19 Φεβρουαρίου 2014

Τουρκία και Ελλάδα αυξάνουν τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες

photo Η σύλληψη στην Αθήνα του αρχηγού του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος-Μετώπου (DHKP-C) Χουσεΐν Φεβζί Τεκίν και τριών άλλων Τούρκων πολιτών σε έφοδο που διενεργήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου επεσήμανε τη σπουδαιότητα της περιφερειακής αντιτρομοκρατικής συνεργασίας, ανέφεραν ειδικοί.Η επιχείρηση, η οποία σύμφωνα με αρχικά δημοσιεύματα ήταν αποτέλεσμα ανώνυμης πληροφορίας, συντονίστηκε από την Τουρκική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ), την ομόλογό της στην Ελλάδα ΕΥΠ και διεθνείς συμμάχους.

Ο Ισμαίλ Ακόλ συνελήφθη σχετικά με τη δολοφονία το 1996 του Τούρκου επιχειρηματία Οζντεμίρ Σαμπάντσι. Καταζητείτο επί μακρόν από τις Τουρκικές Αρχές και θεωρείτο ότι ζούσε στην Ελλάδα με πλαστή ταυτότητα εδώ και επτά χρόνια. Ο Ακόλ κατηγορείται επίσης για ανάμιξη στην παράνομη διακίνηση αντιαρματικών όπλων στην Τουρκία, τα οποία κατασχέθηκαν τον περασμένο Ιούλιο κατά τη διάρκεια εφόδου κοντά στις ακτές του νησιού της Χίου, απέναντι από τα παράλια της Τουρκικής επαρχίας της Σμύρνης. Δυο Τούρκοι και δυο Έλληνες πολίτες συνελήφθησαν κατά την έφοδο των Ελληνικών Αρχών.

Οι άλλοι ύποπτοι που συνελήφθησαν στις 10 Φεβρουαρίου ήταν ο Μουράτ Κορκούτ, καταζητούμενος σε σχέση με επίθεση με ρουκέτα στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Άγκυρα το Μάρτιο του 2013 και ο Μπιλγκεχάν Καρπάτ.

Κατά τη διάρκεια της εφόδου, η αστυνομία κατάσχεσε τουφέκια Καλάσνικοφ, χειροβομβίδες, πιστόλια και διάφορα εκρηκτικά. Η Ελληνική αστυνομία διερευνά ισχυρισμούς ότι οι επιθέσεις του DHKP-C στην Τουρκία είχαν εξοπλιστεί μέσω της Κρήτης. Το υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκίας κάλεσε την Ελλάδα να εκδώσει τους υπόπτους στην Τουρκία.

Το DHKP-C έχει επιτεθεί στους στρατούς Τουρκίας και ΗΠΑ, καθώς επίσης σε Τούρκους αστυνομικούς, πολιτικούς και επιχειρηματίες από την ίδρυσή του το 1994, έπειτα από διάλυση της ομάδας μαχητών Επαναστατική Αριστερά. Ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση της 1ης Φεβρουαρίου 2013 στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα, στην οποία σκοτώθηκαν ο Τούρκος φρουρός ασφαλείας Μουσταφά Ακάρσου και ο βομβιστής Ετσεβίτ Σανλί, ενώ τραυματίστηκε ο δημοσιογράφος Ντιντέμ Τουντσάι. Η ομάδα θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από Τουρκία, ΕΕ και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Γκόζντε Γιασίν, επικεφαλής του Κέντρου Βαλκανικών και Κυπριακών Ερευνών στο 21st Century Turkey Institute στην Άγκυρα, η σύλληψη των υπόπτων του DHKP-C δείχνει ότι η Άγκυρα και η Αθήνα έχουν συνεχή και αυξανόμενη συνεργασία εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων. Πρόσθεσε πως η Ελληνική αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν βελτιώσει τις προσπάθειες για εξάλειψη των ριζών της τρομοκρατίας σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της ΕΕ για εξασφάλιση των συνόρων της.
"Είναι επίσης σημαντικό ότι το Δεκέμβρη του προηγούμενου έτους διενεργήθηκε εκτενής επιχείρηση πληροφοριών πριν και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα, εναντίον φερόμενης απόπειρας δολοφονίας από μαχητή του DHKP-C, σύμφωνα με τον Ελληνικό Τύπο", δήλωσε η Γιασίν στους SETimes.

photo
Η πλαϊνή είσοδος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα έχει περικυκλωθεί με ταινία και μεταλλικά ελάσματα έπειτα από ανατίναξη βομβιστή αυτοκτονίας την 1η Φεβρουαρίου, 2013 έξω από τις εγκαταστάσεις. Την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης ανέλαβε το Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C). [AFP]

"Υπάρχουν σοβαροί ισχυρισμοί ότι το DHKP-C χρησιμοποιούσε [την Ελλάδα] ως βάση. Μέχρι στιγμής, τα Ελληνικά δικαστήρια απέρριπταν πάντα αιτήματα της Τουρκίας για έκδοση υπόπτων για τρομοκρατία παρά τις ήδη συμφωνηθείσες διαδικασίες μεταξύ των δυο χωρών εναντίον σχετικών εγκλημάτων. Συνεπώς, η Ελλάδα φαίνεται πλέον πως είναι πιο συνεργατική με την Τουρκία στο ζήτημα αυτό", πρόσθεσε.Η Γιασίν πρόσθεσε πως η πρόσφατη βελτίωση στις σχέσεις Τουρκίας ΕΕ ενισχύουν την αντιτρομοκρατική συνεργασία."Η πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας έχει και αυτή αντίκτυπο στην πρόσφατη επιχείρηση, καθώς η ΕΕ, και η τρέχουσα εκ περιτροπής Ελληνική προεδρία της, νιώθουν μεγαλύτερη ευθύνη για συνεργασία ενάντια σε δίκτυα τρομοκρατίας που προέρχονται από Τουρκικά εδάφη", δήλωσε η Γιασίν.

Το ζήτημα της συνεργασίας σε αντιτρομοκρατικές προσπάθειες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε ο Νταβούτογλου με τον Έλληνα ομόλογό του Ευάγγελο Βενιζέλο το περασμένο καλοκαίρι στην Άγκυρα.

Ο Νιχάτ Αλί Οζτσάν, ειδικός σε θέματα ασφάλειας στο Ίδρυμα Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής της Τουρκίας (TEPAV) που εδρεύει στην Άγκυρα, ανέφερε πως η αντιτρομοκρατική συνεργασία έχει επί μακρόν αποτελέσει σημαντικό διμερές ζήτημα για την Τουρκία και την Ελλάδα."Η πρόσφατη αυτή επιχείρηση έδειξε πως υπάρχει ισχυρή συνεργασία ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ Τουρκίας, ΗΠΑ και Ελλάδας, καθώς το DHKP-C ενεπλάκη κατά το παρελθόν σε επιθέσεις εναντίον στόχων των ΗΠΑ", δήλωσε ο Οζτσάν στους SETimes.Το DHKP-C αποτελεί απειλή και για την Ελλάδα, δήλωσε ο Ιωάννης Μιχαλέτος, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας στο Αθηναϊκό Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας."Σε ό,τι αφορά στην εθνική ασφάλεια της Ελλάδας, αποτελούν έμμεση απειλή καθώς φαίνεται πως έχουν συμμαχία με τρομοκρατικές οργανώσεις της Ελλάδας. Η σύλληψη δύναται να πυροδοτήσει αντίποινα εναντίον της Ελλάδας, αν και οι επιχειρησιακές δυνατότητες του DHKP-C έχουν μειωθεί σημαντικά μετά τις συλλήψεις των ηγετικών μορφών τους κατά τα τελευταία χρόνια σε Ελλάδα και αλλού", δήλωσε στους SETimes.

"Έπειτα από διαδοχικές εξαρθρώσεις από την Τουρκική αστυνομία, κάποια από τα μέλη διέφυγαν από τη χώρα και κατέληξαν σε διαφορετικούς προορισμούς -- συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, όπως φαίνεται", πρόσθεσε.Ανέφερε ότι Τουρκικές και Ελληνικές Αρχές άρχισαν να συνεργάζονται το 2012, καταλήγοντας με συλλήψεις κατά τους τελευταίες μήνες σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας."Τα μέλη του DHKP-C που βρέθηκαν στην Ελλάδα είναι επίσης ύποπτα για συνεργασία, σε κάποιο βαθμό, με παρόμοιες Ελληνικές τρομοκρατικές οργανώσεις, καθώς επίσης και Ευρωπαϊκές", δήλωσε ο Μιχαλέτος.Το DHKP-C παραμένει ενεργό, σύμφωνα με τον Μιχαλέτο.

"Επιπροσθέτως, ένας μεγάλος αριθμός μελών του DHKP-C είναι ύποπτος για δημιουργία νέων βάσεων στο Λίβανο ενώ άλλοι έχουν εξαπλωθεί ανά τον κόσμο και 'κρύβονται' υπό φερόμενες ταυτότητες, περιμένοντας την ευκαιρία να επιστρέψουν στην Τουρκία και να προβούν σε περισσότερες επιθέσεις", δήλωσε."Έχουν πολύπλοκη δομή στην οποία δεν μπορείς να διεισδύσεις εύκολα και να ακολουθήσεις προσεκτικά κανόνες συνωμοσίας. Έχουν επίσης επαφή με διάφορα δίκτυα της Μέσης Ανατολής για συγκάλυψη ή για τον εξοπλισμό τους με όπλα".Στο άρθρο αυτό συνέβαλε ο ανταποκριτής Άντυ Νταμπίλης από την Αθήνα.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.