04 Αυγούστου 2015

Λουτρό αίματος στην Τουρκία Χωρίς τέλος οι συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας με το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα

http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201508/214880/images/det_CNA_F0a254c1200cf43f6ab4ef5a75996bc34.jpg
Η νέα εβδομάδα ξεκινά στην γειτονική Τουρκία με μεγάλη αντιπαράθεση, λουτρό αίματος και σφοδρές συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας με το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα. Στην νέα περίοδο, στο στόχαστρο της τουρκικής κυβέρνησης βρίσκεται, εκτός από την ένοπλη πτέρυγα του κουρδικού κινήματος και η πολιτική ηγεσία του κινήματος.  Κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου, σε διάφορες τουρκικές πόλεις οι δυνάμεις ασφαλείας αντάλλαξαν πυρά με το κουρδικό κίνημα. Τα ξημερώματα του Σαββάτου, η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία εντατικοποίησε τις επιθέσεις της κατά των κουρδικών στόχων στο βόρειο Ιράκ. Η κουρδική πλευρά ισχυρίζεται ότι εξαιτίας των αεροπορικών βομβαρδισμών, το πρωί του Σαββάτου έχασαν την ζωή τους δέκα Κούρδοι στα περίχωρα του μεγάλου στρατοπέδου στο βουνό Κάντιλ. Η τουρκική πλευρά διαψεύδει κατηγορηματικά αυτό τον ισχυρισμό.
Οι σφοδρές συγκρούσεις συνεχίστηκαν μέχρι τις βραδινές ώρες της Κυριακής. Το πρωί της ίδιας ημέρας, το κουρδικό κίνημα πραγματοποίησε την πρώτη επίθεση αυτοκτονίας ύστερα από πολύ καιρό σε ένα στρατόπεδο στο νοτιοανατολικό κομμάτι της χώρας. Η επίθεση άφησε πίσω της δυο νεκρούς στρατιώτες και δεκάδες τραυματίες. Επίσης, την Κυριακή, το κουρδικό κίνημα δολοφόνησε δυο αστυνομικούς στα Άδανα, μια πληροφορία, η οποία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από την Άγκυρα. Νωρίτερα, στην ίδια επαρχία, εξαγριωμένα πλήθη και υποστηρικτές του τουρκικού εθνικιστικού κινήματος κατέβηκαν στους δρόμους και επιτέθηκαν σε Κούρδους.

Το βράδυ της Κυριακής, στο Βαν, το κουρδικό κίνημα επιτέθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο της επαρχίας, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές. Την ίδια στιγμή, δυνάμεις του κουρδικού κινήματος αναπτύχθηκαν σε διάφορους αυτοκινητόδρομους και κεντρικούς δρόμους της ανατολικής Τουρκίας.

Εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης, η απερχόμενη κυβέρνηση της Τουρκίας κηρύσσει «ειδικές ζώνες ασφαλείας» στο Άγρι και στο Ντέρσιμ (Τούντζελι). Ο στρατιωτικός νόμος σε αυτές τις ζώνες θα έχει διάρκεια 15 ημερών.

Στην Άγκυρα επικρατεί μεγάλος προβληματισμός εξαιτίας της κορύφωσης της βίας στο εσωτερικό της χώρας. Η εξέλιξη έρχεται στο προσκήνιο την στιγμή που η απερχόμενη κυβέρνηση συναντά του Τούρκους στρατηγούς στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, το οποίο θα διαμορφώσει την νέα ιεραρχία και ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι εισαγγελείς έχουν ξεκινήσει δικαστική έρευνα για την ηγεσία της πολιτικής πτέρυγας του κουρδικού κινήματος με τον ισχυρισμό ότι αυτή διατηρεί στενές σχέσεις με την «τρομοκρατία». Παράλληλα, συνεχίζεται το νέο κύμα συλλήψεων των Κούρδων ακτιβιστών. Του Νίκου Στέλγια