Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ Πολλαπλοί μύθοι που έχει καλλιεργήσει η ακροδεξιά προπαγάνδα σε μέρος
της κοινωνίας - και σε σπουδαστές των στρατιωτικών σχολών - κατέπεσαν
στο κατάμεστο από σπουδαστές όλων των στρατιωτικών σχολών αμφιθέατρο της
Ευελπίδων όπου έγινε χθες εκδήλωση με αφορμή την επέτειο από την
επιβολή της δικτατορίας.Την πρωτοβουλία και την πολική εποπτεία της οργάνωσης είχε ο Υφυπουργός
Άμυνας κ. Νίκος Τόσκας και το κεντρικό της θέμα ήταν «Ποτέ πια χούντα! -
Ποτέ πια φασισμός!» :Εξελίχτηκε δε σε ένα τρίωρο ιστορικό και πολιτικό
σεμινάριο, με συντελεστές-ομιλητές που είχαν βιώσει άμεσα τις συνέπειες
της αντιδικτατορικής δράσης των ίδιων ή μελών της οικογένειάς τους.Μίλησαν οι: Μάκης Μπαλαούρας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης
Αλευρομάγειρος, Αντιστράτηγος ε.α. -Επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
και Χριστίνα Μουστακλή, σύζυγος του βασανισμένου στο ΕΑΤ-ΕΣΑ
Ταγματάρχη Σπύρου Μουστακλή. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος και
μέλος του δ.σ. της ΕΣΗΕΑ, Νανά Νταουντάκη.
Αρκετό μέρος του χρόνου της εκδήλωσης αφιερώθηκε σε ερωτήσεις και διατυπώσεις προβληματισμών των σπουδαστών των 4 σχολών (Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων,Ικάρων και Αξιωματικών Σωμάτων) προς τους ομιλητές, όπως και στις αντίστοιχες απαντήσεις.
Αίσθηση σε αρκετούς έκανε ότι κάποιες από τις ερωτήσεις που έγιναν από σπουδαστές εμπεριείχαν, έστω και θολά,έστω και εν σπέρματι, στρεβλώσεις της ιστορίας σχετικά με την χούντα και τα έργα της που δημιουργούν προβληματισμό, ενώ υπήρξε και σπουδαστής που αμφισβήτησε το περιστατικό προ 4ετίας που οδήγησε σε ποινή φυλάκισης και καθαίρεση από το αξίωμα του Αρχηγού Δ Τάξης Ευελπι ο οποίος πρωτοστάτησε σε εκδήλωσης όπου ακούστηκε ο ''ύμνος'' της χούντας και αμφισβητήθηκε η εξέγερση του Πολυτεχνείου...
Οι μύθοι που κατέπεσαν -μέσα από τις τοποθετήσεις των ομιλητών - είναι:
- Ο δήθεν πατριωτισμός των χουντικών: Ο υφυπουργός Ν. Τόσκας έδωσε όλα τα στοιχεία από στρατιωτικής άποψης της προδοτικής συμφωνίας που έκαναν οι Χουντικοί το χειμώνα του 1967 με την Τουρκία στην Κεσσάνη για αποχώρηση της Ελληνικής Μεραρχίας από την Κυπρο όπως και τι σήμαινε αυτό για την μετέπειτα εισβολή του Αττίλα. Αυτή ήταν η πρώτη προδοσία της χούντας που ολοκληρώθηκε με την δεύτερη άφρονα και προδοτική πράξη - της επόμενης χούντας του Ιωαννίδη - κατά της Κύπρου με το πραξικόπημα κατά του Μακάριου , τις συνέπειες της οποίας ακόμα πληρώνει ο Ελληνισμός. Να το σχετικό απόσπασμα από την ομιλία του κ Τόσκα:''Και θα λέγε κάποιος «ναι, εξυπηρετήθηκαν τα εθνικά συμφέροντα; κινήθηκαν σε πατριωτική κατεύθυνση;». Το Σεπτέμβριο του ΄67, μόλις λίγους μήνες μετά το πραξικόπημα του Απριλίου του ΄67, γίνεται μια συμφωνία μεταξύ Ντεμιρέλ και χουντικών και δικτατόρων της εποχής εκείνης στην Κεσσάνη της Τουρκίας, ακριβώς απέναντι από τα σύνορα, ακριβώς απέναντι από την Αλεξανδρούπολη και συμφωνήθηκε τι; Nα φύγει η ελληνική Μεραρχία που υπήρχε στην Κύπρο. Καταλαβαίνετε ότι τότε άνοιξε η πόρτα για την μετέπειτα εισβολή το 1974''.
Ο κ. Αλευρομάγειρος είπε:'' Δεν πρέπει να λησμονούμε ποτέ ότι, η δικτατορία εκτός από όλες τις άλλες καταστροφές αποδυνάμωσε και τις ένοπλες δυνάμεις με αποτέλεσμα να δώσει την ευκαιρία στους Τούρκους να αποτολμήσουν το φριχτό έγκλημα της εισβολής, η οποία παρ όλη την αντίσταση του Κυπριακού Λαού και τις μεμονωμένες ηρωικές αντιστάσεις των εις την Κύπρον ευρισκόμενων Ελληνικών και Ελληνοκυπριακών στρατευμάτων, οδήγησε στη Κυπριακή τραγωδία με επακόλουθο τη συνεχιζόμενη κατοχή της μισής Κύπρου από τους εισβολείς''.
Ανάλογη ήταν η αναφορά του κ. Μπαλαούρα:''Η απόσυρση της Μεραρχίας ήταν ένα κομβικό σημείο για την εξέλιξη των πραγμάτων στο Κυπριακό αργότερα με το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου. Έγινε η εισβολή με τα γνωστά επακόλουθα: 40% του εδάφους της Κύπρου υπό τουρκική κατοχή, 200.000 πρόσφυγες, χιλιάδες νεκροί, 2.500 αγνοούμενοι'' .
Νανά Νταουντάκη: ''Ο πατέρας μου -αξιωματικός στο πυροβολικό, πολέμησε στην Αλβανία με γενναιότητα και αυτοθυσία -λυπόταν πολύ που οι στρατιωτικοί ταγμένοι να υπερασπίζονται τη χώρα από τον εξωτερικό εχθρό ακόμα και με την ίδια τη ζωή τους είχαν στραφεί εναντίον της ίδιας τους τη χώρας'''.
- Το δήθεν ''οικονομικό θαύμα'' της δικτατορίας: Ο οικονομολόγος της Τράπεζας της Ελλάδας και βουλευτής κ Μ.Μπαλαούρας είπε σχετικά:''Περνάμε μια σοβαρή οικονομική κρίση. Βγήκαν λοιπόν κάποιοι να περάσουν την προπαγάνδα σε απελπισμένους ανθρώπους ότι η εποχή εκείνη από άποψη οικονομική ήταν καλή ενώ, φυσικά τώρα δεν είναι καθόλου καλή, είναι εξανδραποδισμός. Θέλανε να περάσουν ότι η δικτατορία έκανε καλά πράγματα στην οικονομία. Θα σας πω τα εξής: Διπλασιάστηκε το δημόσιο χρέος, η ανάπτυξη ήταν σταθερή όπως και πριν την δικτατορία, αλλά η όποια ανάπτυξη στηρίχθηκε σε σαθρά πόδια. Το εμπορικό έλλειμμα ήταν 4 φορές χειρότερο και οι επενδύσεις έπεσαν στο μισό από την προδικτατορική εποχή. Επίσης, υπήρχε μεγάλη αστυφιλία και ο πληθωρισμός χτύπησε την πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ''.
- Η δήθεν ''ελληνικότητα'' της άφρονης ενέργειας των πραξικοπηματιών: ''Ηταν μια πολύ στενή ομάδα στρατιωτικών η οποία καλυμμένη και προωθούμενη από άλλα κέντρα προχώρησε σε αυτό το ειδεχθές εγχείρημα'' είπε ο κ Μ. Μπαλαούρας. Από την πλευρά του ο κ.Τόσκας είπε :''τον Απρίλιο του 1967 ήταν τα πράγματα γεωπολιτικά διαφορετικά από ότι τα γνωρίζουμε σήμερα. Υπήρχαν δικτατορίες στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Κυοφορείτο μια κρίση στην Μέση Ανατολή μεταξύ Ισραήλ και Αραβικών χωρών και παράγοντες εκτός Ελλάδος μαζί με κάποιους εντός Ελλάδος οι οποίοι είτε ήταν άφρονες είτε δεν είχαν μυαλό, και τους εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι είτε ήθελαν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των πατρώνων τους εκτός Ελλάδος, έκαναν το πραξικόπημα''.Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στην συγνώμη που ζήτησε πριν μερικά χρόνια ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ κ Κλίντον για τις ευθύνες της χώρας του...
- Για την δήθεν συμμετοχή όλου του στρατεύματος στο πραξικόπημα:''Δεν είναι ο στρατός που έκανε το πραξικόπημα και επέφερε την δικτατορία είναι μια πολύ στενή ομάδα στρατιωτικών η οποία καλυμμένη και προωθούμενη από άλλα κέντρα προχώρησε σε αυτό το ειδεχθές εγχείρημα'' (Μάκης Μπαλαούρας). Επρόκειτο περί'' μιας «παρέας» ευτελών επωμιδοφόρων και ανα-ξιωματικών, με ένα έντεχνα παρουσιασθέντα ψευδή ιδεαλισμό “περί σωτηρίας'' της δήθεν κινδυνεύουσας, δόλιας πατρίδας μας''.(Δημ Αλευρομαγειρος).''Εγινε το πραξικόπημα από μια μικρή μερίδα στρατιωτικών και κάποιους άλλους που τους υποστήριξαν'' (Ν.Τόσκας).
-Η δήθεν μη αντίδραση των αξιωματικών κατά της δικτατορίας. Στο κομμάτι αυτό ήταν αφιερωμένη όλη η ομιλία του αντιστρατήγου Αλευρομαγειρου - αλλά και η παρουσία και τοποθέτηση της Χριστίνας Μουστακλή, συζύγου του βασανισμένου στο ΕΑΤ-ΕΣΑ Ταγματάρχη Σπύρου Μουστακλή. Ο εκ των ηρώων του Κυπριακού αγώνα κ. Δημήτρης Αλευρομάγειρος ουσιαστικά και μεταξύ άλλων προχώρησε
σε άτυπο προσκλητήριο αξιωματικών που είχαν εμπράκτως αντισταθεί στη χούντα που πολλοί βασανίστηκαν και σήμερα δεν βρίσκονται στη ζωή: “Είναι δυνατόν να αγνοείται η πρώτη μεγάλη θυσία στον αντιδικτατορικό αγώνα του Υπολοχαγού Γιώργου Παναγούλη, αδελφού του Αλέκου, αυτής της γεννημένης αδούλωτης ψυχής; Είχα την ξεχωριστή χαρά να τον γνωρίσω ως πρωτοετή Εύελπι όταν ήμουν 3ετής και έζησα αυτό που ονομάζω ‘αδούλωτη ψυχή».Ειδική αναφορά έκανε στον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο - μετέπειτα Υπ Άμυνας και Υπ Εξωτερικών και Αντιπρόεδρο- και τον αδελφό του Κώστα. Επίσης στον Ζαρκάδα,στον Ζερβάκη, τον Δροσογιάννη, τον Παπατέρπο,τον Καλαμάκη,τον Βαρδουλάκη κ.α.
• Μήπως μπορούμε να λησμονήσουμε την άλλη μεγάλη ηρωική μορφή,το θύμα των κτηνωδών βασανιστηρίων και σύμβολο πλέον της αντιδικτατορικής αντίστασης τον ηρωικό Ταγματάρχη Σπύρο Μουστακλη; Όποια πέτρα και αν σηκώσεις θα βρεις σε κάθε αντιστασιακή ενέργεια ,πίσω από κάθε βόμβα διαμαρτυρίας τον Μουστακλή! Είχα την ξεχωριστή τιμή να τον έχω διοικητή στη Κύπρο το 1965.
• Πρέπει να θυμηθούμε βέβαια τους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού και ιδιαίτερα του Κινήματος του Ναυτικού και την ανταρσία του «ΒΕΛΟΥΣ» με επικεφαλής τον Ναύαρχο Νίκο Παππά, τον Ναύαρχο Λεωνίδα Βασιλικόπουλο, διατελέσαντα Α/ΓΕΝ, και Πρόεδρο του ΣΦΕΑ 1967-1974, τον Ναύαρχο Τζανη Τζανετάκη, (μετέπειτα Πρωθυπουργό) τους Ναύαρχους, Κ.Εγκολφόπουλο και Σ.Κονοφάο,αμφότερους Αρχηγούς του ΓΕΝ, ο πρώτος υπέβαλε την παραίτησή του αμέσως με την επιβολή της δικτατορίας και επανήλθε ως Αρχηγός αμέσως μετά την πτώση της ,Μίλτο Παπαθανασιου,Θανάση Βένη,Γιάννη Μασουρίδη, Νίκο Ζησιμόπουλο, Γιάννη Λαφογιάννη,καθώς και τους βασανισμούς των μονίμων υπαξιωματικών του Ναυτικού στο πλοίο «Ελλη»,οι οποίοι μετείχαν και στη ''Δημοκρατική Άμυνα'' με χαρακτηριστική περίπτωση του μόνιμου υπαξιωματικού Θανάση Μαυροβουνιώτη. Ακόμα στον Γιάννη Σταθόπουλο,μετέπειτα υφυπουργό- που αρνήθηκε να πάρει αναδρομικά βαθμούς.
• Στην Πολεμική Αεροπορία κορυφαία είναι η περίπτωση του βετεράνου Τάσου Μήνη , ενός εκ των ελαχίστων αεροπόρων ο οποίος είχε εν ενεργεία ων αντιταχτεί στην παρωδία της δίκης των Αεροπόρων του 1952 και του οποίου η επιστολή για την καταγγελία των βασανιστηρίων του, από τη χούντα του '67, συγκλόνισε το Πανελλήνιο και την Ευρώπη όταν μεταδόθηκε από την εκπομπή της Deutsche Welle.Διδαχθείς και βασανισθείς επίσης ο Νίκος Στάππας,μετέπειτα Αρχηγός ΓΕΑ.(σ.σ. είναι κρίμα που δεν μπορέσαμε να έχουμε όλα τα ονόματα που αναφέρθησαν).
• Οφείλουμε να μην εκφωνούμε μόνο ευχολόγια και μνημόσυνους λόγους σε επετείους, άλλα με πράξεις να βελτιώσουμε την ποιότητα και την αξιοπιστία της αποτρεπτικής μας δύναμης,βασικός κορμός της οποίας είναι οι Εν.Δυνάμεις.Ο κ Αλευρομαγειρος -που παρουσίασε πλούσια βιβλιογραφία- διατύπωσε πρόταση προς το ΓΕΕΘΑ και τα Επιτελεία να δημιουργηθεί μια Λευκή Βίβλος με όλα τα ονόματα στρατιωτικών που αγωνίστηκαν κατά την διάρκεια της χούντας.
• Πρέπει να μελετήσουμε τα αίτια και τις αφορμές που επέτρεψαν όπως η θρασύτητα ,ο αριβισμός και η ιδιοτέλεια μιας «παρέας» ευτελών επωμιδοφόρων και ανα-ξιωματικών, με ένα έντεχνα παρουσιασθέντα ψευδή ιδεαλισμό “περί σωτηρίας'' της δήθεν κινδυνεύουσας, δόλιας πατρίδας μας, να εκμεταλλευτεί την ευπιστία πολλών έντιμων αξιωματικών ιδιαίτερα ιεραρχικώς κατωτέρων βαθμών στερουμένων όμως εκείνης της αναγκαίας και με ποιότητα παιδείας την οποία η πολιτεία δεν τους είχε εφοδιάσει και να καθίσουν στον τράχηλο του Ελληνικού Λαού μας ,να τον υποβάλουν σε βιβλική δοκιμασία και να προκαλέσουν την μεγαλύτερη μετά την Μικρασιατική καταστροφή εθνική τραγωδία της Κύπρου.
Παρόντες ήταν: Η Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών κ.Νάντια Βαλαβάνη, (τότε μαθήτρια, μέλος του ΣΦΕΑ 1967-1974), ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Σαρωνικού κ.Παναγιώτης Χατζηπέρος (Ναύαρχος ε.α. συμμετείχε στο Αντιδικτατορικό Κίνημα του Ναυτικού), ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης, ο Α΄Υπαρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Ανδρέας Ηλιόπουλος, καθώς και οι Διοικητές και Υποδιοικητές των Στρατιωτικών Σχολών, Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων, Ικάρων και Αξιωματικών Νοσοκόμων.
Αρκετό μέρος του χρόνου της εκδήλωσης αφιερώθηκε σε ερωτήσεις και διατυπώσεις προβληματισμών των σπουδαστών των 4 σχολών (Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων,Ικάρων και Αξιωματικών Σωμάτων) προς τους ομιλητές, όπως και στις αντίστοιχες απαντήσεις.
Αίσθηση σε αρκετούς έκανε ότι κάποιες από τις ερωτήσεις που έγιναν από σπουδαστές εμπεριείχαν, έστω και θολά,έστω και εν σπέρματι, στρεβλώσεις της ιστορίας σχετικά με την χούντα και τα έργα της που δημιουργούν προβληματισμό, ενώ υπήρξε και σπουδαστής που αμφισβήτησε το περιστατικό προ 4ετίας που οδήγησε σε ποινή φυλάκισης και καθαίρεση από το αξίωμα του Αρχηγού Δ Τάξης Ευελπι ο οποίος πρωτοστάτησε σε εκδήλωσης όπου ακούστηκε ο ''ύμνος'' της χούντας και αμφισβητήθηκε η εξέγερση του Πολυτεχνείου...
Οι μύθοι που κατέπεσαν -μέσα από τις τοποθετήσεις των ομιλητών - είναι:
- Ο δήθεν πατριωτισμός των χουντικών: Ο υφυπουργός Ν. Τόσκας έδωσε όλα τα στοιχεία από στρατιωτικής άποψης της προδοτικής συμφωνίας που έκαναν οι Χουντικοί το χειμώνα του 1967 με την Τουρκία στην Κεσσάνη για αποχώρηση της Ελληνικής Μεραρχίας από την Κυπρο όπως και τι σήμαινε αυτό για την μετέπειτα εισβολή του Αττίλα. Αυτή ήταν η πρώτη προδοσία της χούντας που ολοκληρώθηκε με την δεύτερη άφρονα και προδοτική πράξη - της επόμενης χούντας του Ιωαννίδη - κατά της Κύπρου με το πραξικόπημα κατά του Μακάριου , τις συνέπειες της οποίας ακόμα πληρώνει ο Ελληνισμός. Να το σχετικό απόσπασμα από την ομιλία του κ Τόσκα:''Και θα λέγε κάποιος «ναι, εξυπηρετήθηκαν τα εθνικά συμφέροντα; κινήθηκαν σε πατριωτική κατεύθυνση;». Το Σεπτέμβριο του ΄67, μόλις λίγους μήνες μετά το πραξικόπημα του Απριλίου του ΄67, γίνεται μια συμφωνία μεταξύ Ντεμιρέλ και χουντικών και δικτατόρων της εποχής εκείνης στην Κεσσάνη της Τουρκίας, ακριβώς απέναντι από τα σύνορα, ακριβώς απέναντι από την Αλεξανδρούπολη και συμφωνήθηκε τι; Nα φύγει η ελληνική Μεραρχία που υπήρχε στην Κύπρο. Καταλαβαίνετε ότι τότε άνοιξε η πόρτα για την μετέπειτα εισβολή το 1974''.
Ο κ. Αλευρομάγειρος είπε:'' Δεν πρέπει να λησμονούμε ποτέ ότι, η δικτατορία εκτός από όλες τις άλλες καταστροφές αποδυνάμωσε και τις ένοπλες δυνάμεις με αποτέλεσμα να δώσει την ευκαιρία στους Τούρκους να αποτολμήσουν το φριχτό έγκλημα της εισβολής, η οποία παρ όλη την αντίσταση του Κυπριακού Λαού και τις μεμονωμένες ηρωικές αντιστάσεις των εις την Κύπρον ευρισκόμενων Ελληνικών και Ελληνοκυπριακών στρατευμάτων, οδήγησε στη Κυπριακή τραγωδία με επακόλουθο τη συνεχιζόμενη κατοχή της μισής Κύπρου από τους εισβολείς''.
Ανάλογη ήταν η αναφορά του κ. Μπαλαούρα:''Η απόσυρση της Μεραρχίας ήταν ένα κομβικό σημείο για την εξέλιξη των πραγμάτων στο Κυπριακό αργότερα με το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου. Έγινε η εισβολή με τα γνωστά επακόλουθα: 40% του εδάφους της Κύπρου υπό τουρκική κατοχή, 200.000 πρόσφυγες, χιλιάδες νεκροί, 2.500 αγνοούμενοι'' .
Νανά Νταουντάκη: ''Ο πατέρας μου -αξιωματικός στο πυροβολικό, πολέμησε στην Αλβανία με γενναιότητα και αυτοθυσία -λυπόταν πολύ που οι στρατιωτικοί ταγμένοι να υπερασπίζονται τη χώρα από τον εξωτερικό εχθρό ακόμα και με την ίδια τη ζωή τους είχαν στραφεί εναντίον της ίδιας τους τη χώρας'''.
- Το δήθεν ''οικονομικό θαύμα'' της δικτατορίας: Ο οικονομολόγος της Τράπεζας της Ελλάδας και βουλευτής κ Μ.Μπαλαούρας είπε σχετικά:''Περνάμε μια σοβαρή οικονομική κρίση. Βγήκαν λοιπόν κάποιοι να περάσουν την προπαγάνδα σε απελπισμένους ανθρώπους ότι η εποχή εκείνη από άποψη οικονομική ήταν καλή ενώ, φυσικά τώρα δεν είναι καθόλου καλή, είναι εξανδραποδισμός. Θέλανε να περάσουν ότι η δικτατορία έκανε καλά πράγματα στην οικονομία. Θα σας πω τα εξής: Διπλασιάστηκε το δημόσιο χρέος, η ανάπτυξη ήταν σταθερή όπως και πριν την δικτατορία, αλλά η όποια ανάπτυξη στηρίχθηκε σε σαθρά πόδια. Το εμπορικό έλλειμμα ήταν 4 φορές χειρότερο και οι επενδύσεις έπεσαν στο μισό από την προδικτατορική εποχή. Επίσης, υπήρχε μεγάλη αστυφιλία και ο πληθωρισμός χτύπησε την πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ''.
- Η δήθεν ''ελληνικότητα'' της άφρονης ενέργειας των πραξικοπηματιών: ''Ηταν μια πολύ στενή ομάδα στρατιωτικών η οποία καλυμμένη και προωθούμενη από άλλα κέντρα προχώρησε σε αυτό το ειδεχθές εγχείρημα'' είπε ο κ Μ. Μπαλαούρας. Από την πλευρά του ο κ.Τόσκας είπε :''τον Απρίλιο του 1967 ήταν τα πράγματα γεωπολιτικά διαφορετικά από ότι τα γνωρίζουμε σήμερα. Υπήρχαν δικτατορίες στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Κυοφορείτο μια κρίση στην Μέση Ανατολή μεταξύ Ισραήλ και Αραβικών χωρών και παράγοντες εκτός Ελλάδος μαζί με κάποιους εντός Ελλάδος οι οποίοι είτε ήταν άφρονες είτε δεν είχαν μυαλό, και τους εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι είτε ήθελαν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των πατρώνων τους εκτός Ελλάδος, έκαναν το πραξικόπημα''.Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στην συγνώμη που ζήτησε πριν μερικά χρόνια ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ κ Κλίντον για τις ευθύνες της χώρας του...
- Για την δήθεν συμμετοχή όλου του στρατεύματος στο πραξικόπημα:''Δεν είναι ο στρατός που έκανε το πραξικόπημα και επέφερε την δικτατορία είναι μια πολύ στενή ομάδα στρατιωτικών η οποία καλυμμένη και προωθούμενη από άλλα κέντρα προχώρησε σε αυτό το ειδεχθές εγχείρημα'' (Μάκης Μπαλαούρας). Επρόκειτο περί'' μιας «παρέας» ευτελών επωμιδοφόρων και ανα-ξιωματικών, με ένα έντεχνα παρουσιασθέντα ψευδή ιδεαλισμό “περί σωτηρίας'' της δήθεν κινδυνεύουσας, δόλιας πατρίδας μας''.(Δημ Αλευρομαγειρος).''Εγινε το πραξικόπημα από μια μικρή μερίδα στρατιωτικών και κάποιους άλλους που τους υποστήριξαν'' (Ν.Τόσκας).
-Η δήθεν μη αντίδραση των αξιωματικών κατά της δικτατορίας. Στο κομμάτι αυτό ήταν αφιερωμένη όλη η ομιλία του αντιστρατήγου Αλευρομαγειρου - αλλά και η παρουσία και τοποθέτηση της Χριστίνας Μουστακλή, συζύγου του βασανισμένου στο ΕΑΤ-ΕΣΑ Ταγματάρχη Σπύρου Μουστακλή. Ο εκ των ηρώων του Κυπριακού αγώνα κ. Δημήτρης Αλευρομάγειρος ουσιαστικά και μεταξύ άλλων προχώρησε
σε άτυπο προσκλητήριο αξιωματικών που είχαν εμπράκτως αντισταθεί στη χούντα που πολλοί βασανίστηκαν και σήμερα δεν βρίσκονται στη ζωή: “Είναι δυνατόν να αγνοείται η πρώτη μεγάλη θυσία στον αντιδικτατορικό αγώνα του Υπολοχαγού Γιώργου Παναγούλη, αδελφού του Αλέκου, αυτής της γεννημένης αδούλωτης ψυχής; Είχα την ξεχωριστή χαρά να τον γνωρίσω ως πρωτοετή Εύελπι όταν ήμουν 3ετής και έζησα αυτό που ονομάζω ‘αδούλωτη ψυχή».Ειδική αναφορά έκανε στον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο - μετέπειτα Υπ Άμυνας και Υπ Εξωτερικών και Αντιπρόεδρο- και τον αδελφό του Κώστα. Επίσης στον Ζαρκάδα,στον Ζερβάκη, τον Δροσογιάννη, τον Παπατέρπο,τον Καλαμάκη,τον Βαρδουλάκη κ.α.
• Μήπως μπορούμε να λησμονήσουμε την άλλη μεγάλη ηρωική μορφή,το θύμα των κτηνωδών βασανιστηρίων και σύμβολο πλέον της αντιδικτατορικής αντίστασης τον ηρωικό Ταγματάρχη Σπύρο Μουστακλη; Όποια πέτρα και αν σηκώσεις θα βρεις σε κάθε αντιστασιακή ενέργεια ,πίσω από κάθε βόμβα διαμαρτυρίας τον Μουστακλή! Είχα την ξεχωριστή τιμή να τον έχω διοικητή στη Κύπρο το 1965.
• Πρέπει να θυμηθούμε βέβαια τους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού και ιδιαίτερα του Κινήματος του Ναυτικού και την ανταρσία του «ΒΕΛΟΥΣ» με επικεφαλής τον Ναύαρχο Νίκο Παππά, τον Ναύαρχο Λεωνίδα Βασιλικόπουλο, διατελέσαντα Α/ΓΕΝ, και Πρόεδρο του ΣΦΕΑ 1967-1974, τον Ναύαρχο Τζανη Τζανετάκη, (μετέπειτα Πρωθυπουργό) τους Ναύαρχους, Κ.Εγκολφόπουλο και Σ.Κονοφάο,αμφότερους Αρχηγούς του ΓΕΝ, ο πρώτος υπέβαλε την παραίτησή του αμέσως με την επιβολή της δικτατορίας και επανήλθε ως Αρχηγός αμέσως μετά την πτώση της ,Μίλτο Παπαθανασιου,Θανάση Βένη,Γιάννη Μασουρίδη, Νίκο Ζησιμόπουλο, Γιάννη Λαφογιάννη,καθώς και τους βασανισμούς των μονίμων υπαξιωματικών του Ναυτικού στο πλοίο «Ελλη»,οι οποίοι μετείχαν και στη ''Δημοκρατική Άμυνα'' με χαρακτηριστική περίπτωση του μόνιμου υπαξιωματικού Θανάση Μαυροβουνιώτη. Ακόμα στον Γιάννη Σταθόπουλο,μετέπειτα υφυπουργό- που αρνήθηκε να πάρει αναδρομικά βαθμούς.
• Στην Πολεμική Αεροπορία κορυφαία είναι η περίπτωση του βετεράνου Τάσου Μήνη , ενός εκ των ελαχίστων αεροπόρων ο οποίος είχε εν ενεργεία ων αντιταχτεί στην παρωδία της δίκης των Αεροπόρων του 1952 και του οποίου η επιστολή για την καταγγελία των βασανιστηρίων του, από τη χούντα του '67, συγκλόνισε το Πανελλήνιο και την Ευρώπη όταν μεταδόθηκε από την εκπομπή της Deutsche Welle.Διδαχθείς και βασανισθείς επίσης ο Νίκος Στάππας,μετέπειτα Αρχηγός ΓΕΑ.(σ.σ. είναι κρίμα που δεν μπορέσαμε να έχουμε όλα τα ονόματα που αναφέρθησαν).
• Οφείλουμε να μην εκφωνούμε μόνο ευχολόγια και μνημόσυνους λόγους σε επετείους, άλλα με πράξεις να βελτιώσουμε την ποιότητα και την αξιοπιστία της αποτρεπτικής μας δύναμης,βασικός κορμός της οποίας είναι οι Εν.Δυνάμεις.Ο κ Αλευρομαγειρος -που παρουσίασε πλούσια βιβλιογραφία- διατύπωσε πρόταση προς το ΓΕΕΘΑ και τα Επιτελεία να δημιουργηθεί μια Λευκή Βίβλος με όλα τα ονόματα στρατιωτικών που αγωνίστηκαν κατά την διάρκεια της χούντας.
• Πρέπει να μελετήσουμε τα αίτια και τις αφορμές που επέτρεψαν όπως η θρασύτητα ,ο αριβισμός και η ιδιοτέλεια μιας «παρέας» ευτελών επωμιδοφόρων και ανα-ξιωματικών, με ένα έντεχνα παρουσιασθέντα ψευδή ιδεαλισμό “περί σωτηρίας'' της δήθεν κινδυνεύουσας, δόλιας πατρίδας μας, να εκμεταλλευτεί την ευπιστία πολλών έντιμων αξιωματικών ιδιαίτερα ιεραρχικώς κατωτέρων βαθμών στερουμένων όμως εκείνης της αναγκαίας και με ποιότητα παιδείας την οποία η πολιτεία δεν τους είχε εφοδιάσει και να καθίσουν στον τράχηλο του Ελληνικού Λαού μας ,να τον υποβάλουν σε βιβλική δοκιμασία και να προκαλέσουν την μεγαλύτερη μετά την Μικρασιατική καταστροφή εθνική τραγωδία της Κύπρου.
Παρόντες ήταν: Η Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών κ.Νάντια Βαλαβάνη, (τότε μαθήτρια, μέλος του ΣΦΕΑ 1967-1974), ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Σαρωνικού κ.Παναγιώτης Χατζηπέρος (Ναύαρχος ε.α. συμμετείχε στο Αντιδικτατορικό Κίνημα του Ναυτικού), ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης, ο Α΄Υπαρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Ανδρέας Ηλιόπουλος, καθώς και οι Διοικητές και Υποδιοικητές των Στρατιωτικών Σχολών, Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων, Ικάρων και Αξιωματικών Νοσοκόμων.