19 Φεβρουαρίου 2014

ΦΑΒΟΡΙ Ο ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΣΑΡΙΓΚΙΟΥΛ Χάνει την... Πόλη ο Ερντογάν

Η Κωνσταντινούπολη αποτελεί μια πόλη κομβικής πολιτικής σημασίας για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για πολλούς λόγους, συμβολικούς και όχι μόνο.

Ο Μουσταφά Σαριγκιούλ προέρχεται από την κεμαλική κεντροαριστερά και σύμφωνα με το «Spiegel», αν νικήσει μπορεί να σημάνει την αρχή του τέλους για την εποχή Ερντογάν Ο Μουσταφά Σαριγκιούλ προέρχεται από την κεμαλική κεντροαριστερά και σύμφωνα με το «Spiegel», αν νικήσει μπορεί να σημάνει την αρχή του τέλους για την εποχή Ερντογάν
Από εκεί ξεκίνησε ο ίδιος ο Ερντογάν, ως δήμαρχος την τετραετία 1994-1998, την πορεία του προς την κορυφή της τουρκικής πολιτικής. Εκεί επίσης αναδύθηκαν σταδιακά και τα νέα οικονομικά-επιχειρηματικά-κατασκευαστικά «τζάκια» της χώρας, τζάκια φιλικά προσκείμενα στην ίδια την κυβέρνηση Ερντογάν καθώς και στους υιούς του πρωθυπουργού.Κι όλα αυτά βέβαια χωρίς να συνυπολογίσει κανείς το γεγονός πως η Κωνσταντινούπολη αποτελεί ούτως ή άλλως την καρδιά της χώρας, τη μήτρα όπου γεννιούνται όλες οι τάσεις καθώς και το μοντέλο για όλες τις άλλες τουρκικές πόλεις.

Φανταστείτε λοιπόν το μέγεθος του «πλήγματος» εάν στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) απολέσει τη δημαρχία τής εν λόγω πόλης-σύμβολο με τους 14 εκατ. κατοίκους. Κι όμως, η πιθανότητα ενός τέτοιου πλήγματος φαντάζει πλέον πιθανή καθώς βρίσκει πολιτική έκφραση στο πρόσωπο του Μουσταφά Σαριγκιούλ.

Πολιτικός με μακρά πορεία στις τάξεις της κεμαλικής Κεντροαριστεράς και δήμαρχος του διαμερίσματος Σισλί στην ευρωπαϊκή μεριά της Πόλης από το 1999, ο 57χρονος κατεβαίνει υποψήφιος με τη στήριξη του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) ενάντια στον εκλεκτό του Ερντογάν και νυν δήμαρχο, Καντίρ Τοπμπάς. Το εντυπωσιακό είναι πως ο Σαριγκιούλ έχει μεγάλες πιθανότητες να επικρατήσει, πράγμα που θα μπορούσε «να σημάνει την αρχή του τέλους της εποχής Ερντογάν», σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Spiegel».

Ο ίδιος ο Σαριγκιούλ από την πλευρά του φροντίζει να δώσει στις επικείμενες εκλογές χαρακτήρα... δημοψηφίσματος ενάντια στην κυβέρνηση. «Αυτή είναι μια πολιτική μάχη ανάμεσα σε εμένα και τον Ερντογάν», διακηρύσσει ο 57χρονος, ο οποίος μάλιστα έχει μεταξύ άλλων δεσμευτεί να θέσει το μέλλον του πάρκου Γκεζί (το θέμα δηλαδή από το οποίο ξεκίνησαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του περασμένου καλοκαιριού) σε δημοψήφισμα.

Οσο για το κυβερνών AKP, αυτό δείχνει πράγματι να απειλείται από τον Σαριγκιούλ, γι' αυτό και προσπαθεί να τον υπονομεύσει με κάθε τρόπο. Δεν είναι τυχαίο πως ο Ερντογάν προσπάθησε πρόσφατα να εμπλέξει τον Σαριγκιούλ σε παλαιότερες υποθέσεις διαφθοράς, ούτε πως οι Αρχές πάγωσαν τα περιουσιακά στοιχεία του υποψήφιου δημάρχου επικαλούμενες παλαιότερες οφειλές του προς το κράτος.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ-ΕΘΝΟΣ