05 Μαρτίου 2013

Προβλήματα ανάμεσα σε Γερμανικό και Τουρκικό στρατό από τη “συγκατοίκιση”

German Chancellor Angela Merkel (L) talks with a German soldier next to Turkish Defence Minister Ismet Yilmaz (R) during a visit on the site where Patriot missile batteries are installed near the city of Kahramanmaras, on February 24, 2013. AFP PHOTO/STR
Η παρουσία των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων στην Τουρκία συνοδεύεται, σύμφωνα με την εκτίμηση του αρμόδιου «Επιτρόπου Άμυνας» βουλευτή του Γερμανικού Κόμματος Φιλελευθέρων (FDP) τουλάχιστον σαν δυσλειτουργική. Η συνεργασία με Τούρκους στρατιώτες κρίνεται από τη γερμανική πλευρά  ως «προβληματική», αναφέρεται σε μια έκθεση στην Επιτροπή για την Εθνική Άμυνα της Bundestag. (Γερμανική Βουλή).

Η επιτροπή είχε επισκεφθεί το Γερμανικό απόσπασμα των στρατιωτών και αξιωματικών, που στηρίζουν την λειτουργία των αντί-πυραυλικών συστημάτων Patriot στην ανατολική Τουρκία, στην επαρχία Καχραμάνμαράς. Οι Γερμανοί συστεγάζονται εκεί στους στρατώνες, με Τούρκους στρατιώτες. Στο  Καχραμάνμαράς υπηρετούν περίπου 300 γερμανοί στρατιωτικοί. Στην έκθεσή της Επιτροπής, αποκαλεί τη συνεργασία των δύο εταίρων του ΝΑΤΟ «πρόβλημα»- που επηρεάζει τις σχέσεις τους. Οι γερμανοί στρατιώτες αισθάνονται την τουρκική πλευρά ως «ελάχιστα πρόθυμη».

Στις υπόλοιπες παρατηρήσεις, ο Επίτροπος της Άμυνας περιγράφει ένα περιστατικό στο τέλος της επίσκεψης του Υπουργός Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ (CDU), πριν από μία εβδομάδα. Στη διάρκεια της επίσκεψης, μια γερμανίδα στρατιωτική αστυνομικός σταμάτησαν το όχημα ενός τούρκου στρατηγού προκειμένου να επιτρέψει να κινηθεί κατά προτεραιότητα το όχημα και η συνοδεία του Γερμανού υπουργού άμυνας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο τούρκος στρατηγός να κατέβει και να βιαιοπραγήσει κατά των γερμανών στρατιωτών και την ίδιας της αστυνομικού. Αργότερα η αστυνομικός παραπονέθηκε για αμυχές…

Στην έκθεση αναφέρονται πολλές περιπτώσεις κακοδιαχείρισης. Ο τουρκικός στρατός εμποδίζει την επαφή των στρατιωτών του με τους Γερμανούς στρατιώτες. Οι Τούρκοι στρατιώτες που εξακολουθούν να έρχονται σε επαφή με Γερμανούς στρατιώτες επιπλήττονται από τους ανωτέρους τους. Εκτός αυτού, η τουρκική πλευρά έχει ζητήσει να αφαιρεθεί η γερμανική σημαία και οι γερμανικοί τοπικοί θυρεοί από τις θέσεις των κοιτώνων στο στρατώνα.

Υπάρχουν επίσης προβλήματα όταν οι Γερμανοί στρατιώτες ήθελαν να φύγουν από το στρατώνα. Τρεις στρατιώτες παρεμποδιστεί για μέρες από αυτό. Στην έκθεση αυτή, επίσης, εκφράζεται η λύπη του Επιτρόπου για το γεγονός ότι η τροφή στο κυλικείο  είναι μονότονη, κατά κανόνα υπάρχει μόνο κρύο φαγητό όπως και από την έλλειψη υγιεινής. Η κατάσταση στον τομέα της υγιεινής του τουρκικού στρατώνα είναι απαράδεκτη. Τουαλέτες είναι εντελώς βρώμικες, οι περισσότερες δε δεν διαθέτουν τρεχούμενο νερό. Τα πτώματα σκυλιών στην περιοχή είναι ένα άλλος κίνδυνος στην υγιεινή.

Στρατός ταχυδρομική υπηρεσία θα διεξαχθεί για μέρες ή ακόμα και εβδομάδες, το ένα λέει περαιτέρω. Ένα αγροτεμάχιο για ένα Γερμανό στρατιώτη έχει αποκλειστεί μόνο μετά από 4,5 εβδομάδες. ευρώ θα πρέπει να ανταλλαγούν με κακή πορεία στα ιδιωτικά γραφεία συναλλάγματος.
Ο Γερμανός υπουργός Ντε Μεζιέρ, επιβεβαίωσε τα προβλήματα μεταξύ Τούρκων και Γερμανών στρατιωτών. «Φυσικά και έχω αντιληφθεί κατά την επίσκεψή μου στην Τουρκία, ορισμένα προβλήματα, αν και μάλλον γνώρισα την πλευρά που εμφανίζεται καλή», δήλωσε ο ντε Μεζιέρ την περασμένη Κυριακή και υποσχέθηκε ότι σύντομα οι συνθήκες θα βελτιωθούν. «Η Τουρκία μπήκε σε μπελά, για να παρασχεθούν καλά καταλύματα. Σε λίγο νέα καταλύματα θα πρέπει να τελειώσουν. Μόλις αυτά τα νέα καταλύματα είναι έτοιμα, πολλά θα αλλάξουν μας αναφέρουν από εκεί».

Ο Σ. Γκάμπριελ, το «μεγάλο αφεντικό» των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) είπε, ότι τα επεισόδια δεν μπορούν να «καλυφθούν». Πρέπει να εξεταστούν τα περιστατικά να προχωρήσει βήμα προς βήμα η βελτίωση των συνθηκών. Ο κ. Γκάμπριελ, είχε επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα τους γερμανούς στρατιώτες στο Καχραμάνμαράς. «Πρόκειται για συνάντηση δυο απολύτως διαφορετικών τύπων κουλτούρας», τόνισε.

Το Τουρκικό Αρχηγείο του ΓΕΕΔ ανακοίνωσε πως δεν αντανακλούν την πραγματικότητα οι ισχυρισμοί ότι είναι γενικά προβληματική η συνεργασία μεταξύ του τουρκικού προσωπικού και των Γερμανών στρατιωτών που αναπτύχθηκαν στο Kahramanmaraş.Στην ανακοίνωση του Αρχηγείου του ΓΕΕΔ, σημειώθηκε ότι δεν υπάρχει μια σκόπιμη κακομεταχείριση των Γερμανών στρατιωτών και τονίστηκε πως δεν είναι πραγματικοί οι ισχυρισμοί ότι ένας Γερμανός στρατιώτης ξυλοκοπήθηκε από έναν Τούρκο διοικητή.Οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας δεν κατέθεσε καμία καταγγελία σχετικά με τους εν λόγω ισχυρισμούς, όπως αναφέρθηκε στην σχετική ανακοίνωση στην οποία υπενθυμίστηκε επίσης ότι αντίθετα με τους ισχυρισμούς αυτούς η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκέλα Μέρκελ και ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ κατά τις επισκέψεις τους στην Τουρκία επαίνεσαν την υποστήριξη του τουρκικού προσωπικού στους Γερμανούς στρατιώτες.
http://www.e-dragoumanos.eu/
ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ