13 Φεβρουαρίου 2015

Συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και Αίγυπτου για οπλικά συστήματα


http://kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201502/198098/images/det_file-photo-o1-thumb-large.jpg

Από την ιστορική συμφιλίωσή της με το Ισραήλ, τον Σεπτέμβριο του 1978, που συνοδεύτηκε από τη στροφή της προς τη Δύση, η μετά Νάσερ Αίγυπτος ήταν πάντα ένας από τους καλύτερους πελάτες των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφορικά με τις προμήθειες αμυντικών συστημάτων. Από χθες, όμως, φαίνεται ότι εισέρχεται δυναμικά στο κάδρο ένας νέος σημαντικός πρωταγωνιστής, η Γαλλία. Mια χώρα με ισχυρή και διεθνώς ανταγωνιστική πολεμική βιομηχανία, η οποία καλλιεργεί στενές σχέσεις με την κυβέρνηση του Αμπντελφατάχ αλ Σίσι.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, μονογραφήθηκε χθες σημαντική συμφωνία πώλησης γαλλικών οπλικών συστημάτων στην Αίγυπτο, συνολικής αξίας άνω των πέντε δισ. ευρώ. Στην καταρχήν συμφωνία –η οποία προβλέπεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, να υπογραφεί επίσημα στις 16 Φεβρουαρίου– περιλαμβάνεται η πώληση 24 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, μίας φρεγάτας FREEM και πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς MBDA. Την τελική συμφωνία αναμένεται να υπογράψουν την ερχόμενη Δευτέρα στο Κάιρο, από μεν αιγυπτιακής πλευράς ο πρόεδρος Σίσι, από δε την πλευρά της Γαλλίας είτε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είτε ο υπουργός Αμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Αξιωματούχος της γαλλικής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι συνομιλίες με το Κάιρο δεν έχουν ολοκληρωθεί και ότι «ο Αιγύπτιος πρόεδρος δεν έχει αποφασίσει οριστικά επί της γαλλικής προσφοράς». Ωστόσο, τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία επέμεναν ότι η συμφωνία πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Η Αίγυπτος επείγεται να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της, κυρίως λόγω της χαοτικής κατάστασης που βασιλεύει στη γειτονική της Λιβύη μετά την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι και τη διάχυση της τρομοκρατικής δράσης των τζιχαντιστών, που εμπνέονται από το «Ισλαμικό Κράτος» στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS), ιδιαίτερα στη χερσόνησο του Σινά.

Ενας από τους λόγους που ώθησαν την κυβέρνηση του πρώην στρατηγού Σίσι πιο κοντά στη Γαλλία ήταν η ενόχληση για την ενθάρρυνση της «Αραβικής Ανοιξης» από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών και για την ανοχή της Ουάσιγκτον προς τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και τον πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, τον οποίο ανέτρεψε ο στρατός, ύστερα από μεγάλο κύμα λαϊκών διαδηλώσεων.

Η προοπτική αγοράς γαλλικών όπλων άνοιξε το φθινόπωρο του 2014, όταν ο Σίσι επισκέφθηκε το Παρίσι και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ολάντ. Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα εξέπληξε τους αναλυτές, καθώς δεν συνηθίζεται για τέτοιου είδους και μεγέθους αγορές.

Η συμφωνία με την Αίγυπτο, εφόσον βέβαια ολοκληρωθεί, θα αποτελέσει μείζονα επιτυχία της εταιρείας Dassault, που κατασκευάζει τα Rafale. Τον περασμένο χρόνο, η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει τις προμήθειές της από την Dassault, περιορίζοντας από 26 σε 11 τα Rafale που θα αγοράζει κάθε χρόνο την ερχόμενη πενταετία. Η συμφωνία με την Αίγυπτο θα επιτρέψει στην Dassault να γιορτάσει τις πρώτες εξαγωγές της ύστερα από 14 χρόνια.

Η γαλλική εταιρεία ελπίζει να πανηγυρίσει σύντομα μια δεύτερη επιτυχία της, αυτήν τη φορά με την Ινδία. Εδώ και τρία χρόνια βρίσκεται σε εντατικές διαπραγματεύσεις με το Νέο Δελχί, αναφορικά με την πώληση 126 Rafale. Οι τελευταίες λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση της πώλησης αναμένεται να συζητηθούν από τις δύο πλευρές στη διάρκεια μεγάλης αεροναυπηγικής έκθεσης, η οποία θα φιλοξενηθεί στην Ινδία, στις 18 Φεβρουαρίου.
KAUHMERINH KYPROY