11 Ιουλίου 2013

Η σημασία της επίσκεψης Σαμαρά στις ΗΠΑ Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ

http://www.antinews.gr/wp-content/uploads/cache/221606/221616_featured.jpg
Τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα αναζητήσει ο Αντώνης Σαμαράς κατά την πρώτη του συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, στις 8 Αυγούστου. Η σημερινή συγκυρία δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για εμβάθυνση των σχέσεων με την υπερδύναμη. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος είχε από την αρχή διαμηνύσει τη στήριξή του στην Αθήνα, και προειδοποιούσε για τους κινδύνους που θα δημιουργούσε ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρωζώνη. Αλλωστε, την τελευταία τριετία η Ουάσιγκτον πιέζει, με δημόσιες δηλώσεις και σε ιδιωτικές συνομιλίες, για περιορισμό της αυστηρής λιτότητας και άσκηση μιας περισσότερο επεκτατικής πολιτικής στην Ευρώπη, ενώ στηρίζει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας στους κόλπους του ΔΝΤ του οποίου οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος και εμμέσως τάσσονται υπέρ μιας επιπλέον απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Πάντα στο οικονομικό πεδίο, η μετεξέλιξη της Ελλάδας σε πύλη εισόδου ασιατικών προϊόντων προς τις ευρωπαϊκές αγορές προσδίδει επίσης στη χώρα έναν αυξανόμενο ρόλο στο πλαίσιο των διεθνών εμπορικών συναλλαγών. Παράλληλα, η προοπτική ενσωμάτωσης της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, με αποτροπή της ρωσικής εμπλοκής, η ανάπτυξη στρατηγικής συνεργασίας με το Ισραήλ και η εξελισσόμενη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα θετικό διπλωματικό πλαίσιο εντός του οποίου θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη.

Η Ουάσιγκτον εμφανίζεται έτοιμη να ενεργοποιηθεί για λύση του Κυπριακού, ενώ καθοριστικός είναι ο ρόλος της και στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Από την πλευρά της, η Αθήνα παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που προκύπτουν από την κατάσταση της οικονομίας της, δηλώνει πρόθυμη να διαδραματίσει ρόλο στην Μέση Ανατολή, αξιοποιώντας τη νέα σχέση με το Ισραήλ αλλά και τους παραδοσιακούς δεσμούς που διατηρεί με τον Αραβικό Κόσμο.

Σε επικοινωνιακό επίπεδο, η συνάντηση θα προσφέρει μια επιπλέον στήριξη στον κ. Σαμαρά, αν και η χρονική στιγμή κατά την οποία πραγματοποιείται, εν μέσω θέρους, προφανώς δεν είναι η καλύτερη. Ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν θα έχει επίσης την ευκαιρία για επαφές στο Κογκρέσο, καθώς η Γερουσία και η Βουλή θα διακόψουν τις εργασίες τους για τις θερινές διακοπές από τις 2 Αυγούστου έως τις 9 Σεπτεμβρίου, ενώ και το ΔΝΤ θα είναι κλειστό από τις 5 έως τις 16 Αυγούστου.
 http://www.kathimerini.gr