19 Φεβρουαρίου 2014

Ελληνισμός - Ισραήλ, παράλληλοι βίοι;

http://www.efylakas.com/wp-content/uploads/2012/04/newego_LARGE_t_1101_53960477-1024x721.jpg
Η Κύπρος και το Ισραήλ είναι δύο γειτονικά κράτη, των οποίων τα τελευταία χρόνια έχουν συμπλησιάσει οι δρόμοι και τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα. Αναλύοντας την ιστορία των δύο κρατών ο Κύπριος αναλυτής μπορεί να διακρίνει ομοιότητες αλλά και σημαντικές ανομοιότητες που υποδεικνύουν και τον διαφορετικό τρόπο σκέψης των πολιτικών σχολών τους. Το κράτος του Ισραήλ ιδρύθηκε το 1948 και από την πρώτη μέρα είχε να αντιμετωπίσει έναν πολλαπλάσιο σε αριθμούς και αρτιότερα εξοπλισμένο στρατό. Τα αραβικά κράτη( Αίγυπτος-Συρία-Ιορδανία-Ιράκ-Σαουδική Αραβία) είχαν δεκαπλάσιο στρατό και βοήθεια από όλο τον αραβικό κόσμο και τη μισή αφρικανική ήπειρο, μέχρι Πακιστάν και Κούβα.
Ο πληθυσμός του Ισραήλ ήταν όσος και της Κύπρου σήμερα (800.000) και αντιμετώπισε επιτυχώς όλο το αραβικό έθνος (Arab League) που αριθμεί σήμερα πληθυσμό πέραν των 400 εκατομμυρίων. Στον πρώτο αραβο-ισραηλινό πόλεμο μετά από δεκάμηνες εχθροπραξίες, αύξησε κατά 60% το έδαφός του! Και μετέπειτα σε όλους τους αραβο-ισραηλινούς πολέμους η άρτια εκπαίδευση και η ποιότητα του ισραηλινού έμψυχου υλικού ήταν το κύριο στοιχείο που συνετέλεσε στις νίκες, σε συνάρτηση με τη σωστή προετοιμασία. Στις διάφορες φάσεις των αραβο-ισραηλινών πολέμων οι Ισραηλινοί δεν δίστασαν να καταρρίψουν βρετανικά «Spitfire» και να βυθίσουν ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο, που κατά τη γνώμη τους ενεργούσαν ενάντια στα συμφέροντα του Ισραήλ.

Οι ομοιότητες με τον δικό μας ψυχισμό δεν χρειάζεται να αντιπαραβληθούν! Εάν κοιτάξει κανείς τη δομή του ισραηλινού στρατού μπορεί να πάρει παραδείγματα: Όλοι οι άρρενες υπηρετούν τρία χρόνια θητείας και όλες οι γυναίκες δύο χρόνια θητεία (εάν επιθυμούν πολεμική θέση, τρία χρόνια).

Όλοι οι άρρενες μετά μεταπίπτουν στην εφεδρεία και υπηρετούν 4-5 εβδομάδες τον χρόνο μέχρι την ηλικία των 40-45. Το κράτος του Ισραήλ με πληθυσμό 8 εκατομμυρίων σήμερα, ξοδεύει το 6,2% του ΑΕΠ του για την άμυνα (€10,6 δισεκατομμύρια) και για κάποιες χρονιές έφτασε το 24% του ΑΕΠ! Στη Βουλή του δεν συζητείται φυσικά εάν θα πρέπει να αγοραστεί ένα οπλικό σύστημα των €100 εκατομμυρίων.

Η ανάλυση της ισραηλινής στρατηγικής και τακτικής θα βοηθούσε πολύ την πολιτική ηγεσία της Κ.Δ. να εφαρμόσει μια στρατηγικά σωστή πολιτική για επιβίωση του Ελληνισμού στο μικρό μας νησί. Συνολικά το Ισραήλ διεξήγαγε επτά πολέμους από τότε, πάντοτε πολεμώντας με αριθμητικά ανώτερους στρατούς, αλλά νίκησε σε όλους. Είχε, όμως, εμπνευσμένη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και πολίτες που ήθελαν να παλέψουν.
Σε παραλληλισμό, ο Ελληνισμός σήμερα αριθμεί πέραν των 11.000.000 ψυχών και με ένα σωστά δομημένο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα μπορεί να υψώσει το παράστημά του στον απειλητικό γείτονα που κατανοεί μόνο τη στρατιωτική ισχύ. Τρανό παράδειγμα πως τα κράτη διαφοροποιούνται όταν αντιμετωπίζουν την ισχύ: Όταν ο ισραηλινός στρατός σκότωσε οκτώ Τούρκους πολίτες στο επεισόδιο «Mavi Marmara», που επιχειρούσαν να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας, η τουρκική κυβέρνηση αρκέστηκε σε λεκτικές διαμαρτυρίες.

«Δεν κατηγορώ εκείνους που επιζητούν να επεκτείνουν την εξουσία τους. Κατηγορώ εκείνους που είναι πρόθυμοι να υποταχθούν», Ερμοκράτης, Θουκυδίδου Ιστορία Δ61

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Πρόεδρος Ομάδων Μελετών ΔΗΚΟ