22 Δεκεμβρίου 2014

Σε τεντωμένο σχοινί οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις Η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να στείλει στην Τουρκία τον κ. Γκιουλέν

Του Νίκου Στέλγια Το 2014 τελειώνει με τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις να ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί. Σε πολλά ζητήματα, τα οποία αφορούν το μέλλον της περιοχής μας, η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις. Σαν δεν έφταναν όλα αυτά, μια νέα εξέλιξη, η οποία αφορά τον ηγέτη του Κινήματος Γκιουλέν, Φετχουλλάχ Γκιουλέν έρχεται να αναστατώσει τις διμερείς σχέσεις.
Το βράδυ της Παρασκευής, η τουρκική κυβέρνηση πραγματοποίησε το πρώτο βήμα για την έκδοση κόκκινου δελτίου-διεθνής ένταλμα σύλληψης- για τον κ. Γκιουλέν. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη εξέλιξη και να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης του κ. Γκιουλέν από τις ΗΠΑ. Ακριβώς σε αυτό το σημείο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έρχεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την Άγκυρα.Τα νέα μηνύματα της αμερικανικής πλευράς δείχνουν ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να στείλει στην Τουρκία τον κ. Γκιουλέν, ο οποίος βρίσκεται αυτοεξόριστος σε ένα ράντσο της Πενσιλβανίας πάνω από μια δεκαετία. Χθες, η αμερικανική εφημερίδα «New York Times» απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο με βάση την πληροφόρηση της από τους κύκλους της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η άρνηση των ΗΠΑ για την έκδοση του κ. Γκιουλέν έρχεται να φορτίσει την ήδη ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Οι δυο χώρες έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις για το μέλλον του Ιράκ και της Συρίας. Η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να τονίζει την σημασία της άμεσης ανατροπής του καθεστώτος της Συρίας. Η συγκεκριμένη άποψη δεν βρίσκει αρκετούς οπαδούς στην Ουάσιγκτον. Σαν δεν έφταναν όλα αυτά, στο Κυπριακό, η αδιάλλακτη στάση της Άγκυρας προβληματίζει την αμερικανική πλευρά.