13 Φεβρουαρίου 2015

Απόφαση καταπέλτης για αγνοουμένους

Επιμέλεια: Μιχάλης Παπαδόπουλος

Το Ε. Κοινοβούλιο καταδικάζει τη μετατόπιση τάφων στο Ορνίθι και καλεί την Τουρκία να συμμορφωθείΟι ευρωβουλευτές ζητούν την άμεση και πλήρη εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και καλούν την Τουρκική κυβέρνηση "να σταματήσει αμέσως τη μετακίνηση των λειψάνων από τους ομαδικούς τάφους»
Το Ε. Κοινοβούλιο καταδικάζει τη μετατόπιση τάφων στο Ορνίθι, καλεί την Τουρκία να σταματήσει τη μετακίνηση λειψάνων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε χθες ψήφισμα που κατέθεσαν από κοινού όλες οι πολιτικές ομάδες σχετικά με τους ομαδικούς τάφους αγνοουμένων της Άσσιας στο κατεχόμενο χωριό Ορνίθι. Με το ψήφισμα καταδικάζει τη μετατόπιση τάφων που έλαβε χώρα στο χωριό Ορνίθι, όπου πραγματοποιήθηκε εκταφή σε τέσσερις χώρους ταφής, δύο εκ των οποίων ήταν πηγάδια και χώροι ομαδικής ταφής.

Το μη νομοθετικό ψήφισμα υιοθετήθηκε με 543 ψήφους υπέρ, 43 κατά και 62 αποχές. Το κείμενο καλεί την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τη μετακίνηση των λειψάνων από τους ομαδικούς τάφους, να συμμορφωθεί προς το διεθνές δίκαιο και να αποζημιώσει τις οικογένειες των αγνοουμένων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Σώμα "καταδικάζει τη μετατόπιση που έλαβε χώρα στο χωριό Ορνίθι όπου πραγματοποιήθηκε εκταφή σε τέσσερις χώρους ταφής, δύο εκ των οποίων ήταν πηγάδια και χώροι ομαδικής ταφής, ενώ υπάρχουν και στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι οι δύο ομαδικοί τάφοι είχαν ανοιχθεί στο παρελθόν και ότι οι σοροί αφαιρέθηκαν σκόπιμα και μεταφέρθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία".

Έλλειψη σεβασμού των αγνοουμένων
Υπογραμμίζει ότι η ενέργεια αυτή, καθώς και άλλες παρόμοιες ενέργειες, συνιστούν απόλυτη έλλειψη σεβασμού έναντι των αγνοουμένων και κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των οικογενειών τους να μάθουν επιτέλους τις πραγματικές συνθήκες θανάτου των αγαπημένων τους προσώπων. Οι Ευρωβουλευτές ζητούν την άμεση και πλήρη εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και καλούν την Τουρκική κυβέρνηση "να σταματήσει αμέσως τη μετακίνηση των λειψάνων από τους ομαδικούς τάφους και να συμμορφωθεί προς το διεθνές δίκαιο, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τις αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)" και "να τηρήσει πλήρως την υποχρέωσή της, μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ, για αποζημίωση των οικογενειών των αγνοουμένων".
Στο εγκριθέν κείμενο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξαίρει το έργο της ΔΕΑ και τονίζει ότι είναι σημαντικό να εντατικοποιηθούν οι δραστηριότητές της, δεδομένου ότι απομένει να εντοπισθούν οι μισοί από τους αγνοουμένους, ενώ τα δύο τρίτα εξ αυτών δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί. Τονίζει, επίσης, ότι το έργο της ΔΕΑ εξαρτάται από την πλήρη υποστήριξη και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών και εκφράζει ικανοποίηση για τα κονδύλια που παρείχε, ζητώντας να συνεχισθεί η παροχή τους.

Το ΥΠΕΞ χαιρετίζει
Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει ικανοποίηση για την έκδοση ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με τους ομαδικούς τάφους αγνοουμένων της Άσσιας στην κατεχόμενη περιοχή Ορνίθι.
Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι το κείμενο ψηφίσματος κατατέθηκε από κοινού από όλες τις πολιτικές ομάδες και η υιοθέτησή του υπήρξε αποτέλεσμα συνεργασίας και συντονισμένων ενεργειών των Κυπρίων Ευρωβουλευτών με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες και τη Διεύθυνση Κυπριακού του Υπουργείου Εξωτερικών.

"Με το εν λόγω ψήφισμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει την εκταφή λειψάνων που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Ορνίθι, καθώς και τη σκόπιμη μεταφορά τους σε άγνωστη μέχρι σήμερα τοποθεσία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Τουρκία να τερματίσει άμεσα την αποτρόπαια αυτή πρακτική και να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εφαρμόζοντας πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές. Η Τουρκία καλείται επίσης να επιτρέψει την πρόσβαση στα στρατιωτικά και άλλα αρχεία της, όπως και στις στρατιωτικές περιοχές στην κατεχόμενη Κύπρο με σκοπό τη διευκόλυνση του έργου της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων" αναφέρεται.
Το Υπουργείο Εξωτερικών, τέλος, συγχαίρει τους Κύπριους Ευρωβουλευτές για τις έντονες και συντονισμένες προσπάθειες που κατέβαλαν για τελική έγκριση του ψηφίσματος.

Ικανοποίηση εκφράζει η Βουλή
Η Βουλή των Αντιπροσώπων χαιρετίζει το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και διαβεβαιώνει ότι οι προσπάθειές θα συνεχιστούν μέχρις ότου διακριβωθεί η τύχη και του τελευταίου αγνοουμένου, για να τεθεί επιτέλους τέρμα στην αγωνία των οικείων τους, στην τραγικότερη αυτή πτυχή του Κυπριακού δράματος του 1974. Σε αναφορά του ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής, ο Προεδρεύων του Σώματος, Σοφοκλής Φυττής, ανέφερε ότι «η Βουλή των Αντιπροσώπων χαιρετίζει την υιοθέτηση Ψηφίσματος από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), σχετικά με τους ομαδικούς τάφους αγνοουμένων της Άσσιας στο χωριό Ορνίθι, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου».

Με το ψήφισμα αυτό, πρόσθεσε, «αναγνωρίζεται ακόμη μια φορά, ότι το θέμα των αγνοουμένων είναι ανθρωπιστικό θέμα και απορρέει από το δικαίωμα των συγγενών αγνοουμένων να γνωρίζουν ποια ήταν η τύχη των αγαπημένων τους προσώπων».

Αναφέρεται, σημείωσε, «γενικότερα στο θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου, αλλά επικεντρώνεται ειδικότερα στο θέμα της μετακίνησης οστών στο χωριό Ορνίθι και άλλες παρόμοιες ενέργειες των κατοχικών δυνάμεων, τις οποίες καταδικάζει».

Το θέμα των αγνοουμένων σε συνάντηση στο ΥΠΑΜ
Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτη Φωτίου, και τον εκπρόσωπο της ε/κ κοινότητας στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους, Νέστορα Νέστορος, είχαν οι ΥΠΑΜ Κύπρου και Ελλάδας, Χριστόφορος Φωκαΐδης και Πάνος Καμμένος. Η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα και δεν έγιναν δηλώσεις. Ήταν η τελευταία προγραμματισμένη συνάντηση του Έλληνα ΥΠΑΜ στην Κύπρο πριν αναχωρήσει για την Ελλάδα.