10 Φεβρουαρίου 2015

Το τρίγωνο Βρυξέλλες, Ουάσινγκτον, Αθήνα

Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα, σε μια εκδήλωση στο Ινστιτούτο Brookings στις ΗΠΑ για την ευρωπαϊκή κρίση, τη χαρακτήρισαν «ο πρώτος πόλεμος της αλληλεξάρτησης» και ο ομιλητής τόνισε: «Εμείς δεν χρησιμοποιούμε τη λέξη πόλεμος ελαφρά τη καρδία. Αλλά η ταλαιπωρία των χωρών της Νότιας Ευρώπης, με τη συρρίκνωση του 30% του ΑΕΠ τους είναι κάτι που συναντάται μόνο στον πόλεμο».
Αυτός είναι ο προβληματισμός που υπάρχει στις ΗΠΑ για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, ενώ η Ουάσινγκτον βλέπει μια ευκαιρία να παρέμβει στην κρίση και να απευθυνθεί στο Βερολίνο μέσω Αθήνας. Η εξ αντικειμένου παροχή βοήθειας για την κυβέρνηση θεωρείται θεμιτή και χρήσιμη, ωστόσο στο πλαίσιο του πολιτικού πραγματισμού δεν διαφεύγει από τους αρμόδιους παράγοντες ότι η υπερδύναμη έχει ζωτικά συμφέροντα και στρατηγικές επιδιώξεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ετσι, παρ’ όλες τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς με τη Γερμανία, οι ΗΠΑ δεν θα ρισκάρουν τις σχέσεις τους, εκτός εάν λάβουν κάποια σημαντικά ανταλλάγματα.

Τα θέματα στα οποία εστιάζει το ενδιαφέρον του ο αμερικανικός παράγοντας θα μπορούσαν να κωδικοποιηθούν ως εξής:
■ Οι σχέσεις με τη Ρωσία. Η Ουάσινγκτον πρωτοστατεί στις κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας και δεν θα ήθελε επ’ ουδενί να δει μια σύσφιγξη των ελληνορωσικών σχέσεων τόσο στο οικονομικό όσο και στο γεωστρατηγικό πεδίο.

Προσέγγιση Αθηνας-Τελ Αβίβ
■ Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ είναι ο αρχιτέκτονας της προσέγγισης Αθήνας-Τελ Αβίβ και θα ήθελαν σε κάθε περίπτωση αυτή η σχέση όχι μόνο να συνεχιστεί, αλλά, ει δυνατόν, να αναβαθμιστεί.
■ Αμερικανική επιθυμία είναι να ευθυγραμμιστεί η ελληνική με την αμερικανική θέση στο θέμα της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους
■ Οι ΗΠΑ εμφανίζονται ως επισπεύδουσες στο θέμα της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, ενώ κρατούν ίσες αποστάσεις στο θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.
■ Η αμερικανική πλευρά δεν έχει μειώσει το έντονο ενδιαφέρον της για αναβάθμιση του ρόλου της Σούδας και πιθανώς για στάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε κάποιο από τα ελληνικά αεροδρόμια.
■ Στις στοχεύσεις της Ουάσινγκτον είναι και η συνέχιση της συνεργασίας στον τομέα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Σ’ αυτόν τον πολιτικό καμβά, οι επαφές κυβερνητικών παραγόντων με Αμερικανούς αξιωματούχους πυκνώνουν. Χθες ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης συναντήθηκε με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Ντάλεπ Σάιν, τον οποίο θα δουν σήμερα και οι Γιάνης Βαρουφάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ σήμερα, επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό πρεσβευτή Ντέιβιντ Πιρς.