27 Νοεμβρίου 2014

Στροφή στον αυταρχισμό από τον Ερντογάν Λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές


Του Νίκου Στέλγια
Η νέα δήλωση του Τούρκου Προέδρου ήρθε σε μια στιγμή που η τουρκική κοινωνία συζητά τις πρόσφατες επισημάνσεις του κ. Ερντογάν.

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Λίγους μήνες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές, ο Πρόεδρος της Τουρκίας πραγματοποιεί στροφή στον αυταρχισμό και στην συντηρητική ρητορική. Με απώτερο στόχο την ενίσχυση των ποσοστών του κόμματος του στις επικείμενες εκλογές, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στέλνει σημαντικά μηνύματα στην βάση του κόμματος του, τα οποία έρχονται να προκαλέσουν μεγάλη αναστάτωση στο εσωτερικότης Τουρκίας και στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Χθες, μιλώντας στα πλαίσια μια διοργάνωσης του συνδέσμου των συντηρητικών επιχειρηματιών «MÜSİAD», ο κ. Ερντογάν πραγματοποίησε μια νέα δήλωση, η οποία βρέθηκε στο προσκήνιο της τουρκικής επικαιρότητας.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν υπογράμμισε την σημασία του ρόλου, τον οποίο διαδραματίζουν οι καταστηματάρχες και οι επιχειρηματίες για την αντιμετώπιση των εξεγέρσεων του Γκεζί και του Κομπάνι. Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ο Πρόεδρος Ερντογάν ευχαρίστησε τους καταστηματάρχες για την υποστήριξη που παρείχαν στις δυνάμεις ασφαλείας σε ότι αφορά την αναχαίτιση της δράσης των ακτιβιστών και των διαδηλωτών. 

Η νέα δήλωση του Τούρκου Προέδρου ήρθε σε μια στιγμή που η τουρκική κοινωνία συζητά τις πρόσφατες επισημάνσεις του κ. Ερντογάν σχετικά με τον ρόλο της γυναίκας στην σύγχρονη κοινωνία. Στις αρχές της εβδομάδας, ο κ. Ερντογάν είχε ισχυριστεί ότι η γυναίκα δεν είναι δυνατόν να έχει ίσα δικαιώματα και ίσο ρόλο με τον άντρα εξαιτίας της παράδοσης και της θρησκείας. 


Το μήνυμα του Τούρκου Προέδρου προς τους συντηρητικούς επιχειρηματίες συνέπεσε με την δίκη της υπόθεσης της δολοφονίας του Αλί Ισμαήλ Κορκμάζ. Ο Κορκμάζ έχασε την ζωή του εξαιτίας του ξυλοδαρμού του από αστυνομικούς και καταστηματάρχες στο Εσκίσεχιρ την περίοδο των επεισοδίων του Γκεζί. Χθες, η οικογένεια του αδικοχαμένου νεαρού εξέφρασε σε υψηλούς τόνους την απόγνωση της απέναντι στην νέα τοποθέτηση του Προέδρου Ερντογάν. 


Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι την περίοδο της Υπόθεσης Γκεζί, στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες τουρκικές πόλεις, υποστηρικτές της τουρκικής κυβέρνησης είχαν κατέβει στους δρόμους με λοστούς και μαχαίρια και σε κάποιες περιπτώσεις επιτέθηκαν σε περαστικούς και σε διαδηλωτές.