19 Φεβρουαρίου 2014

Το αέριο κλειδί για επίλυση Κυπριακού

 Τα υποθαλάσσια αποθέματα φυσικού αερίου αποτελούν κλειδί για την επίλυση του Κυπριακού, υποστηρίζει ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Kerim Uras, σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu Agency .
  Ο Τούρκος πρέσβης υποστηρίζει στη συνέντευξή του πως η Τουρκία «είχε προ πολλού προειδοποιήσει την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση να μην κάνει μονομερείς κινήσεις για την εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου από τα κυπριακά αποθέματα» -λέγοντας ότι και οι τουρκοκύπριοι ενδιαφέρονται για αυτά τα αποθέματα.
  Όπως επισημαίνει το τουρκικό πρακτορείο, η διαμάχη προκλήθηκε όταν η αμερικανικών συμφερόντων εταιρία πετρελαίου Noble Energy βρήκε αποθέματα που κυμίνονται στα 142-227 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) στο κυπριακο οικόπεδο 12 της Αφροδίτης, στα τέλη του 2011, καθώς πραγματοποιούσε έρευνες στη γειτονική ισραηλινή υδάτινη περιοχή.


  Μετά την ανακάλυψη τόσο μεγάλης ποσότητας αποθεμάτων, η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει άντληση σε συνεργασία με το Ισραήλ. Ταυτόχρονα η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα κάνει όλα τα απαιτούμενα βήματα να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων στα αποθέματα αυτά.

  «Αν και χάσαμε τόσο καιρό, το πρόσφατο κοινό ανακοινωθέν (εεληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής ηγεσίας) δίνει ένα καινούργιο μομέντουμ στις διαπραγματεύσεις. Ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα επισπευσθούν κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας», είπε ο Ουράς.
 

  Το τουρκικό πρακτορείο θυμίζει πως η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση ανήκει στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι διεθνώς αναγνωρισμένη εκτός από την Τουρκία. Ενώ η διακυβέρνηση στην «Τουρκική δημοκρατία Βορείου Κύπρου (TRNC)», αναγνωρίζεται μόνον από την Τουρκία.
 

  Σύμφωνα με τον Ουράς, στην περίπτωση ύπαρξης συμφωνίας στο Κυπριακό, το τουρκικό αίτημα θα γίνει ευνοϊκότερα αποδεκτό, επειδή και η Κύπρος θα υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
 

  Υποστηρίζει ακόμη πως μόλις η Λευκωσία βάλει οριστικά την υπογραφή της για επανένωση της Κύπρου, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος της Τουρκίας για ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ αποκάλυψε ότι ο υπουργός Εξωτερικών του νεοσύστατου Κυπριακού κράτους για θέματα ΕΕ θα είναι τουρκοκύπριος!
 
ΑΟΖ, Ελλάδα-Τουρκία-Αίγυπτος
  Ο Ουράς, αναφέρθηκε επίσης στην από καιρό διαμάχη Ελλάδας-Τουρκίας για τα θαλάσσια δικαιώματα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.Ερωτηθείς σχετικά με την ΑΟΖ ο Ουράς αποκαλύπτει μυστικές διαπραγματεύσεις της Αθήνας με την Άγκυρα : «Την τελευταία περίοδο υπήρξαν κάποιες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Εξ όσων ανακοινώνονται στον ελληνικό τύπο, η Ελλάδα δε μπόρεσε να αποσπάσει αυτό που επιθυμούσε».  Ο Ουράς αναφέρει πως σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού η προέβλεψε ότι «Παράλληλα με αυτό θα υπάρξει μια ταχεία είσοδος στην οδό επίλυσης των θεμάτων του Αιγαίου.  Αίγυπτος και Ελλάδα αποφάσισαν να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις για την εγκαθίδρυση ΑΟΖ στη Μεσόγειο, κάτι που ενοχλεί την Τουρκία επειδή δεν υπάρχει ανάλογη συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Ο Ουράς υποστηρίζει ακόμη πως «ο ελληνικός Τύπος υποστηρίζει πως οι συνομιλίες Ελλάδας – Αιγύπτου δεν βρίσκονται σε καλό δρόμο».

  Ο Ουράς επισήμανε ότι «αν και οι σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου δεν είναι τόσο καλές ωστόσο το Κάιρο σεβάστηκε τις ενστάσεις μας στις επιθυμίες της Ελλάδος στο θέμα αυτό. Η Αίγυπτος είναι ένα ριζωμένο κράτος και λαμβάνοντας υπόψη τα μακροχρόνια συμφέροντα της δεν έκανε κάτι ενάντια στη Τουρκία. Αυτό σημαίνει το εξής, πως εάν υπάρξει το κατάλληλο διεθνές κλίμα και υπάρξει από πίσω και η πολιτική βούληση, τα θέματα αυτά θα μπουν σύντομα στην οδό της επίλυσης».


  Ο Τούρκος πρέσβης, αναφέρεται και στο «ζήτημα της "τουρκικής" μειονότητας Δυτικής Θράκης»:
  Ο Ουράς σε ερώτηση για την αντίδραση του κόσμου της μειονότητας σχετικά με την έναρξη εκπομπής δελτίου στην τουρκική γλώσσα σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι στην Ξάνθη απάντησε: «Λένε πως στην Λωζάννη δεν γίνεται λόγος για Τούρκους αλλά για μουσουλμάνους. Ο Μουσουλμανισμός δεν είναι επαρκής για τον αυτοπροσδιορισμό των ανθρώπων (σ.σ.σε αντίθεση με την Βοσνία όπου αποδέχθηκαν τον προσδιορισμό). Ελπίζουμε πως το συντομότερο δυνατό οι εδώ αρχές να βρούνε τον σωστό δρόμο και – σύμφωνα και με τα αιτήματα των ανθρώπων- να άρουν τους περιορισμούς στο δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης της ταυτότητας τους και στο θέμα της χρησιμοποίησης της γλώσσας που επιθυμούν».

«Ελάτε να εργασθείτε στην Τουρκία»
  Ο Ουράς αναφέρθηκε επίσης στις οικονομικές σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι η υπ’ αριθμόν ένα χώρα στις  εξαγωγές προς την Ελλάδα. ακόμη πως η Τουρκία τείνει χείρα βοηθείας στην ευρισκόμενη σε οικονομική κρίση Ελλάδα.   Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφέρει ότι πολλοί Έλληνες είναι πλέον οικονομικοί μετανάστες στην Τουρκία.  «Ένα ακόμη επίπεδο που δείχνει την σε σχέση με το παρελθόν βελτίωση των σχέσεων μας είναι η αύξηση του αριθμού των Ελλήνων που εργάζονται στην Τουρκία. Στις «Τουρκικές Αεροπορικές Γραμμές ΤΗΥ» εργάζονται περίπου 100 Έλληνες πιλότοι και είναι πολύ ευχαριστημένοι. Και από τους μισθούς τους και από τις συνθήκες και από τις ανθρώπινες σχέσεις.


  «Κατά τον ίδιο τρόπο υπολογίζεται πως είναι περίπου εκατό οι πανεπιστημιακοί.
  «Μετά, υπάρχει και το θέμα με τους γιατρούς που θέλουν να δουλέψουν, θέμα που εμφανίστηκε με την επίσκεψη του υπουργού Υγεία μας. Εδώ υπάρχουν περίπου εφτά χιλιάδες άτομα. Η έκκληση μας ισχύει, ελάτε να δουλέψετε στην Τουρκία.
«Φυσικά πρέπει να γίνουν κάποιες νομικές ρυθμίσεις. Διότι το ιατρικό επάγγελμα είναι σημαντικό και πρέπει να ολοκληρωθεί η νομική υποδομή. Ιδιαίτερα για αυτούς που θα εργαστούν στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά αυτή τη στιγμή μπορούν να εργαστούν στα ιδιωτικά και υπάρχει ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση».

Σημείωση στυξ: Ο Κερίμ Ουράς πριν έρθει στην Αθήνα, ήταν διαπιστευμένος στο Τελ Αβίβ όταν συνέβη το αιματηρό επεισόδιο στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά που μετέφερε βοήθεια στους αποκλεισμένους Παλαιστίνιους στη Γάζα, το 2010. Είχε τότε εκδιωχθεί από τους Ισραηλινούς με την ψυχρότητα που είχε προκληθεί στις σχέσεις των δύο χωρών. Λόγω του φυσικού αερίου και την ανάμειξη αμερικανικών εταιριών για την εξόρυξή του, εντείνονται οι πιέσεις από τις ΗΠΑ όχι μόνο για την "επίλυση" του Κυπριακού, αλλά και για την συμφιλίωση Ισραήλ-Άγκυρας, ώστε να γίνει δυνατόν να δημιουργηθεί αγωγός, που θα μεταφέρει το κυπριακό φυσικό αέριο, μέσω Ισραήλ και Τουρκίας στην Ευρώπη.

http://www.styx.gr/index.cfm?Action=RTCL&CLiD=14606