06 Δεκεμβρίου 2013

Επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Στην Αθήνα ο Νταβούτογλου στις 13 Δεκεμβρίου

Θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Ευάγγελο Βενιζέλο - Τι θα συζητηθεί στις συνομιλίες
Στην Αθήνα ο Νταβούτογλου στις 13 ΔεκεμβρίουΛίγες μέρες μετά το ξεπάγωμα των ευρωτουρκικών συνομιλιών με το άνοιγμα του κεφαλαίου 22 (περιφερειακή πολιτική) και την επιτυχία της Άγκυρας να αποσπάσει τη δέσμευση της ΕΕ ότι οι πολίτες της θα μετακινούνται στις 28 χώρες μέλη της ΕΕ χωρίς διαβατήρια (ως αντάλλαγμα για την αυτονόητη υποχρέωση της Τουρκίας να επικυρώσει το πρωτόκολλο επανεισδοχής παράνομων μεταναστών στην τουρκική επικράτεια), ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου έρχεται στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Ευάγγελο Βενιζέλο.Η επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου στην Ελλάδα θα γίνει την επόμενη Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου.
Στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν κυρίως θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και το Κυπριακό, στο οποίο η Τουρκία επιθυμεί να ξεκινήσουν συναντήσεις με εμπλοκή της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας αλλά και των εγγυητριών δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας, ενδεχόμενο με το οποίο η ελληνική διπλωματία.Στις συζητήσεις θεωρείται πιθανό να τεθεί  το ζήτημα της μετατροπής ορθόδοξων ναών και Μονών σε τεμένη, μετά την εκδήλωση της τουρκικής πρόθεσης να μετατραπεί σε τζαμί η Αγιά Σοφιά.
http://www.protothema.gr/

Ο Νταβούτογλου επισκέπτεται Αθήνα και Κατεχόμενα- Θα θέσει επί τάπητος το μέλλον του Κυπριακού στον κύκλο των επαφών του

 Του Νίκου Στέλγια-ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει καθοριστικές επισκέψεις στην Αθήνα και στην Κύπρο, που  αφορούν το μέλλον του Κυπριακού. Τις επόμενες ημέρες, ο κ. Νταβούτογλου θα βρεθεί στα Κατεχόμενα και θα θέσει επί τάπητος το μέλλον του Κυπριακού Προβλήματος με την τουρκοκυπριακή ηγεσία.Όπως ανακοινώθηκε από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, στις 13 Δεκεμβρίου, ο κ. Νταβούτογλου θα επισκεφθεί την ελληνική πρωτεύουσα. Στην Αθήνα  θα συναντηθεί με την κορυφή της πολιτικής εξουσίας  της Ελλάδας. Στις συναντήσεις του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ  θα θέσει επί τάπητος τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά καθώς και στο Κυπριακό.Ο κ. Νταβούτογλου θα παραμείνει στην Αθήνα μια μέρα. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης επίσκεψης, θα μεταβεί στα Κατεχόμενα. Στην άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής, θα συναντηθεί με την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας και στην συγκεκριμένη συνάντηση, το Κυπριακό θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών.
Στα πλαίσια των επαφών του, ο κ. Νταβούτογλου αναμένεται να πραγματοποιήσει έναν νέο γύρο δηλώσεων γύρω από τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Πριν από τα ταξίδια του στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα επισκεφθεί την Αρμενία. Για πρώτη φορά, ύστερα από πολλά χρόνια, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της τουρκικής κυβέρνησης θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αρμενία.  


Οι Τ/κ αναμένουν εξελίξειςΟι Τουρκοκύπριοι αναλυτές παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις κινήσεις του κ. Νταβούτογλου. Κατά την άποψη τους, οι συγκεκριμένες κινήσεις δείχνουν ότι την επόμενη περίοδο στο πεδίο του Κυπριακού, η Κύπρος θα βρεθεί με νέες εξελίξεις.
Εν τω μεταξύ, σήμερα, ο τουρκοκυπριακός τύπος δημοσιεύει την άποψη της kathimerini.com.cy σχετικά με το επίμαχο ζήτημα του κοινού ανακοινωθέντος. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του τ/κ τύπου, η «Κ» επισημάνει ότι σε αντίθεση με τα τελευταία απαισιόδοξα μηνύματα της τ/κ ηγεσίας, οι κύκλοι της ε/κ ηγεσίας εκπέμπουν το μήνυμα ότι ακόμη υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στο ζήτημα του κοινού ανακοινωθέντος.