http://nsnbc.me/wp-content/uploads/2014/01/TRUCK_TURKEY_WEAPONS_SANA.jpgΟ βομβαρδισμός τουρκικού κομβόι στη βορειοδυτική Συρία στα μέσα της εβδομάδας φάνηκε σαν η πρώτη στρατιωτική απάντηση της Μόσχας στην κατάρριψη του αεροσκάφους της από την Τουρκία. Ωστόσο, στο ομιχλώδες τοπίο της συριακής σύγκρουσης τα πράγματα πολύ σπάνια είναι αυτά που δείχνουν.
Η ισλαμική μη κυβερνητική οργάνωση ΙΗΗ (Ίδρυμα για Ανθρωπιστική Βοήθεια), που πριν από μερικά χρόνια είχε ναυλώσει το πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας, έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που έδειχνε τα φορτηγά να καίγονται. Παρ' όλα αυτά, η οργάνωση φρόντισε να διευκρινίσει ότι η αποστολή των είκοσι φορτηγών ούτε είχε οργανωθεί ούτε είχε χρηματοδοτηθεί από την ίδια. Τις μέρες που ακολούθησαν καμία οργάνωση δεν επιβεβαίωσε τη σχέση της με το κομβόι.

Το ίδιο "ορφανός" έμεινε και ο βομβαρδισμός. Ούτε η Μόσχα -ο προφανής ύποπτος- ούτε κάποια άλλη από τις περισσότερες από δέκα χώρες που σήμερα πραγματοποιούν επιχειρήσεις στη Συρία δεν ανέλαβε την ευθύνη γι' αυτόν. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού, επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και δέκα άλλοι τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις. Το πρακτορείο πρόσθετε ότι το κομβόι κατευθυνόταν στην πόλη Αζάζ της Συρίας.Τι μετέφερε τελικά; Η τουρκική ΙΗΗ υποστήριξε ότι τα φορτηγά μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια για τους κατοίκους της πόλης. Ωστόσο, η Τζουμχουριέτ, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στη συριακή κυβέρνηση, έγραψε ότι το κομβόι μετέφερε όπλα σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Αλλα μέσα έκαναν λόγο για λαθρεμπόριο πετρελαίου.

Μπορεί να ήταν τυχαίο, όμως την επόμενη μέρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να διευκρινίσει ότι η χώρα του "προμηθεύεται πετρέλαιο και αέριο μόνο από αξιόπιστες πηγές" και υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει το λαθρεμπόριο στα σύνορά της, το οποίο, σημειωτέον, αποτελεί σήμερα τη βασική πηγή εσόδων για το Ισλαμικό Κράτος και τα παρακλάδια του.Κάποιοι κακεντρεχείς θυμήθηκαν μια παλιότερη δήλωση του Ερντογάν σε σχέση με τα τουρκικά κομβόι προς και από τη Συρία. Όταν ένα από αυτά βρέθηκε στο επίκεντρο δημοσιευμάτων του τουρκικού Τύπου διερωτήθηκε "Τι σημασία έχει αν μετέφερε όπλα; Κι αν πάλι δεν μετέφερε, τι θα άλλαζε;".