10 Φεβρουαρίου 2015

«Εξηγήσεις» Κοτζιά για τον Ντούγκιν

Αναλυτικές «εξηγήσεις» έδωσε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς όπου ανάμεσα σε όσα είπε για τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πήρε τις αναγκαίες αποστάσεις από παλιότερες θέσεις του σε ευαίσθητα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Τοποθετήθηκε για την Κριμαία και τα δικαιώματα των ρωσόφωνων πληθυσμών με παραλληλισμούς και αναφορές σε παρόμοια ζητήματα που λύθηκαν διαφορετικά σε άλλες χώρες.Απαντώντας σε ερώτηση για τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία και τους δισταγμούς που εξέφρασε είπε ότι: «Την πρώτη μέρα μου στο Υπουργείο διαβάζω ότι υπήρξε μία ομόφωνη απόφαση της Ε.Ε. για την Ουκρανία και την Ρωσία. Τηλεφωνήσαμε στην Επιτροπή. Μας είπαν, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, θα προχρονολογήσουμε τη σύμφωνη γνώμη σας κατά μία ημέρα. Προφανώς η προηγούμενη κυβέρνηση επέτρεπε να της φέρονται έτσι. Τους είπα ότι δεν μπορεί να το εννοούν στα σοβαρά. Εάν το δεχόμουν, η Ελλάδα θα έχανε τα δικαιώματά της».

Φυσικά από το γερμανικό περιοδικό του έγινε και ερώτηση για τον καθηγητή Αλεξάντερ Ντούγκιν και την επίσκεψη του στο Πανεπιστήμιο που δίδασκε ο ίδιος, με τον υπουργό Εξωτερικών να αποδίδει την επίσκεψη στην ιδιότητα του Ντούγκιν (σύμβουλος του Πούτιν) και ξεκαθάρισε ότι στο τέλος της επίσκεψης μάλιστα διαπληκτίστηκε μαζί του!

«Ο Ντούγκιν ήταν πολύ αντιαμερικανός, πολύ φιλογερμανός, ένα μείγμα Huntington και Fukuyama. Δεν μου άρεσε, διαπληκτισθήκαμε και δεν τον συνόδεψα μετά ούτε μέχρι την έξοδο» σημείωσε ο Νίκος Κοτζιάς.

Στο ερώτημα για τη συνεργασία με τους δεξιούς ΑΝ.ΕΛΛ. και τον Πάνο Καμμένο απάντησε ως εξής: «Ανήκει στη λαϊκή δεξιά, η οποία στο θέμα του μνημονίου (την πολιτική λιτότητας της τρόικας) έχει την ίδια θέση με εμάς. Είναι μία δημοκρατική δύναμη. Η προηγούμενη κυβέρνηση συνεργάσθηκε με το κόμμα ΛΑ.Ο.Σ, ορθόδοξο, αντισημιτικό και υπερεθνικιστικό. Σχετικά με αυτό η Ευρώπη, επιδεικνύοντας μεγάλη υποκρισία, δεν έκανε κουβέντα. Ο πολιτικός του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης ήταν ηγέτης μιας φασιστικής οργάνωσης νεολαίας και έγινε μάλιστα υπουργός Υγείας των συντηρητικών. Παλαιότερα είχε συντάξει αντισημιτικά κείμενα. Γιατί δεν γράφτηκε τίποτα για αυτά; Γιατί ήταν ένας καλός Yes-Man, ο οποίος έλεγε ναι στα μνημόνια».

Τέλος στο ερώτημα αν συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η Γερμανία είναι ο ηγεμόνας της Ευρώπης απάντησε αρνητικά καταλήγοντας ότι: «Δεν συγκρίνω την Ομοσπονδιακή Γερμανία με τη Γερμανία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο ναζισμός, αυτή η βιομηχανοποίηση του φόνου, δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα. Όποιος συγκρίνει με αυτόν οτιδήποτε, είτε το Ισραήλ είτε την κ. Μέρκελ, δεν διαπράττει μόνο ένα επιστημονικό λάθος, αλλά απαλλάσσει και τους δράστες του φόνου αυτού».


Κοτζιάς: Υπάρχουν σύμμαχοι της Ελλάδας που δεν φαίνονται

 
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος ΚοτζιάςΑντίθετος με όλους όσοι υποστηρίζουν πως η Ελλάδα έχει «κόντρα» με τη Γερμανία εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος είχε συνομιλία με δημοσιογράφους μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών.
«Δεν έχουμε κάτι ενάντια στη Γερμανία, έχουμε όμως πάρα πολλά ενάντια στην πολιτική που ακολουθεί απέναντί μας» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς και συμπλήρωσε: «...Θα θέλαμε να καταλάβει η Γερμανία ότι δεν είναι η νέα Ρώμη, αλλά μια ισχυρή, ενδιαφέρουσα κι ελπίζουμε φιλική χώρα απέναντι στην Ελλάδα...».
Σχετικά με τη δύσκολη φάση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι «δεν μπορούν να εφαρμοστούν αυτές οι πολιτικές γιατί είναι καταστροφικές και δεν μπορούμε να τις συνεχίσουμε, ενώ αυτοί δεν λένε στον κόσμο τους ότι οι πολιτικές τους ήταν καταστροφικές, αλλά ότι ήταν καταπληκτικά πετυχημένες και ότι εμείς δεν θέλουμε απλώς να πληρώσουμε». «Νομίζω ότι υπάρχουν κράτη και θεσμοί που έχουν πειστεί και για το δίκαιό μας και για το πραγματικό πρόβλημα» συμπλήρωσε ο κ. Κοτζιάς, ενώ ερωτηθείς για τους συμμάχους που μπορεί να βρει η Ελλάδα στη διαπραγμάτευση απάντησε: «Υπάρχουν σύμμαχοι που δεν φαίνονται πάντοτε, όπως είναι αυτοί που ψήφισαν υπέρ των απόψεών μας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα πρακτικά δεν δημοσιεύονται, αλλά ένας από αυτούς τους συμμάχους ως προς αυτό το ζήτημα είναι και η χώρα όπου βρισκόμαστε».