19 Φεβρουαρίου 2014

Μπλεγμένος σε σκάνδαλα ως τον λαιμό ο Μπιλάλ Ερντογάν Τον υιό του τούρκου πρωθυπουργού «δίνει» ο μυστηριώδης «Haramzadeler»


Μπλεγμένος σε σκάνδαλα ως τον λαιμό ο Μπιλάλ Ερντογάν
Νέες αποκαλύψεις από τον μυστηριώδη «Haramzadeler» εμπλέκουν με ντοκουμέντα τον γιο του τούρκου πρωθυπουργού Μπιλάλ Ερντογάν σε σκάνδαλο παράνομης μεταβίβασης κρατικής γης σε ιδιωτική εταιρεία. Ο «Haramzadeler» αναρτά στο YouTube ηχητικά ντοκουμέντα-προϊόντα υποκλοπής που εμπλέκουν τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή άτομα του στενού του περιβάλλοντος σε διάφορα σκάνδαλα τα οποία κυμαίνονται από οικονομική διαφθορά ως αθέμιτες παρεμβάσεις στο περιεχόμενο μέσων ενημέρωσης. Η τελευταία αποκάλυψη αφορά τη συμμετοχή του 33χρονου Μπιλάλ Ερντογάν στην παράνομη μεταβίβαση γης που ανήκε στην Αστυνομική Ακαδημία του Ετιλέρ (ακριβής περιοχής της Κωνσταντινούπολης) σε μια εταιρεία ονόματι Bosphorus 360.
Οπως έγραψε η τουρκική εφημερίδα «Zaman», η οποία πρόσκειται στον Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ τούρκο κληρικό που στήριξε στο παρελθόν τον Ερντογάν αλλά σήμερα τα έχει σπάσει μαζί του, σε ένα από τα ηχητικά ντοκουμέντα ένας άντρας που υποστηρίζει ότι είναι ο συνέταιρος της Bosphorus 360 Τσενγκίζ Ακτούρκ μιλάει με τον αιγύπτιο επιχειρηματία Ουσάμα αλ Κουτμπ. Ο Ακτούρκ αναφέρεται σε συζήτησή του με τρίτο άτομο ονόματι Γιαχία, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η γη δεν θα μεταβιβαστεί στην εταιρεία, παρά το γεγονός ότι είναι αναμεμειγμένος και ο γιος του πρωθυπουργού.

Η «Zaman», που ηγείται των αποκαλύψεων για τα σκάνδαλα της τουρκικής κυβέρνησης, αναφέρεται και σε άλλη τηλεφωνική συνομιλία στην οποία ο Κουτμπ συζητεί με τον Μπιλάλ Ερντογάν, ο οποίος του παραπονιέται ότι δεν αισθάνεται άνετα που ο Ακτούρκ μιλάει δεξιά και αριστερά για τον ρόλο του στην εταιρεία.

Το σκάνδαλο Ετιλέρ, το τελευταίο από μια σειρά σκανδάλων που έχουν  αποκαλυφθεί από τα μέσα Δεκεμβρίου ως σήμερα, ήρθε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα. Ο περίφημος «Haramzadeler» ανάρτησε στο Internet υποκλεμμένες συνομιλίες που εμπλέκουν τον Ερντογάν στην παράνομη μεταβίβαση μιας έκτασης γης η οποία, σύμφωνα με όσα ακούγονται στις συνομιλίες, εκτιμάται ότι έχει εμπορική αξία 1 δισ. δολάρια αλλά θα πουλιόταν στην Bosphorus 360 χωρίς να προηγηθεί κανενός είδους διαγωνισμός για το ποσό των 460 εκατ. δολαρίων - δηλαδή, το τουρκικό κράτος θα ζημιωνόταν με 540 εκατ. δολάρια.

Τις υποκλοπές πραγματοποιούν εισαγγελείς που ερευνούν σκάνδαλα διαφθοράς. Το ποιος τις δίνει στη δημοσιότητα παραμένει άγνωστο. Υπάρχουν όμως εικασίες ότι τις δίνει κάποιος ή κάποιοι από μέσα, απαυδισμένοι από τον αυταρχισμό και τις μεθόδους του Ερντογάν, οι οποίοι θέλουν να τον ξεμπροστιάσουν στα μάτια του τουρκικού λαού.

Στην πρώτη υποκλεμμένη τηλεφωνική συνομιλία, που πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2012, ο Κουτμπ και ο Ακτούρκ μοιάζουν ανήσυχοι για την ανάμειξη του Μπιλάλ Ερντογάν στο σχέδιο απόκτησης γης στο Ετιλέρ. Ο Κουτμπ λέει ότι πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και να κρατήσουν το σχέδιο μυστικό ακόμη και από τις συζύγους και τα παιδιά τους. Ως απόδειξη της ανάμειξης του Ερντογάν ο Ακτούρκ ακούγεται να λέει: «Ο πατέρας του έδωσε την εντολή και ο Μπιλάλ ελέγχει τη δουλειά».

Ο «Haramzadeler» ανάρτησε και βίντεο το οποίο γύρισε η εταιρεία Bosphorus 360 για να παρουσιάσει το συγκρότημα που σχεδίαζε να χτίσει στο Ετιλέρ. Το βίντεο δείχνει δύο ουρανοξύστες περιτριγυρισμένους από πολυτελείς κατοικίες, γραφεία και καταστήματα. Με βάση τη μέση τιμή στη συγκεκριμένη γειτονιά, η αξία του συγκροτήματος υπολογίζεται γύρω στα 10 δισ. δολάρια.

Τον περασμένο μήνα διέρρευσαν στον τουρκικό Τύπο φωτογραφίες του Μπιλάλ Ερντογάν σε συνάντησή του με Σαουδάραβα φερόμενο ως χρηματοδότη της Αλ Κάιντα σε ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης. Οι φωτογραφίες δείχνουν τον Μπιλάλ μαζί με τον επιχειρηματία Γιασίν αλ Κάντι, τον οποίο οι ΗΠΑ έβαλαν πριν από έναν χρόνο στη μαύρη λίστα με τους χρηματοδότες της Αλ Κάιντα. Ο Κάντι, που επισκέπτεται συχνά την Τουρκία και στη συγκεκριμένη περίπτωση συνοδευόταν από άντρες της ασφαλείας του πρωθυπουργού, συναντήθηκε με τον Μπιλάλ για να συζητήσουν την υπόθεση Ετιλέρ.

Ο Μπιλάλ είναι επίσης ιδρυτής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Τουργκέβ το οποίο απέκτησε κρατική γη στην περιοχή Φατίχ της Κωνσταντινούπολης σε πολύ καλή τιμή. Λέγεται ότι για να συμβεί αυτό πληρώθηκαν μίζες ύψους 3 εκατ. δολαρίων.

Ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης Μουαμάρ Ακά, ο οποίος ερευνά τα σκάνδαλα - και λέγεται ότι ανήκει στους «γκιουλενιστές» -, έχει εκδώσει ένταλμα για τον Μπιλάλ Ερντογάν. Οι αστυνομικοί όμως αρνούνται να τον συλλάβουν, πιθανότατα εκτελώντας εντολές ανωτέρων τους.

Ο τούρκος πρωθυπουργός, που αγωνίζεται για το πολιτικό μέλλον του, προσπαθεί να παρουσιάσει τα σκάνδαλα ως συνωμοσία εναντίον της κυβέρνησής του. Τα ρίχνει όλα σε μια «συμμορία» από «ξένα στοιχεία» που έχει ως στόχο να πλήξει την Τουρκία.

Μποζανίνου Τάνια
 Δημοσιεύτηκε στο HELIOS PLUS στις 18 Φεβρουαρίου 2014