04 Αυγούστου 2015

Το Βαρώσι είναι κομμάτι της συνολικής λύσης λέει η «ΥΠΕΞ» Προτείνει «ενδιάμεση λύση» για το ζήτημα των εγγυήσεων


http://assets.philenews.com/data/2015/07/29/skitso-29072015.jpgΣε μια πολύ σημαντική περίοδο για το Κυπριακό Ζήτημα, η νέα «Υπουργός Εξωτερικών» Εμινέ Τσολάκ πραγματοποιεί μια σειρά σημαντικών δηλώσεων στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet Daily News. Η κ. Τσολάκ τονίζει ότι το ζήτημα του Βαρωσιού είναι κομμάτι της συνολικής λύσης του Κυπριακού Προβλήματος.
«Δεν μπορώ σε αυτή την χρονική συγκυρία να δω τα Βαρόσια να απομακρύνονται εντελώς από την συνολική συζήτηση», αναφέρει η κ. Τσολάκ, η οποία προσθέτει: «Εφόσον υπάρχει ελπίδα για την επίλυση του προβλήματος, το να αφαιρέσουμε (σε αυτό το στάδιο) τα Βαρώσια θα ήταν αντιπαραγωγικό».Σε ότι αφορά τον ρόλο της Τουρκίας στις συνομιλίες, η κ. Τσολάκ επισημάνει το εξής: «Η Τουρκία δεν παρεμβαίνει, δεν προσπαθεί να χειραγωγήσει ούτε (προσπαθεί) να αποτελέσει μέρος του ευρύτερου περιεχομένου που συζητείται μεταξύ των δύο ηγετών».

Σύμφωνα με την κ. Τσολάκ στο Κυπριακό έχει δημιουργηθεί μια νέα, ελπιδοφόρα συγκυρία. «Η τρέχουσα κατάσταση είναι ελπιδοφόρα. Υπάρχει ένα θετικό κλίμα με το οποίο γίνονται ενεργές, συχνές και εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις. Στο μέτρο του δυνατού, η σύγκλιση είναι εξασφαλισμένη», τονίζει η ίδια.Σύμφωνα με την κ. Τσολάκ, στην νέα περίοδο, όπως η ελληνοκυπριακή κοινότητα, έτσι και η πλειοψηφία της τ/κ κοινής γνώμης υποστηρίζει την λύση. 

Στο κεφάλαιο του περιουσιακού, η κ. Τσολάκ ζητά από τις δυο πλευρές να τηρήσουν ρεαλιστική στάση. «Υπάρχουν αποφάσεις ευρωπαϊκών δικαστηρίων οι οποίες λένε ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα στην ιδιοκτησία με το να επιστραφούν, ανταλλαχθούν ή αποζημιωθούν», αναφέρει η ίδια.Τέλος, στο  ζήτημα των εγγυήσεων η κ. Τσολάκ τονίζει το εξής: «Δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι τίποτα δεν θα αλλάξει. Αν συζητάμε για τις εγγυήσεις του 1960 αυτό δεν σημαίνει ότι (το σύστημα εγγυήσεων) θα πρέπει να παραμείνει το ίδιο ή να εγκαταλειφθεί. Θεωρώ ότι κοιτάμε για κάτι το ενδιάμεσο». Του Νίκου Στέλγια