19 Φεβρουαρίου 2014

Τριγμοί στην καγκελαρία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ – Σκάνδαλο παιδεραστίας εμπλέκει υπουργό της Μέρκελ και βουλευτή του SPD, «ακουμπώντας» ολόκληρη την πολιτική ηγεσία
ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

Την πρώτη μεγάλη κρίση του ζει εδώ και ημέρες ο κυβερνητικός συνασπισμός του Βερολίνου, μετά τις κατηγορίες που απήγγειλε η Εισαγγελία του Ανόβερου κατά του Σοσιαλδημοκράτη βουλευτή Σεμπάστιαν Εμπάτι, τον οποίο κατηγορεί για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας. Το σκάνδαλο αυτό, όμως, εμπλέκει σχεδόν ολόκληρη την πολιτική ηγεσία της γερμανικής κυβέρνησης και οδήγησε την περασμένη Παρασκευή στην παραίτηση του υπουργού Γεωργίας και πρώην Εσωτερικών, Χανς Φρίντριχ.

 Ο Φρίντριχ, ως υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Μέρκελ από το 2011 έως το 2013, όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν, ενημερώθηκε τον Οκτώβριο του 2013 από τον αρχηγό της γερμανικής Υπηρεσίας Δίωξης του Εγκλήματος ότι σε διεθνή έρευνα για κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας αναφέρεται και το όνομα του Σοσιαλδημοκράτη βουλευτή. Ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Φρίντριχ, δεν έχει σχέση με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, είναι πολιτικός των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας. Εκείνες τις ημέρες, βέβαια, έτρεχαν οι διαπραγματεύσεις Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών για την κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού.

Ο Φρίντριχ έκρινε σωστό να τηλεφωνήσει στον πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, και να τον ενημερώσει για τις αστυνομικές έρευνες. Ο Γκάμπριελ, με τη σειρά του, μίλησε με τον αρχηγό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Τόμας Οπερμαν, ο οποίος είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον αρχηγό της αστυνομίας. Και στο σημείο αυτό τα πράγματα περιπλέκονται. Πολλοί πιστεύουν ότι ο Οπερμαν ειδοποίησε τον Εμπάτι και αυτός με τη σειρά του κατάφερε να «ξεφορτωθεί» επιβαρυντικά εις βάρος του στοιχεία.

Ερευνες κατ’ οίκον
 Ομως, η αστυνομία που πραγματοποίησε έρευνα στο σπίτι του Εμπάτι, βρήκε στην κατοχή του φωτογραφίες ανήλικων γυμνών αγοριών, τις οποίες ο Εμπάτι είχε αγοράσει με πιστωτική του κάρτα μέσω Αυστραλίας. Η αστυνομία κάνει λόγο για πορνογραφικό υλικό, στα όρια της παρανομίας. Ο Εμπάτι κατηγορεί την εισαγγελέα ότι λέει ψέματα και υποστηρίζει πως το υλικό που είχε στην κατοχή του ήταν καθ’ όλα νόμιμο. Εδώ υπάρχει μια σειρά ερωτημάτων. Τι δουλειά έχει βουλευτής να κατέχει φωτογραφίες γυμνών παιδιών, ηλικίας 9 και 10 ετών;

Οταν ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Φρίντριχ, έμαθε για τις έρευνες της αστυνομίας, ειδοποίησε και τη Γερμανίδα καγκελάριο; Γνώριζε η κ. Μέρκελ τα όσα συνέβησαν; Φέρει ευθύνη η ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για το εάν ο Εμπάτι κατόρθωσε να εξαφανίσει επιβαρυντικό υλικό; Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν πως πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες και εναντίον των Γκάμπριελ και Οπερμαν για συγκάλυψη εγκλήματος.

Ο Γκάμπριελ σε χθεσινές του δηλώσεις υποστηρίζει πως όλα όσα έγιναν ήταν νόμιμα, όμως οι ηγεσίες των τριών κομμάτων του μεγάλου συνασπισμού κλείστηκαν εκτάκτως στην Καγκελαρία για να συζητήσουν το θέμα του σκανδάλου, καθώς η κυβέρνηση κλονίζεται από τις αποκαλύψεις και απειλείται η ίδια η ύπαρξή της. Η συνέχεια αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, καθώς φαίνεται πως και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα πρέπει να θυσιάσει τουλάχιστον τον αρχηγό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Τόμας Οπερμαν, για να εξιλεωθεί, έστω και τυπικά.