06 Δεκεμβρίου 2013

«Κάτι πιο μεγάλο και από την ίδια τη ζωή»

http://blogs.sch.gr/lykpolyg/files/2012/03/%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B1-2.jpg-Τη στιγμή που σήκωσε τη γροθιά του για να πει «Amandla» (Δύναμη), θυμάμαι να απαντώ σχεδόν ενστικτωδώς από το δωμάτιό μου «Aweto» (Σε μας). » Είναι μια φράση που κάθε νοτιοαφρικανός γνωρίζει και τραγουδά από τα χρόνια του Απαρτχάιντ μέχρι σήμερα: «Δύναμη στο λαό». » Εκείνη τη στιγμή, διαλύθηκαν οι μάλλον αφελείς απορίες μου για το αν θα μπορούσε να επιτύχει όλα όσα ονειρευόμουν. Όλα όσα ονειρευόμασταν. Πάλεψε για τη συμφιλίωση, παρά το γεγονός ότι πολλοί γύρω του ζητούσαν εκδίκηση για όλες εκείνες τις δεκαετίες καταπίεσης.» Αν υπήρχε μετενσάρκωση στην περίπτωση του Χριστού, σίγουρα θα ήταν στο πρόσωπο του Nelson Rolihlahla Mandela. » Σε αυτόν χρωστώ την ελευθερία μου, τη δύναμή μου, και την υπερηφάνεια που νιώθω επειδή είμαι από τη Νότιο Αφρική.»


 https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQEbUfOoOnzgWTMcH3Dz2VnHtzxf23QSRgC47mU3rWWZ_k_Sjvc_g
Τι θυµάστε από την απολογία του Μαντέλα;
«Ηταν τετράωρη και σωκρατική. Αν και πάντοτε πίστευα ότι ο Σωκράτης… τα έκανε λίγο χάλια χωρίς δικηγόρο. Ο Μαντέλα είπε πως έκανε εγκλήµατα σύµφωνα µε τη νοµοθεσία, αλλά αυτή δεν ήταν δίκαιη. Και µεταχειριστήκαµε το δικαστήριο ως µια ευκαιρία να πείσουµε τον κόσµο για τον αγώνα. Στη δίκη ενώ ο κόσµος ήξερε τους Μαντέλα και Μπέκι, δεν ήξεραν τους άλλους οκτώ. Τους πρότεινα να γράψουν την ιστορία τους σε δέκα σελίδες και να τις δηµοσιεύσουµε. Τις επιµελήθηκε η φίλη µου και νοµπελίστρια Ναντίν Γκόρντιµερ που µας στάθηκε».
Αληθεύει ότι στη φυλακή ο Μαντέλα ανέβαζε αρχαίες τραγωδίες;
«Εγώ έδωσα στον Μαντέλα την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή και έπαιξε τον Κρέοντα µαζί µε άλλους κρατουµένους. Νοµίζω διδάχθηκε από’ τα αρχαία κείµενα και για την πολιτική εξουσία».

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR0sX6TAJ_gSAo9kRcq8_IU7vgbGFz4byRQKZpq4xgsxzT59BXU2Q
-. Ο καλύτερος φίλος του είναι Έλληνας
Ο Μαντέλα εμπνεύστηκε τις αρχές της ισονομίας, της ελευθερίας και της αδελφοσύνης για όλες τις εθνικές ομάδες από τους Έλληνες κλασικούς. Όταν ήταν στη φυλακή, ανέβασε την Αντιγόνη του Σοφοκλή. Όπως λέει ο ίδιος: «Το κάναμε για να μην καμφθεί το ηθικό μας… Πήραμε μεγάλη δύναμη από αυτό το έργο».Ο καλύτερος φίλος του ήταν ο δικηγόρος του Γιώργος Μπίζος (δεξιά). Από την Κορώνη της Μεσσηνίας, ο Γιώργος Μπίζος βρέθηκε το 1941 στην Αφρική. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ. Υπήρξε από τα πιο σημαντικά στελέχη του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου.Το χειμώνα του 1965, ο Μπίζος επισκέφθηκε τον Μαντέλα στο νησί Ρόμπεν, στο θάλαμο όπου οι δικηγόροι συναντούσαν τους πελάτες τους. Ο Μαντέλα μπήκε στο θάλαμο αγέρωχος, συνοδευόμενος από οκτώ οπλισμένους φρουρούς. Αν και είχε δριμύ ψύχος, ήταν ντυμένος με κοντό παντελονάκι, ξεμανίκωτο πουκάμισο και παπούτσια δίχως κάλτσες. Μόλις είδε το συνήγορό του είπε: «Καλώς ήρθες, Γιώργο! Έλα να σε συστήσω στην τιμητική μου φρουρά!»

https://i3.sndcdn.com/artworks-000019775495-6wx7xe-t200x200.jpg?b09b136
-“Δεν έχω κληρονομιά για να αφήσω πίσω μου”."Ο εθνικός πλούτος της χώρας μας, η κληρονομιά των νοτιοαφρικανών, θα επιστραφεί στο λαό. Η ιδιοκτησία του ορυκτού πλούτου του υπεδάφους, των τραπεζών και των μονοπωλιακών βιομηχανιών πρέπει να μεταβιβαστεί στο λαό. Κάθε άλλη παραγωγική δραστηριότητα και το εμπόριο πρέπει να ελέγχονται ώστε να συμβάλλουν στην ευημερία του λαού". "Δεν έχουμε για να χτίσουμε σπίτια, όπως σχεδιάζαμε, για να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας θα πηγαίνουν στα καλύτερα σχολεία, για να αντιμετωπίσουμε την ανεργία, για να έχουν όλοι δουλειά, ένα αξιοπρεπές εισόδημα, να μπορούν να παρέχουν στέγη στους αγαπημένους τους, να τους τρέφουν... Μας περιορίζει το χρέος που κληρονομήσαμε". (Από τα αρχεία του Αφρικανικού Κογκρέσου και από αδημοσίευτη συνέντευξη του Μαντέλα)

http://slafrica.files.wordpress.com/2008/07/freedom.jpg
-Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που γεννιούνται για να γράψουν ιστορία. Είναι αυτοί που δεν καλύπτονται με την απλή ζωή που θα σε περάσει από το σχολείο, μετά θα σε φέρει στο πανεπιστήμιο, στην αγορά εργασίας και ίσως αργότερα στην δημιουργία οικογένειας και την απόκτηση μιας στέγης στην οποία θα καταφεύγεις κάθε βράδυ μόλις σταματάς την δουλειά. Είναι οι ανήσυχοι άνθρωποι που οι περισσότεροι από εμάς δεν καταλαβαίνουμε, που αρκετοί από εμάς θαυμάζουμε και ακόμα λιγότεροι θέλουμε να μοιάσουμε. Ένας από αυτούς, ανήσυχος και επίμονος, είναι ο Νέλσον Μαντέλα, που σήμερα κλείνει τα 94 του χρόνια. Η γενική συνέλευση του Ο.Η.Ε. αποφάσισε το 2009 να ονομάσει την ημερομηνία των γενεθλίων του ως «Διεθνή Ημέρα Νέλσον Μαντέλα» για να τιμηθεί «η προώθηση και η ποιότητα της ειρήνης». Μια παγκόσμια ημέρα για έναν άνθρωπο που βρίσκεται εν ζωή…


 Απο το Διαδίκτυο