05 Μαρτίου 2013

Μαύρα σύννεφα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις Ο Ερντογάν ζήτησε από τον Σαμαρά να κλείσουν τα στρατόπεδα των «τρομοκρατών» στο Λαύριο


http://kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201303/125199/images/det_ErdoganSamaras423.jpgΝίκος Στέλγιας
 «Οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι διαφωνούν σε πολλά θέματα. Τα προβλήματα παραμένουν. Το ίδιο και οι προβληματισμοί των δυο πλευρών». Αυτά υπογραμμίζει στο www.kathimerini.com.cy μια τουρκική δημοσιογραφική πηγή, η οποία παρακολούθησε χθες από κοντά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, μεγάλα προβλήματα εμποδίζουν την άμεση ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.Η τουρκική πλευρά, στα πλαίσια της χθεσινής συνάντησης με την ελληνική κυβέρνηση, έφερε στο προσκήνιο διάφορα θέματα, τα οποία αντιμετωπίστηκαν με έντονο προβληματισμό από τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης.
Η Άγκυρα όχι μόνο επισήμανε στην Αθήνα ότι οι μελλοντικές κινήσεις στην ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσόγειου και του Αιγαίου θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σε συνεννόηση με την τουρκική κυβέρνηση, αλλά έφερε στο προσκήνιο της συζήτησης και θέματα όπως η υποτιθέμενη υποστήριξη που παρέχει η ελληνική πλευρά σε διάφορες οργανώσεις, τις οποίες η Τουρκία χαρακτηρίζει ως «τρομοκρατικές». Παράλληλα, η Άγκυρα ζήτησε διευκρινίσεις από την ελληνική κυβέρνηση για ζητήματα που αφορούν τους μουσουλμάνους της Θράκης, την λειτουργία τεμένους στην Αθήνα κ.ο.κ.

Οι προβληματισμοί της τουρκικής πλευράς σήμερα βρίσκουν αντίκτυπο στα τουρκικά πρωτοσέλιδα. H «Hurriyet» στην πρώτη σελίδα και στην συνέχεια στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «Κλείστε το Λαύριο και δώστε τους τρομοκράτες» γράφει ότι ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά, του έδωσε τα ονόματα των υποτιθέμενων τρομοκρατών που εκπαιδεύονται στο Λαύριο καθώς και εικόνες από την εκπαίδευση που γίνεται στα στρατόπεδα των τρομοκρατών και πληροφορίες αναφορικά με τα ανώτερα στελέχη της οργάνωσης. Ο κ. Ερντογάν ζήτησε να κλείσουν τα στρατόπεδα αυτά και να εκδοθούν οι τρομοκράτες στην Τουρκία. Ο κ. Σαμαράς για αυτό το θέμα είπε «θα πρέπει όλοι μας να κάνουμε αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Από την άλλη, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν επανέλαβε την επιθυμία του για την ανέγερση του τεμένους που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην Αθήνα. Στην συνάντηση ήρθαν στην επικαιρότητα επίσης το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης καθώς και η κατάσταση των «Τούρκων» της Δυτικής Θράκης. Ο Ερντογάν εξέφρασε το λάθος και στην περίπτωση του καθορισμού με διορισμό και των ιμάμηδων στην Δυτική Θράκη, μετά τον διορισμό και των μουφτήδων στην περιοχή. Ακόμα μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν ο τερματισμός της δραστηριότητας προσωρινά 13 μειονοτικών σχολείων στην Δυτική Θράκη χωρίς να ζητηθεί καν η άποψη της «τουρκικής» μειονότητας.
* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη