Οι μηχανικοί αποκωδικοποίησαν τη μνήμη του αεροσκάφους και έσπασαν το κομπιουτερικό του πρόγραμμα. Σχεδόν όλα τα δεδομένα έχουν ήδη αποκρυπτογραφηθεί, δήλωσε από την τηλεόραση το μέλος της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας στρατηγός Αμίρ Χατζιζαντέχ.
Λες και προσπαθούσε να διαλύσει τις αμφιβολίες των επιμελητών της CIA - πρώην ιδιοκτητών του αεροσκάφους, ο στρατηγός παράθεσε γεγονότα. Πριν την επίθεση εναντίον του μπιν Λάντεν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος παρακολουθούσε την κατοικία του τρομοκράτη στο Πακιστάν και νωρίτερα πέρασε από επισκευή στην Καλιφόρνια.Δεν αξίζει να προσπαθεί να μαντέψει κανείς τι υπήρχε στη μνήμη του RQ-170 Sentinel, όμως η επανάληψη τέτοιου αεροσκάφους είναι εκτός των ορίων των δυνατοτήτων της Τεχεράνης, θεωρεί ο Διευθυντής του Κέντρου Κοινωνικο-πολιτικών ερευνών Βλαντίμιρ Γιεφσέγιεφ:«Το τεχνικό επίπεδο του Ιράν δεν είναι αρκετό, ώστε να πραγματοποιήσει αντιγραφή αυτής της ιπτάμενης συσκευής. Θεωρώ ότι το Ιράν δεν μπορεί να δημιουργήσει ανάλογό του, παρόλο που μπορεί να χρησιμοποιήσει ορισμένα στοιχεία, αν το βρήκαν σε καλή κατάσταση».
Ο καθηγητής του Τμήματος Ασιανολογίας του ΜΓΚΙΜΟ Σεργκέι Ντρουζιλόφσκι συμφωνεί ότι το Ιράν δεν θα μπορέσει να αναπλάσει τον «Σκοπό». Ο εμπειρογνώμονας επίσης δεν πιστεύει τους Ιρανούς, ό,τι δήθεν οι ίδιοι το είχαν προσεδαφίσει.«Το αεροσκάφος έχασε το δρόμο του. Απλώς είχε συμβεί λάθος στο πρόγραμμα και κανείς δεν το είχε προσγειώσει. Έκανε πτήση πάνω από το ιρανικό έδαφος. Δεν είναι το πρώτο μη επανδρωμένο, ούτε το δεύτερο. Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν παρακολούθηση των ιρανικών εγκαταστάσεων γιατί δεν εμπιστεύονται τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και θεωρούν ότι παρόλ΄ αυτά το Ιράν ετοιμάζει πυρηνική βόμβα».

Το ό,τι οι Ιρανοί διαθέτουν εισαγόμενο ηλεκτρονικό εξοπλισμό δεν αποδεικνύει ότι έχουν θέσει υπό έλεγχο το αεροσκάφος, λέει ο Γιεφσέγιεφ:«Τι πραγματικά μπορούσαν να κάνουν οι Ιρανοί; Να χρησιμοποιήσουν μέσα ραδιοηλεκτρονικού αγώνα. Τέτοια μέσα τους είχε προμηθεύσει η Ρωσία. Όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουν σπάσει τη διεύθυνση και έδωσαν εντολή για προσγείωση».
Έτσι τώρα, η Ρωσία, η Κίνα και πολλές άλλες χώρες ανυπομονούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο «Σκοπό», σημειώνει το ιρανικό πρακτορείο Fars. Οι συνομιλητές μας δεν αποκλείουν τέτοιο πράγμα. Πιθανόν, τη Ρωσία την ενδιαφέρει όχι το ίδιο το αεροσκάφος, αλλά το επικάλυμμά του τεχνολογίας stealth. Όσον αφορά την Κίνα, αυτή θα μπορούσε ακόμα και να κατασκευάσει αντίγραφο του «Σκοπού» - από κοινού με το Ιράν. Βέβαια, τέτοιου είδους συνεταιρισμός είναι πολύ αμφίβολος. Στην Κίνα συμφέρει μόνο να πάρει τεχνολογίες, όχι όμως και να τις επιστρέψει με τη μορφή έτοιμου πρωτοτύπου στο Ιράν, διαφορετικά θα την κατηγορήσουν για παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων.
Ο ανεξάρτητος Αμερικανός Γερουσιαστής με μεγάλη επιρροή Τζο Λίμπερμαν (Joseph «Joe» Lieberman) χαρακτήρισε τη δήλωση της Τεχεράνης για τις προσπάθειες αντιγραφής του μη επανδρωμένου αεροσκάφους ως «καυχησιολογία» και σε κάποιο βαθμό αμυντική χειρονομία – στο φόντο της αισθητής δραστικότητας των διεθνών κυρώσεων.