22 Δεκεμβρίου 2014

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΜΑΣ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ Η ΜΟΣΧΑ ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ» Καμπανάκι Σταϊνμάγερ για την κρίση στη Ρωσία

Οι αναταράξεις της ρωσικής οικονομίας (κατακόρυφη πτώση στο ρούβλι, μείωση στα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου, προβλέψεις για ύφεση το 2015 κ.ά.) προκαλούν... ρήγματα στο Βερολίνο και σοβαρές ανησυχίες στον επιχειρηματικό κόσμο της Γερμανίας.
«Πρέπει να έχουμε κατά νου όλους τους κινδύνους όταν σχεδιάζουμε την πολιτική κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας», προειδοποιεί με δηλώσεις του στο «Spiegel» ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Στ


 Κορυφαία στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης και επιφανείς επιχειρηματίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις αρνητικότατες συνέπειες που θα έχει στη Γερμανία (και συνακόλουθα στην Ευρώπη) το «ρωσικό οικονομικό χάος», απευθύνοντας παράλληλα έμμεση έκκληση για χαλάρωση των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.Ηταν μάλλον αναμενόμενο. Σε συνθήκες παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, άλλωστε, η χαιρεκακία για τα δεινά του άλλου (η γνωστή και με τον γερμανικό όρο «Schadenfreude») συχνά γυρνάει μπούμερανγκ.
«Δεν είναι προς το συμφέρον μας να βρεθεί η Ρωσία εκτός ελέγχου, πρέπει να το έχουμε αυτό κατά νου όταν σχεδιάζουμε την πολιτική κυρώσεων» προειδοποιεί, με δηλώσεις του στο περιοδικό «Der Spiegel», ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.
Συγκεκριμένα, ο Σταϊνμάγερ, ο οποίος ήταν στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα σε ρόλο «ειρηνοποιού», φοβάται ότι η ρωσική οικονομική κρίση («το οικονομικό γονάτισμα της Ρωσίας») μπορεί να οδηγήσει τη Μόσχα σε πολιτική αποσταθεροποίηση και να προκαλέσει μεγαλύτερη ανασφάλεια στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τα πρώτα δείγματα της ανασφάλειας είναι άλλωστε ήδη ορατά στους συνολικά χιλιάδες Ευρωπαίους εξαγωγείς (συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων) που δουλεύουν με Ρωσία.

Ο Φόλκερ Τράιερ, εις εκ των διευθυνόντων του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK), προειδοποιεί μέσα από τις σελίδες της «Bild am Sonntag» ότι περίπου το 36% των (συνολικά εκατοντάδων) γερμανικών εταιρειών που κάνουν μπίζνες στη Ρωσία θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε απολύσεις ή να ακυρώσει προγραμματισμένα πρότζεκτ, ενώ το 12% σκέφτεται να αποσυρθεί πλήρως από τη ρωσική αγορά. Οπως υπογραμμίζει άλλωστε ο Τράιερ, οι Ρώσοι εισαγωγείς-επιχειρηματίες έχουν ήδη αρχίσει να γυρνούν την πλάτη στην Ευρώπη, αναζητώντας νέους εμπορικούς εταίρους στις ασιατικές αγορές.

Την ανησυχία του για την κατάσταση εξέφρασε, με δηλώσεις του στη «Handelsblatt», και ο Εκχαρντ Κόρντες, πρόεδρος της γερμανικής «Επιτροπής για τις Οικονομικές Σχέσεις με την Ανατολική Ευρώπη», ο οποίος προβλέπει ότι «οι γερμανικές εξαγωγές στη Ρωσία θα έχουν υποχωρήσει κατά 20% έως το τέλος του 2014».

Παρόμοιες ανησυχίες εκφράζονται και στην Αυστρία. Χαρακτηριστική η δήλωση του Σοσιαλδημοκράτη Αυστριακού καγκελαρίου Βέρνερ Φάιμαν, που τόνισε ότι «δεν συμφωνεί με το κλίμα ευφορίας μεταξύ των Ευρωπαίων για την επιτυχία των κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία». «Δεν βλέπω κανέναν λόγο για πανηγυρισμούς, δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να είμαστε ευτυχείς που η ρωσική οικονομία καταρρέει», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Φάιμαν, ενώ σε ανάλογες δηλώσεις είχε προχωρήσει προ ημερών και ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ-ΕΘΝΟΣ