24 Απριλίου 2015

NYT: Καταγγέλουν σκάνδαλο όπου εμπλέκεται η οικογένεια Κλίντον

NYT: Καταγγέλουν σκάνδαλο όπου εμπλέκεται η οικογένεια ΚλίντονΓια εμπλοκή της οικογένειας Κλίντον και του ιδρύματος που έχει δημιουργήσει στην υπόθεση της εξαγοράς της καναδικής εταιρείας εξόρυξης ουρανίου Uranium One από την ρωσική Rosatom κάνει λόγο άρθρο της εφημερίδας The New York Times.Οπως αναφέρεται στο άρθρο, τον Ιανουάριο του 2013 σε άρθρο της Pravda, περιγράφεται με πανηγυρικό τρόπο η εξαγορά των ορυχείων και κοιτασμάτων ουρανίου της καναδικής εταιρείας Uranium One, από την ρωσικών συμφερόντων Rosatom. Να σημειωθεί ότι η εξαγορά αυτή μετατρέπει την ρώσικη εταιρεία σε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ουρανίου στον κόσμο και ταυτόχρονα εκπληρώνει τον στόχο του προέδρου Πούτιν, να γίνει η Ρωσία ο ισχυρότερος παγκόσμιος παίκτης στην αγορά ουρανίου, ελέγχοντας πάνω από το ένα πέμπτο της αγοράς.


Υπάρχουν, όμως, λεπτομέρειες αρκετά ενδιαφέρουσες που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Συγκεκριμένα, την περίοδο 2009 έως 2013, όταν οι ρώσοι σταδιακά αναλάμβαναν τον έλεγχο της καναδικής Uranium One, από τα στοιχεία των καναδών φαίνεται ότι έγιναν διαδοχικές δωρεές στο ίδρυμα Κλίντον, συνολικού ύψους 2,35 εκατ. δολαρίων.

Μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα, αφ΄ότου οι Ρώσοι απέκτησαν τον έλεγχο της Uranium One, ο κ. Κλίντον αμείφθηκε με το ποσόν των 500.000 δολαρίων από μια ρωσική επενδυτική τράπεζα με διασυνδέσεις στο Κρεμλίνο, για ένα λόγο του, ο οποίος ε΄'ιχε στόχο την προώθηση της μετοχής της Uranium One.Το εάν οι δωρεές διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην έγκριση της συμφωνίας, είναι άγνωστο. Ομως ανακύπτει τεράστιο ηθικό θέμα, σύμφωνα με την εφημερίδα, σε περίπτωση που η Χίλαρι Κλίντον ως υπουργός Εξωτερικών ευνοούσε τους δωρητές του ιδρύματος.

Σύμφωνα με το άρθρο των New York Times η υπόθεση αυτή δημιουργεί ερωτηματικά για το ρόλο που διαδραμάτισε η  οικογένεια Κλίντον, καθώς ένα σημαντικό ποσό από τις δωρεεές δεν ανακοινώθηκε δημόσια, ενώ υπάρχει και η διπλωματική διάσταση καθώς, όπως υποστηρίζουν πρώην πρεσβευτές των ΗΠΑ, η συγκεκριμένη εξαγορά δημιουργεί την υπόθεση ότι η Ρωσία εισέρχεται στον πυρήνα των θεμάτων εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.
ΒΗΜΑ