβάνονταν στο «πακέτο» πέντε συνολικά τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων, τα οποία είχε παγώσει μονομερώς ο τέως Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, το 2007. Ωστόσο, με την ανάληψη της εξουσίας από τον Φρανσουά Ολάντ, η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Γαλλίας άρχισε τις «εκπτώσεις» στο ζήτημα της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας, με πρώτο απτό αποτέλεσμα το ξεπάγωμα του κεφαλαίου «Περιφερειακή Πολιτική», στις 6 Νοεμβρίου 2013.

Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, το ενδεχόμενο ξεπάγωμα του κεφαλαίου «Οικονομική και Νομισματική Πολιτική» αποτελεί ουσιαστικά τη μοναδική ουσιαστική προοπτική για προώθηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, το πρώτο εξάμηνο του 2014, επί ελληνικής Προεδρίας. Και αυτό, γιατί οι όποιες σκέψεις για άσκηση πιέσεων προς τη Λευκωσία, με φόντο το ξεπάγωμα των κεφαλαίων «Σύστημα Απονομής Δικαιοσύνης και Θεμελιώδη Δικαιώματα» και «Δικαιοσύνη, Ελευθερία, Ασφάλεια», εκτιμάται ότι δεν θα ευδοκιμήσουν «στην παρούσα φάση».

Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται πιέσεις, με βασικούς εκφραστές το Λονδίνο και την ομάδα είκοσι και πλέον κρατών-μελών στο Συμβούλιο που ζητούν από τη Λευκωσία να ξεπαγώσει τα δύο υπό αναφορά κεφάλαια. Στην «πρώτη γραμμή» βρίσκεται και ο Στέφαν Φούλε που όπως πληροφορούμαστε συνεχίζει το βιολί του για ξεπάγωμα των τουρκικών κεφαλαίων, ενώ ανάλογες θέσεις θα υιοθετήσει και η Ευρωβουλή, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής της για την Τουρκία.

Γράφει: Παύλος Ξανθούλης