27 Νοεμβρίου 2014

Πετρέλαιο: Σενάρια συνωμοσίας με τους τζιχαντιστές και τη Λιβύη

Στην κατοχή των ισλαμιστών βρίσκονται ήδη έξι από τα 10 κοιτάσματα πετρελαίου στην Ανατολική Συρία αλλά και κοιτάσματα πετρελαίου, καθώς και ένα διυλιστήριο στο βόρειο Ιράκ. Η παραγωγή πετρελαίου του I.S. εκτιμάται στα 800 εκατ. δολάρια ετησίως.
Πετρέλαιο: Σενάρια συνωμοσίας με τους τζιχαντιστές και τη ΛιβύηΣενάρια συνωμοσίας και αβεβαιότητα χαρακτηρίζουν πλέον την παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Στο παζλ της αγοράς είναι πιθανόν πολύ σύντομα να μπει και ένας ακόμα παράγων αβεβαιότητας: το I.S., καθώς, οι τζιχαντιστές φλερτάρουν πλέον με την ιδέα να αποκτήσουν πρόσβαση και στα τεράστια αποθέματα της Λιβύης.
Αν το I.S. καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση στο πετρέλαιο της Λιβύης, τότε οι ανατροπές στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου δεν θα πρέπει να αποκλειστούν, καθώς ο όγκος του διακινούμενου λαθραία πετρελαίου από τους τζιχαντιστές θα γίνονταν πλέον υπολογίσιμος. Και εκτός από τα νέα δεδομένα που θα διαμορφώνονταν στην αγορά, τα τεράστια κέρδη που θα απέφερε η πώληση του πετρελαίου θα έρχονταν να προστεθούν στις υπόλοιπες πηγές χρηματοδότησης από εκβιασμούς, εμπόριο όπλων και απαγωγές.Πρέπει να σημειωθεί ότι στην κατοχή των ισλαμιστών βρίσκονται ήδη έξι από τα 10 κοιτάσματα πετρελαίου στην Ανατολική Συρία αλλά και κοιτάσματα πετρελαίου, καθώς και ένα διυλιστήριο, στο βόρειο Ιράκ.

Η παραγωγική δυναμικότητα των κοιτασμάτων που βρίσκονται στα εδάφη που είναι υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών ανέρχεται σε 350.000 βαρέλια την ημέρα, αλλά η παραγωγή κυμαίνεται μεταξύ 50.000 και 60.000 βαρελιών την ημέρα. Οι ποσότητες αυτές, στη συνέχεια διοχετεύονται στη μαύρη αγορά, σε τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 25 και 60 δολαρίων το βαρέλι (40 δολάρια κατά μέσο όρο). Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τιμές που είναι πολύ χαμηλότερες από εκείνες που ισχύουν στις διεθνείς αγορές.Η παραγωγή πετρελαίου του ισλαμικού κράτους (I.S.), εκτιμάται στα 800 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, που ισοδυναμεί με 2.000.000 δολάρια ανά ημέρα.
Η πρώτη κίνηση επί λιβυκού εδάφους έγινε όταν στις αρχές Οκτωβρίου το Ισλαμικό Κράτος (I.S.) κατέλαβε τη Ντέρνα της Λιβύης.

Το σίγουρο είναι ότι το λιβυκό πετρέλαιο σήμερα διακινείται σε ένα μεγάλο βαθμό από Λίβυους λαθρεμπόρους. Άλλωστε, στη Λιβύη, όπως και σε πολλά άλλα μέρη τού κόσμου, ο πλούτος τού πετρελαίου είναι εκείνος που καθοδηγεί τις συγκρούσεις καθώς οι δύο μεγαλύτερες πολιτοφυλακές της Δυτικής Λιβύης -οι ισλαμιστές μαχητές και οι αντιισλαμιστές- έχουν κύρια πηγή εσόδων την λαθραία διακίνηση του μαύρου χρυσού.

Σε κάθε περίπτωση, η προοπτική οι τζιχαντιστές να θέσουν υπό τον έλεγχό τους κοιτάσματα πετρελαίου -και- στη Λιβύη περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση της αγοράς, η οποία σήμερα κυριαρχείται από «σενάρια συνωμοσίας». Το Σαββατοκύριακο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε τη θεωρία του για «συνωμοσία» ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, παρά τον «πόλεμο τιμών» που έχει ξεκινήσει η Σαουδική Αραβία με στόχο το αμερικανικό πετρέλαιο.

Ανάλογες απόψεις έχουν διατυπωθεί και από την πλευρά του Ιράν, η οικονομία του οποίου εξαρτάται σχεδόν πλήρως από τις εξαγωγές του πετρελαίου και η χαμηλή τιμή που έχει διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές έχει προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς.
Πηγή: Premium.paratiritis.gr