Αμηχανία προκάλεσε στην ελληνική
πλευρά ο διαφορετικός σε σχέση με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και
συγκεκριμένος τρόπος με τον οποίο ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο
θέμα ΑΟΖ, με σκηνικό τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας
Ελλάδας - Τουρκίας χθες στην Κωνσταντινούπολη.
«Συζητήσαμε τα ενδεχόμενα κοινά βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο
με πνεύμα win - win», είπε ο κ. Ερντογάν απαντώντας σε ερώτηση σχετικά
με την ΑΟΖ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών χθες στην
Κωνσταντινούπολη.
Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, ο κ. Σαμαράς είπε πως «δεν νομίζω ότι είναι στιγμή για αναλυτική συζήτηση και λεπτομέρειες» και τόνισε πως το δικαίωμα που απορρέει από το διεθνές δίκαιο υπάρχει πάντα για την ΑΟΖ
.
Σημαντικός σταθμός
«Η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου υπήρξε σημαντικός σταθμός στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», είπε ο κ. Ερντογάν στην κοινή συνέντευξη Τύπου και αναφερόμενος στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, τόνισε ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών το 2002 ήταν 5 δισ. δολάρια, εκ των οποίων 1,5 δισ. ήταν εξαγωγές της Τουρκίας προς την Ελλάδα. Σημείωσε επίσης ότι την περίοδο 2003-2011 οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία άγγιξαν τα 6,5 δισ. δολάρια κι ότι η Ελλάδα κατέχει την πέμπτη θέση στις χώρες που επενδύουν στην Τουρκία.
Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στο μειονοτικό, κάνοντας λόγο για «ομογενείς μας στη Δυτική Θράκη» και «Ελληνες στην Τουρκία» χαρακτηρίζοντάς τους γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών. «Η Ελλάδα πάντα στήριξε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας», είπε ο Ερντογάν ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό τόνισε ότι «οι δύο χώρες θα ανταποκριθούν στις ανάγκες που απορρέουν από την ιδιότητά τους ως εγγυητριών χωρών».
Αναφερόμενος στα αντικείμενα του Συμβουλίου, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για «θέματα χαμηλής πολιτικής» τονίζοντας ότι ο ίδιος προτιμά τον όρο θέματα καθημερινότητας των πολιτών.
Ως προς το μειονοτικό, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της ισονομίας, της ισοπολιτείας και του σεβασμού των δικαιωμάτων καθώς και των διεθνών συμβάσεων και του ευρωπαϊκού δικαίου.
Ως προς το Κυπριακό, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η επίλυση πρέπει να γίνει στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του κοινοτικού κεκτημένου για μία επανένωση η οποία θα συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα και θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σαμαράς είπε ότι το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας αποτελεί αντικείμενο των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών.
Με Βαρθολομαίο
Μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ ο Ελληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη συνέχεια δόθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου ενώ ταυτόχρονα έγινε η ανταλλαγή των κειμένων των συνολικά 25 συμφωνιών που υπογράφτηκαν. Στη συνέχεια οι δύο πρωθυπουργοί μίλησαν στο ελληνοτουρκικό οικονομικό φόρουμ. Αμφότεροι έκαναν ομιλίες με περιεχόμενο τη γνωστή εδώ και 25 χρόνια ελληνοτουρκική φιλολογία οικονομικής συνεργασίας.
Ο κ. Σαμαράς, για παράδειγμα, επανέλαβε τα χιλιοπαιγμένα περί σύμπραξης σε τρίτες χώρες στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Ευρώπη. Στην ομιλία του ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα δεν έχουν φτάσει ακόμα στο επίπεδο των ελληνικών στην Τουρκία.
Προτού αναχωρήσει για την Ελλάδα ο κ. Σαμαράς επισκέφτηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι. Καθώς οι δημοσιογράφοι προσπαθούσαν να αποσπάσουν μια δήλωση από τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο κ. Βαρθολομαίος παρατήρησε: «Δεν θα ήθελα να είμαι πρωθυπουργός της Ελλάδας»!
Σημαντικό ελληνοτουρκικό θέμα εκτός πλαισίου Συμβουλίου Συνεργασίας προέκυψε χθες με δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν, ο οποίος έκανε τις δικές του προβλέψεις για τον κατώτατο μισθό. «Η εσωτερική ζήτηση στην Ελλάδα παραμένει υψηλότερη της παραγωγής», είπε και τόνισε ότι «για να ισορροπήσουν πρέπει να μειωθεί κι άλλο η εσωτερική ζήτηση. Δυστυχώς ο ελληνικός λαός εξακολουθεί να ζει σε ευημερία που δεν δικαιούται».
Συμφωνίες
Υπογράφτηκαν συνολικά 25 πρωτόκολλα συνεργασίας και κοινές δηλώσεις στους τομείς της μετεωρολογίας, της δικαιοσύνης, των θαλάσσιων μεταφορών, των επικοινωνιών, της κοινής αντιμετώπισης των μεταδοτικών και μη μεταδοτικών νόσων, της ενίσχυσης των υπηρεσιών υγείας στις φυσικές καταστροφές, της ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, της λαθρομετανάστευσης, των ληξιαρχικών πράξεων, της γεωργίας, του αθλητισμού, των πολιτισμικών και εκπαιδευτικών ανταλλαγών, ενώ υπογράφηκαν πρωτόκολλα συνεργασίας μεταξύ της ΕΡΤ και της τουρκικής ΤΡΤ, των δύο γενικών γραμματειών ενημέρωσης, του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία και του νοσοκομείου Παίδων της Αγκυρας.
Ανάμεσα στα δύο υπουργεία Εξωτερικών υπογράφηκαν σχέδιο δράσης, πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των ιδρυμάτων στρατηγικών ερευνών, αλλά και πρωτόκολλο συνεργασίας στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας. Μεταξύ των δύο υπουργείων Πολιτισμού υπογράφηκε διακήρυξη συνεργασίας, προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και απαγόρευσης της παράνομης εισαγωγής και εξαγωγής αρχαιολογικών ευρημάτων. Τέλος, οι δύο πρωθυπουργοί υπέγραψαν κοινή δήλωση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.