01 Απριλίου 2014

Πέρα από τις υπερβολές...

Δεν είναι εύκολα τα πράγματα για τη χώρα, αλλά ούτε και ακατόρθωτα. Κάτω από όποια πολιτική εκδοχή κι αν ειδωθούν, υπάρχουν και θετικά και αρνητικά στοιχεία. Από αυτή την άποψη, είναι πολύ ενδιαφέρουσα η έκθεση της τρόικας προς το Eurogroup -προφανώς από τη δική της σκοπιά- καθώς οι επισημάνσεις της δίνουν ένα περίγραμμα για το πώς μας βλέπουν οι εταίροι-δανειστές.Στα θετικά συμπεριλαμβάνονται ο έλεγχος των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, η αποδοχή του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 (2,4 δισ.), η αναγνώριση ότι για το 2014 δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό και ότι επίσης έχει καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό (5-8 δισ.). Από τα προαπαιτούμενα, η τρόικα υπολογίζει ότι έχει υλοποιηθεί ένα 75% (επιμένουν στα εργασιακά και στην πλήρη κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων), ενώ εκφράζει δυσαρέσκεια για τις καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις και τα μικρά έσοδα. Επισημαίνονται όμως από την τρόικα και τα προβλήματα. Το δημοσιονομικό κενό για το 2015 και το 2016 προβλέπεται στα 6 δισ. Το χρηματοδοτικό κενό για το 2015 προβλέπεται σε... 13 δισ. Το «κούρεμα» του χρέους αποκλείεται, και μόνο επιμήκυνση χρόνου και μείωση επιτοκίων φαίνεται ότι είναι έτοιμοι, υπό προϋποθέσεις, να συζητήσουν.

Αρα, μέχρι στιγμής, με βάση αυτά τα δεδομένα και το ΑΕΠ να είναι χαμηλότερο των προβλέψεων, υπάρχει μια καταρχήν σταθεροποίηση «αμυντικού χαρακτήρα», χωρίς όμως να έχει ακόμα «σφραγιστεί». Είναι προφανές ότι σ' αυτό το σημείο «ασταθούς ισορροπίας» πολλά θα κριθούν από την αναπτυξιακή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της οικονομίας, την τραπεζική ρευστότητα, τις επενδύσεις, τη δικαιότερη κατανομή βαρών, τις διορθώσεις μέτρων αρνητικής απόδοσης (λ.χ. υπερφορολόγηση), τη μη αποδοχή νέων μέτρων λιτότητας, και την παρουσίαση ενός σταθερού πλαισίου κοινωνικής προστασίας. Από το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον που τελικά θα διαμορφωθεί θα εξαρτηθούν η «αντοχή» και η «σταθερότητα» των θετικών στοιχείων της οικονομίας.

Παράλληλα, έναν σχετικά αυτόνομο ρόλο στις εξελίξεις θα παίξει και το ασταθές και ρευστό πολιτικό σκηνικό. Αρα, είναι πρώιμοι και οι «πανηγυρισμοί» και οι «καταστροφολογίες». Σοβαρότερο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης χρειαζόμαστε...ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
panpan@pegasus.gr