22 Δεκεμβρίου 2014

Ανιχνευτής ψεύδους "Σύμφωνος" με την Τουρκική Κουλτούρα

The university is planning to get financial support for the project. AA Photo
Το Τουρκικό Πανεπιστήμιο της πόλης Σκούταρι  σχεδιάζει να αναπτύξει ένα νέο ανιχνευτή ψεύδους προσαρμοσμένο στην τουρκική κουλτούρα .Ο λόγος απλός, ότι μπορεί να συνιστά ψέμα για τις δυτικές χώρες μπορεί να αποτελεί μια φυσική δήλωση για τους Τούρκους πολίτες. Ως παράδειγμα ο Τούρκος Πρύτανης του Πανεπιστήμιου του Σκούταρι (Nevzat Tarhan ) ανέφερε την απάντηση στο ερώτημα τι μπορεί να προκαλέσει την ζήλια  σε έναν Αμερικανό σύζυγο και τι σε έναν Τούρκο Σύζυγο. Λόγω διαφορετικής κουλτούρας η απάντηση θα είναι διαφορετική κατ' επέκτασιν και το λογισμικό θα πρέπει να προσαρμοστεί στην διαφορά αυτή. και να είναι "πιο ευαίσθητο".Το ερώτημα αυτό δεν φαίνεται να επιλέχθηκε τυχαία καθώς  εκ της ανάληψης της ηγεσίας στην Τουρκία (2002)   απο το Κυβερνών Κόμμα  της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) υπάρχει αλματώδη αύξηση στα εγκλήματα τιμής.
Επίσης υπάρχει μια σοβαρή ιδιαιτερότητα στην εκδίκαση των υποθέσεων αυτών απο τα τουρκικά δικαστήρια.  Το αστικό δίκαιο κοσμικής προέλευσης ,διασφαλίζει την ισότητα γυναικών και ανδρών απέναντι στον νόμο , οι δικαστικές αποφάσεις όμως  των τουρκικών δικαστηρίων κύρια υπόκεινται στο εθιμικό δίκαιο το οποίο και θεωρεί την γυναίκα  δεύτερης  κατηγορίας πολίτη και άνθρωπο. Τα εγκλήματα τιμής αποτελούν απλώς την κορυφή στο παγόβουνο της καταπάτησης στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία και συντελείται σε βάρος των γυναικών στην τουρκική επικράτεια.

Το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Ερευνητικό Συμβούλιο της Τουρκίας (TÜBİTAK) αναμένεται να χρηματοδοτήσει το εγχείρημα αυτό του τουρκικού πανεπιστήμιου εναρμονιζόμενο με τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερτνογάν περι ισότητας των δύο φύλων οι οποίες και ξεσήκωσαν διεθνή κατακραυγή καθώς όρισε την θέση της γυναίκας στην τουρκική κοινωνία με βάση τα όσα η τουρκική έκδοση του Ισλάμ ορίζει.