06 Δεκεμβρίου 2013

Ε.Ε.: Παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία οι συμφωνίες ευρωπαϊκών χωρών με τη Ρωσία για τον South Stream

Η Βουλγαρία μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες κινδυνεύει να βρεθεί στην δυσάρεστη θέση του «ομήρου» στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom με αφορμή τους όρους κατασκευής και εκμετάλλευσης του αγωγού South Stream.Τα παραπάνω επισημαίνουν Βούλγαροι αναλυτές σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι οι διμερείς συμφωνίες που έχει συνάψει η Ρωσία με ορισμένες χώρες-μέλη της ΕΕ (Ελλάδα, Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Ουγγαρία και Σλοβενία) και τη Σερβία για την κατασκευή του αγωγού South Stream παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία και θα πρέπει να τύχουν επαναδιαπραγμάτευσης.

Ο γενικός διευθυντής εσωτερικής αγοράς και ενέργειας Κλάους Ντίτερ Μπόρχαρντ υποστήριξε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέτασε αυτές τις συμφωνίες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αντιτίθενται στην κοινοτική νομοθεσία. Η Μαρλέν Χόλζνερ, εκπρόσωπος του αρμόδιου για την Ενέργεια επιτρόπου Γκίντερ Ετινγκερ, δήλωσε επίσης ότι οι διμερείς συμφωνίες που έχει συνάψει η Ρωσία με ορισμένες χώρες- μέλη της ΕΕ για την κατασκευή του αγωγού South Stream παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία.

Σε δηλώσεις της στη δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ, η Βουλγάρα ευρωβουλευτής (του Σοσιαλιστικού κόμματος) Ηλιάνα Γιότοβα εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να επανεξεταστεί «το ενεργειακό πακέτο» του ευρωπαϊκού κεκτημένου για «να αποσαφηνιστεί πώς ακριβώς οι διμερείς συμβάσεις για τον αγωγό Stream παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία, σε περίπτωση που πράγματι υπάρχει μια τέτοια παραβίαση».

Η αυστηρή στάση της Επιτροπής στην αντιπαράθεση με την Gazprom δημιουργεί προβληματισμό κατά πόσον η παρέμβαση της Κομισιόν μπορεί να ερμηνεύεται ως «απάντηση» των Βρυξελλών στην πρόσφατη ακύρωση της υπογραφής της συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ, υπό την πίεση της Μόσχας. Αυτό επισημαίνουν οι Βούλγαροι σχολιαστές, σύμφωνα με τους οποίους οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων αποτελούν ένδειξη αλληλεγγύης των Βρυξελλών στο Κίεβο.

Στο μεταξύ, επιπρόσθετα προβλήματα στις δύσκολες σχέσεις Σόφιας-Βρυξελλών στον ενεργειακό τομέα ενδέχεται να δημιουργήσει και η απόφαση να επιβληθεί τέλος της τάξεως του 20% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες φυσικές πηγές, που ενέκρινε σήμερα η βουλγαρική Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νέου προϋπολογισμού σε δεύτερη ανάγνωση.
Πηγή: AMΠE