13 Φεβρουαρίου 2015

Loeb: Οι Γερμανοί ξέρουν ότι η στήριξη της Ελλάδας είναι καλή επένδυση

O γνωστός μεγαλοεπενδυτής τονίζει ότι το Βερολίνο ξέρει πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι καλή επένδυση. Προειδοποιεί ωστόσο πως δεν μπορεί να εκβιαστεί ή να γελοιοποιηθεί. Πώς πρέπει να παίξει τα χαρτιά του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Loeb: Οι Γερμανοί ξέρουν ότι η στήριξη της Ελλάδας είναι καλή επένδυσηΗ Γερμανία γνωρίζει ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας και η μείωση του χρέους της μέσω αναδιάρθρωσης είναι καλή επένδυση των χρημάτων των Γερμανών φορολογουμένων, υποστηρίζει η Third Point του Daniel Loeb.Όπως σημειώνει, η Γερμανία θα καταγράψει για το 2014 ρεκόρ για το μεγαλύτερο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, στα 285 δισ. δολάρια, σχεδόν διπλάσιο από αυτό της Κίνας και τριπλάσιο από αυτό της Σαουδικής Αραβίας.Η Γερμανία έχει επίσης το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας της Ευρώπης με 4,9%, το μισό από το μέσο όρο της ευρωζώνης και το ένα πέμπτο από αυτό της Ελλάδας. Το πλεόνασμα και η χαμηλή ανεργία της είναι δυνατά μόνο με μια τεχνητά χαμηλότερη συναλλαγματική ισοτιμία, η οποία θα απειλούνταν αν οποιοδήποτε μέλος της ευρωζώνης αποχωρούσε, σημειώνει ο κ. Loeb. Ο ίδιος επικαλείται πρόσφατη δήλωση Γερμανού πολιτικού σχετικά με το τι συνέβη στην Ελβετία.Την ίδια στιγμή, ο κ. Loeb προειδοποιεί πως αν και αυτά είναι πολύ ισχυρά κίνητρα για να οδηγήσουν τη Γερμανία στο να διαπραγματευτεί εποικοδομητικά, η γερμανική κυβέρνηση δεν θα εκβιαστεί, ούτε θα γελοιοποιηθεί.
«Η Ελλάδα και η Ευρώπη θα βρουν σίγουρα κοινό έδαφος αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προσφέρει πραγματικές εναλλακτικές στα υπάρχοντα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα, σεβόμενος παράλληλα την ανάγκη της Γερμανίας για ένα πολιτικά αποδεκτό αποτέλεσμα» γράφει στο σημείωμά του για την Ελλάδα.

Ωστόσο, όπως αναφέρει, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει μέχρι σήμερα πως δεν είναι πρόθυμος να προσαρμόσει τη διαπραγματευτική του στρατηγική, αντίθετα επιλέγει να παραμείνει πιστός στις προεκλογικές του υποσχέσεις να μην επεκτείνει το τρέχον πρόγραμμα της τρόικας. Αυτό αναμένεται να τον φέρει σύντομα σε αδιέξοδο, καθώς οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν έδωσαν εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει τη χώρα από το ευρώ ή να χρεοκοπήσει. Η μονή πηγή ρευστότητας για την Ελλάδα είναι οι εταίροι της από την Ε.Ε., οι οποίοι θα επιμείνου στη διαρκή εποπτεία και σε μεταρρυθμίσεις ως όρο χρηματοδότησης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί παντοδύναμος, δεν έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και ο συνασπισμός του φαίνεται σχετικά αδύναμος δεδομένου ότι ο εταίρος του βγήκε έκτος στις εκλογές, με λιγότερο από το 5% των ψήφων, και αυτό σημαίνει ότι λιγότερο από το 40% των ψηφοφόρων ψήφισε για την κυβέρνηση. Ένα πιθανό αποτέλεσμα αποτυχημένης έκβασης των διαπραγματεύσεων είναι η κατάρρευση του υφιστάμενου συνασπισμού και πιθανότατα νέες εκλογές, οι οποίες θα δημιουργούσαν μεγάλη αναστάτωση στις αγορές αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα οδηγούσαν σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με καθαρή εντολή να αποτρέψει μια καταστροφή. Ανεξάρτητα από αυτό το χάος, στην άλλη πλευρά του τραπεζιού κανείς δεν θέλει ένα Grexit από την Ευρωπαϊκή Ένωση» γράφει ο κ. Loeb.

Το τι θα σημαίνει τελικά μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο, αλλά ένα πράγμα είναι βέβαιο τονίζει ο κ. Loeb: αν δεν παίξουν τα χαρτιά τους καλά τις επόμενες εβδομάδες, είναι πολύ πιθανό να μην το μάθουμε ποτέ.
 Αλέξανδρος Μανωλάτος