ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ είναι πως η γερμανική πλευρά, εκτός από τις απαντήσεις και τις διευκρινίσεις Βαρουφάκη, έχει πλέον και τις απαντήσεις του Αλέξη Τσίπρα, όπως αυτός τοποθετήθηκε μιλώντας το απόγευμα της Πέμπτης στην πρώτη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Και η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν σαφής και καθαρή. Θα σεβαστούμε τις υποχρεώσεις μας, αλλά η πολιτική με την οποία θα τις υλοποιήσουμε είναι αποκλειστικό δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης. «Η ελληνική δημοκρατία δεν είναι πλέον αποδέκτης εντολών μέσω μέιλ. Έχει δική της φωνή, τη δική της διαπραγματευτική ισχύ» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

ΤΟ ΚΛΙΜΑ την Πέμπτη, πριν πραγματοποιηθεί η συνάντηση Σόιμπλε - Βαρουφάκη, ήταν βαρύ, καθώς οι περισσότεροι χαρακτήρισαν βίαιη την απόφαση της ΕΚΤ να θέσει τόσο σύντομα χρονικό όριο για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων που δεχόταν για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. "Ίσως ήταν μια προσπάθεια να υποχρεωθεί η Ελλάδα να δεχτεί μια συμφωνία, αλλά κατά τη γνώμη μου -και μόνο κατά τη γνώμη μου- τονίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, έχει στόχο περισσότερο τους Γερμανούς παρά τους Έλληνες. Από τη μια πλευρά είναι η ΕΚΤ που παίρνει τις δύσκολες αποφάσεις, γεγονός που μπορεί να κρατήσει τη Γερμανία λίγο «πίσω» για την ώρα. Από την άλλη, είναι μια αφύπνιση. Αγαπητή κυρία Μέρκελ, μπορεί να προκαλέσετε την τραπεζική κατάρρευση της Ελλάδας και την έξοδο από το ευρώ. Είστε σίγουρη ότι θέλετε να ακολουθήσετε αυτή την οδό; Αλήθεια; Τώρα;"

ΕΙΝΑΙ φανερό πως η γερμανική πλευρά δεν μπορεί να ξεκινήσει τις συζητήσεις που θα γίνουν στα θεσμικά όργανα της Ένωσης με το προκλητικό "όχι σε όλα". Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό δήλωσε: "Είμαστε υπεύθυνοι για το κοινό μας νόμισμα, που ανήκει σε όλη την Ευρωζώνη. Το ευρώ είναι σταθερό και πρέπει να το σεβαστούμε. Πρέπει επίσης να υπάρξει σεβασμός για την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, μία δυνατή απόφαση όπως προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές στη χώρα. Το μόνο σίγουρο πως είναι η λιτότητα δεν είναι η μόνη λύση." Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντζι. "Η επιτυχία του Αλέξη οφείλεται σε ένα μήνυμα ελπίδας σε αντιδιαστολή με το μήνυμα του φόβου. Πρέπει να μιλήσουμε για ανάπτυξη, να μην μιλάμε μόνο για λιτότητα".

ΟΣΟ και αν υπερέβαλαν οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες, όσο και αν θελήσουν να συμβιβαστούν με το Βερολίνο, η διαφορά αφετηρίας είναι χαώδης. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε και τη σημασία της αμερικανικής παρέμβασης, που ήταν απολύτως σαφής (όσο ποτέ άλλοτε) και διατυπωμένη απ' ευθείας από τον πρόεδρο Ομπάμα λίγες μέρες μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. «Δεν μπορείς να ξεζουμίζεις άλλο τους λαούς με τη λιτότητα. Πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, υπογράμμισε ο Αμερικανός ηγέτης, προσθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, με συνθήκες όμως όχι λιτότητας, αλλά ανάπτυξης». Έχω την εντύπωση πως τα ανοίγματα Ολάντ και Ρέντζι στον Τσίπρα, δηλαδή στην αλλαγή ατζέντας στην Ε.Ε. έχουν απόλυτη σχέση με την τοποθέτηση Ομπάμα. Έχω -επίσης- την εντύπωση ότι ο καθηγητής Κρούγκμαν σωστά εκτιμάει τον κίνδυνο απομόνωσης για τη Γερμανία.

ΑΥΤΗ τη φορά ο αμερικανικός παράγων δεν φαίνεται να υποχωρεί στην καταστροφική για την παγκόσμια οικονομία αδιαλλαξία του Βερολίνου, καθώς ευκαιρίες σαν αυτή που προσφέρει η αλλαγή στην Ελλάδα δεν βρίσκεις κάθε μέρα."Με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, ο ελληνικός λαός προσφέρει ελπίδα στην Ευρώπη. Το ερώτημα είναι εάν η υπόλοιπη Ευρώπη θα επιδείξει πολιτική ικανότητα να την αξιοποιήσει ή θα καταδικάσει τους λαούς της Ευρώπης σε μια πολυετή εξαθλίωση. Οι αρχικές αντιδράσεις της Γερμανίας και των Βρυξελλών επιλέγουν την εξαθλίωση. Τώρα είναι η ώρα για την κυβέρνηση Ομπάμα, τους προοδευτικούς του Κογκρέσου και όλης της χώρας, να ενώσουν τις φωνές σε ένα ηχηρό κάλεσμα για να σωθεί η Ευρώπη από την τρέλα της"αναφέρει η "Washington Post" σε άρθρο που υπογράφει η Katrina vanden Heuvel. Και δεν είναι μόνον οι δημόσιες τοποθετήσεις. Η αμερικανική πλευρά έχει αρχίσει να βοηθάει την Αθήνα τόσο με πληροφορίες (και έχει πολλές) όσο και με παροχή τεχνογνωσίας και μέσων για θέματα φοροδιαφυγής.
dchristou52@avgi.gr