01 Απριλίου 2014

Αποσταθεροποίηση λόγω ανθρωπιστικής κρίσης

http://www.al-monitor.com/files/live/sites/almonitor/files/images/almpics/2014/03/Shewaro.jpg?t=thumbnail_570
Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη  Μείζονα απειλή για την εξαιρετικά εύθραυστη δημογραφική ισορροπία του Λιβάνου (σουνίτες, σιίτες, δρούζοι και χριστιανοί) αποτελεί το διαρκώς διογκούμενο κύμα Σύρων προσφύγων, οι οποίοι, καθώς ο εμφύλιος μπαίνει στον τέταρτο χρόνο του, έχουν πλέον υπερβεί το ένα εκατομμύριο, με αποτέλεσμα να τείνουν να ξεπεράσουν τα θλιβερά «πρωτεία» που κρατούν μέχρι σήμερα οι Αφγανοί.Την εξαιρετικά δύσκολη όσο και δυσεπίλυτη αυτή κατάσταση έχει να αντιμετωπίσει η νεόκοπη κυβέρνηση του Λιβάνου, η οποία συγκροτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, έπειτα από ένα χρόνο πολιτικού αδιεξόδου, και ένα από τα πρώτιστα μελήματά της αποτελεί η εξεύρεση κονδυλίων από δωρητές για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

 Πέραν της διαμονής, της σίτισης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των προσφύγων, ένα επιπρόσθετο όσο και χαρακτηριστικό πρόβλημα αποτελεί η εκπαίδευση των μικρών Σύρων. Οπως επισημαίνει η υπεύθυνη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Νινέτ Κέλι στο Reuters, «ήδη 400.000 προσφυγόπουλα χρήζουν άμεσης πρόσβασης στην εκπαίδευση, υπερβαίνοντας τις εκπαιδευτικές ανάγκες των 300.000 Λιβανέζων μαθητών».

Αυτό ωστόσο, αναφέρει, «θα είναι ένα ακατόρθωτο εγχείρημα, χωρίς τα κονδύλια της διεθνούς κοινότητας, για τον επιπρόσθετο λόγο ότι ο Λίβανος βρίσκεται σε περίοδο οικονομικής ύφεσης». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διεθνούς οργανισμού, το μίνιμουμ του ποσού που πρέπει να συγκεντρωθεί για φέτος ανέρχεται στο 1,7 δισεκατομμύριο δολάρια. Δυστυχώς όμως προς το παρόν μόλις το 1/6 έχει συγκεντρωθεί.

Κι ενώ στο διπλωματικό πεδίο δεν φαίνεται, τουλάχιστον σύντομα, η εκδήλωση μιας ουσιαστικής πρωτοβουλίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μερική, έστω, εκτόνωση της κρίσης, στα πεδία των μαχών ο στρατός του Λιβάνου ξανάνοιξε την οδική αρτηρία που συνδέει την πόλη Αλ Λάμπουα, που βρίσκεται στην κοιλάδα της Μπεκάα, με την Αρσάλ, μια στρατηγικής σημασίας πόλη με σιιτικό πληθυσμό. Επιπροσθέτως συριακές κυβερνητικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από τη Χεζμπολάχ κατέλαβαν το Ρας αλ Αϊν, χωριό στρατηγικής σημασίας ανατολικά του Γιαβρούντ, ενώ άγνωστοι προχώρησαν σε ρίψη ρουκετών κοντά στην πόλη Κα που βρίσκεται στη μεθόριο Συρίας -Λιβάνου.

Τέλος, ανακούφιση προκάλεσε χθες στην Ισπανία η απελευθέρωση μετά από έξι μήνες ομηρίας του δημοσιογράφου της ισπανικής εφημερίδας «El Mundo», Χαβιέ Εσπινόσα, και του ανεξάρτητου φωτογράφου Ρικάρντο Βιλανόβα, που απήχθησαν στη Συρία στις 16 Σεπτεμβρίου από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (EIIL), της πιο ριζοσπαστικής ομάδας τζιχαντιστών στη Συρία, μια ένοπλη ομάδα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι και οι ισάριθμοι φωτογράφοι τους συνεχίζουν πάντως να κρατούνται όμηροι στη Συρία εδώ και εννέα μήνες: ο Ντιντιέ Φρανσουά, δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού Europe 1 και ο φωτογράφος του, και ο Νικολά Ενά, δημοσιογράφος του πολιτικού περιοδικού Le Point, και ο φωτογράφος του.