06 Δεκεμβρίου 2013

Χάλκη και Αγιά Σοφιά “αγκάθια” στη διεθνή εικόνα της Τουρκίας

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν μπαίνουν θέματα όπως η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης και η Αγιά Σοφιά στη Διεθνής διάσκεψη για την θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία όπου έλαβε χώρα στη γερμανική πρωτεύουσα

2(10)
Μια διεθνής διάσκεψη για την “θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία,” πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, με επίκεντρο την Αγία Σοφία και Θεολογική Σχολή της Χάλκης ζητήματα, τα οποία έχουν παραμείνει προβληματικά για δεκαετίες.Το θέμα του διήμερου συνεδρίου ήταν «Γκρεμίζοντας τα τείχη: Επίτευξη Θρησκευτικής Ισότητας στην Τουρκία.”«H ισότητα, η ουδετερότητα του κράτους και ο πλουραλισμός» ήταν τα θέματα που αξιολογήθηκαν από τους πολιτικούς, διπλωμάτες, θρησκευτικούς ηγέτες, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιστήμονες, δημοσιογράφους και εκπροσώπους των θρησκευτικών μειονοτήτων από την Τουρκία. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ,  γερουσιαστής Χίλαρι Κλίντον συμμετείχε επίσης στη διάσκεψη μέσω βίντεο.

Ο Λάκης Βίγκας μέλος της Γενικής Διεύθυνσης Ιδρυμάτων  και εκπρόσωπος των μειονοτικών βακουφίων έκανε μια ομιλία σχετικά με τα θέματα των μειονοτήτων στην Τουρκία. Ο κ. Βίγκας τόνισε τα “νομικά προβλήματα προσωπικότητας» τόσο για την ελληνική Φενέρ όσο και για το Αρμενικό Πατριαρχείο στην Τουρκία.

«Υπό το φως των ιστορικών εμπειριών μας ως μειονότητες της Τουρκίας, χρειαζόμαστε έργα που μπορούν να εφαρμοστούν σε μακρινές διαστάσεις για να γίνουμε ίσοι, ελεύθεροι πολίτες, οι οποίοι μπορούν να εκφράσουν ό, τι σκεφτόμαστε σε ένα ελεύθερο περιβάλλον”, δήλωσε ο Βίγκας.
Έφερε επίσης το ζήτημα Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στην ημερήσια διάταξη, λέγοντας ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης έχει κλείσει εδώ και 42 χρόνια, κάτι το οποίο όπως είπε, «κατέστρεψε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς και τον Ορθόδοξο κόσμο και την Τουρκία.”

Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης άνοιξε το 1844 και υπήρξε  ένα σχολείο για τη θεολογία για χρόνια. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου το 1971 , όλα τα ιδιωτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είτε έγιναν κρατικά πανεπιστήμια ή έκλεισαν.

To Διοικητικό Συμβούλιο της Χάλκης αρνήθηκε να γίνει μέρος του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης και κατά συνέπεια, η σχολή της  Χάλκης έκλεισε.Το τμήμα Λυκείου είναι ακόμα ανοιχτό, αλλά δεν έχει πλέον μαθητές. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ένα άλλο επίμαχο θέμα ήταν η μακραίωνη Αγία Σοφία και η συζήτηση για το αν θα πρέπει να μετατραπεί σε τζαμί ή όχι.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς είχε εκφράσει την ελπίδα του να δει το μουσείο την Αγιας Σοφιάς στη Κωνσταντινούπολης να μετατραπεί σε τζαμί.
http://7imeres.gr/