05 Μαρτίου 2013

Μάχη για τους αγνοούμενους δίνει η Κύπρος στο Στρασβούργο

Το θέμα των αγνοουμένων συζητείται σήμερα στην κεκλεισμένων των θυρών Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων στο Στρασβούργο, στην οποία η Κύπρος θα πρέπει να δώσει σκληρή μάχη. Η Επιτροπή θα εξετάσει παράλληλα το θέμα της συμμόρφωσης της Τουρκίας με την απόφαση Βαρνάβα, μέσα στα πλαίσια της τέταρτης διακρατικής προσφυγής.

Εκτός από το θέμα των αγνοουμένων σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται στο Στρασβούργο, η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται να απαντήσει στην πολυσέλιδη έκθεση της Τουρκίας που κατέθεσε για το θέμα των αγνοουμένων και εγκλωβισμένων της Κύπρου. Εξάλλου ενώπιον της επιτροπής, θα εξεταστεί και η εισήγηση για σύσταση επιτροπής της αλήθειας.

Η απόφαση καταπέλτης στην υπόθεση "Βαρνάβα και λοιποί εναντίον Τουρκίας"
Η Τουρκία άσκησε έφεση στην απόφαση η οποία απορρίφθηκε. Συγκεκριμένα στις 18/9/2009 η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΕΔΑΔ) εξέδωσε την τελική της απόφαση στην υπόθεση «Βαρνάβα και λοιποί εναντίον της Τουρκίας». Η απόφαση είναι καταδικαστική για την Τουρκία εναντίον της οποίας το Δικαστήριο επιδίκασε αποζημιώσεις ύψους 12 χιλιάδων ευρώ για ηθική βλάβη και οκτώ χιλιάδων ευρώ για δικαστικά έξοδα στον κάθε προσφεύγοντα συγγενή των αγνοουμένων. Το Δικαστήριο έκρινε ένοχη την Τουρκία για παραβίαση του Άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε σχέση με την μη διεξαγωγή αποτελεσματικής έρευνας για διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων.
http://www.sigmalive.com/news/politics/33542