Κωνσταντινούπολη: Ο δρόμος του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για την προεδρία της χώρας άνοιξε έπειτα από το εκλογικό αποτέλεσμα της 30ης Μαρτίου εκτιμούν Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές οι οποίοι εκφράζουν την άποψη ότι επίκεινται και πρόωρες γενικές εκλογές.Το ερώτημα είναι ποιος θα πάει για Πρωθυπουργός αν ο Ταγίπ Ερντογάν πάει στην θέση του Προέδρου της χώρας. Όλα αυτά συζητούνται σε σχέση και με το αν ο νυν πρόεδρος Αμπτουλάχ Γκιουλ επιθυμεί να αναλάβει εκείνος πρωθυπουργός και αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές για να μεταπηδήσει στην πρωθυπουργία ο Αμπτουλάχ Γκιουλ χωρίς να περιμένει τις γενικές εκλογές του 2015.


Κύκλοι προσκείμενοι στον Τούρκο Πρωθυπουργό έλεγαν στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι το 45% που εξασφάλισε στις δημοτικές εκλογές της 30ης Μαρτίου είναι μεγάλη επιτυχία και αναμένουν ο Ταγίπ Ερντογάν να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας. Μέσα σε 12 χρόνια ο Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να κερδίσει τρεις γενικές εκλογές και τρεις δημοτικές εκλογές.

Αυτό που συζητείται στο παρασκήνιο είναι ότι αν ο Ερντογάν είναι υποψήφιος για την προεδρία, τότε ο Αμπτουλάχ Γκιουλ θα αναλάβει την αρχηγία του κόμματος. Αλλά επειδή οι γενικές εκλογές θα διεξαχθούν το 2015 θα πρέπει να αναλάβει άλλος ως πρωθυπουργός μέχρι τότε. Ωστόσο εκτιμάται πως ο Τούρκος Πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να αποφασίσει την διεξαγωγή πρόωρων γενικών εκλογών ως κίνηση καλής χειρονομίας προς τον Γκιουλ. Εκτιμάται ότι δεν αποκλείεται οι προεδρικές εκλογές να διεξαχθούν μαζί με τις γενικές εκλογές.

Μια άλλη φόρμουλα που συζητείται στο ΑΚΡ είναι η διεξαγωγή γενικών εκλογών λίγο αργότερα από τις προεδρικές.

Ωστόσο συζητείται και το ενδεχόμενο ο Αμπτουλάχ Γκιουλ να μην θέλει να αναλάβει Πρωθυπουργός. Στην περίπτωση που ο Ερντογάν εξακολουθεί να θέλει να αναλάβει την προεδρία, τότε για την Πρωθυπουργία ακούγονται τα ονόματα του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, του Υπουργού Εξωτειρκών Αχμέτ Νταβούτογλου, του πρώην Υπουργού Συγκοινωνιών Μπιναλί Γιλντιρίμ και των αντιπροέδρων του ΑΚΡ Νουμάν Κουρτουλμούς και Μεχμέτ Αλί Σαχίν.

Πάντως το ΑΚΡ άρχισε να κάνει τους λογαριασμούς του. Με βάση τα νέα σενάρια στην περίπτωση που ο Ερντογάν είναι υποψήφιος για πρόεδρος θα πρέπει να εξασφαλίσει άλλα 2 εκατομμύρια 500 χιλιάδες νέες ψήφους για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Οι ψηφοφόροι στην Τουρκία είναι πάνω από 52 εκατομμύρια ψηφοφόροι αλλά στις 30 Μαρτίου συμμετείχαν 44 εκατομμύρια. Για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο ο Ταγίπ Ερντογάν χρειάζεται την ψήφο 22 εκατομμυρίων συν ενός. Το ΑΚΡ σε αυτές τις εκλογές έλαβε 19 εκατομμύρια και πάνω. Με βάση λοιπόν αυτούς τους υπολογισμούς για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο ο Ταγίπ Ερντογάν χρειάζεται άλλες 2 εκατομμύρα 500 χιλιάδες ψήφους.

Ο συνολικός αριθμός ψήφων που έλαβαν CHP και MHP στις εκλογές 30 Μαρτίου είναι 19 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει πως ακόμη και να βρουν κοινό υποψήφιο δεν μπορούν να εκλέξουν πρόεδρο από τον πρώτο γύρο. Αν σε αυτή τη συμμαχία προστεθούν και τα δύο φιλοκουρδικά κόμματα BDP και HDP, τότε μπορούν να εκλέξουν πρόεδρο από τον πρώτο γύρο, ωστόσο μια τέτοια συμμαχία δεν φαίνεται δυνατή.

Από την άλλη οι ψήφοι των φιλοκουρδικών κομμάτων είναι κοντά στα 3 εκατομμύρια. Αν το ΑΚΡ συμμαχήσει με τα δύο κόμματα BDP και HDP τότε μπορούν να εκλέξουν πρόεδρο από τον πρώτο γύρο. Αλλά και αυτή η συμμαχία φαίνεται να είναι δύσκολη.

Αν δεν καταφέρει κανένας υποψήφιος να πάρει απλή πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο, τότε θα γίνει δεύτερος γύρος. Σε αυτή την περίπτωση ο Ερντογάν θα πάει στον δεύτερο γύρο με  άλλον έναν υποψήφιο. Οι πληφορίες λένε ότι αξιολογείται το σενάριο εκλογής του στον δεύτερο γύρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ