06 Δεκεμβρίου 2013

Αρνήθηκε συνεργασία με τουρκική αμυντική εταιρία η Merrill Lynch

Ο αμερικανικός κολοσσός Merrill Lynch αρνήθηκε να αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο στη μεγάλη τουρκική εταιρία αμυντικών συστημάτων Aseslan, όπως ανέφερε η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, μετά την πρόθεση της τελευταίας να αγοράσει πυραύλους από κινεζική εταιρία που βρίσκεται στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ.


Σύμφωνα με την Hurriyet, η Merrill Lynch ήταν ανάμεσα στις αρκετές υποψήφιες εταιρίες για να αναλάβει τον συγκεκριμένο ρόλο, ωστόσο αρνήθηκε να συνεργαστεί με την Aseslan, λόγω της πρόθεσης της Τουρκίας να αγοράσει το πρώτο της αντι-πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς από την κινεζική CPMIEC.
 Η Αseslan, η οποία κατά 85% ανήκει στον Οργανισμό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και αυτή τη στιγμή έχει καθαρή αξία 1,4 δις. ευρώ, δεν έχει μέχρι στιγμής δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις με την κινεζική εταιρία, η οποία βρίσκεται στην αμερικανική «μαύρη λίστα», καθώς φέρεται να έχει πουλήσει οπλική και πυραυλική τεχνολογία σε Ιράν και Συριά, προκαλώντας «σοβαρές ανησυχίες» σε μέλη του ΝΑΤΟ και κυρίως στις ΗΠΑ.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952, υπεραμύνθηκε μεν της επιλογής της να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την κινεζική εταιρία, αλλά τόνισε ότι παραμένει ανοιχτή σε νέες προσφορές, σε περίπτωση που οι συζητήσεις δεν οδηγηθούν σε συμφωνία. Μάλιστα, ο ΥΠΕΞ της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ξεκαθάρισε, μιλώντας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε «ειλικρινές έδαφος», παρά τις διαφορές σε κάποια ζητήματα.
http://www.kathimerini.gr/