10 Φεβρουαρίου 2015

Αποκαλύψεις-σοκ από τον υπουργό Επικρατείας κατά της διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη Ανέλεγκτη φοροδιαφυγή-μαμούθ 7,5 δισ. ευρώ από 3.500 οικονομικά ισχυρούς!

Ανέλεγκτη φοροδιαφυγή-μαμούθ 7,5 δισ. ευρώ από 3.500 οικονομικά ισχυρούς!
Αποκαλύψεις-σοκ από τομ υπουργό Επικρατείας κατά της διαφθοράς Παν. Νικολούδη:

* Δεν μπορούν να ελεγχθούν και να εισπραχθούν φόροι 2,5 δισ. ευρώ από τις συγκεκριμένες 3.500 υποθέσεις λόγω έλλειψης του κατάλληλου ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού.

* Το ΣΔΟΕ θα ενισχυθεί και με αρμοδιότητες βεβαίωσης και είσπραξης φόρων.

* Ο υπουργός χαρακτήρισε ως υπεύθυνες για τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα οικογένειες διαπλεκόμενες με τη λειτουργία του κράτους, τους ανθρώπους του λεγόμενου «κρατικοδίαιτου καπιταλισμού»!

Του Γιώργου Παλαιτσάκη
  Αποκαλύψεις για την έκταση και τον χαρακτήρα της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς στη χώρα μας αλλά και την αδυναμία των υφιστάμενων ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους να διασφαλίσουν την είσπραξη εσόδων ύψους πολλών δισ. ευρώ από τη διενέργεια ελέγχων έκανε μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας Παν. Νικολούδης, αφήνοντας ταυτόχρονα να εννοηθεί ότι στο στόχαστρό του θα μπουν μεταξύ των άλλων και μεγαλοεπιχειρηματίες διαπλεκόμενοι με το κράτος!

Ο νέος υπουργός, ο οποίος υπήρξε πρόσφατα ανώτατος δικαστικός λειτουργός και ταυτόχρονα προϊστάμενος της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, αποκάλυψε ότι, με την προηγούμενη ιδιότητά του, εντόπισε 3.500 περιπτώσεις φορολογουμένων υπόπτων για φοροδιαφυγή συνολικού ύψους 7,5 δισ. ευρώ. Όπως διευκρίνισε ο κ. Νικολούδης ο εντοπισμός των 3.500 περιπτώσεων φορολογουμένων που είναι ύποπτοι για μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή έγινε με διασταυρώσεις στοιχείων:

- από τις τράπεζες για όσους έχουν καταθέσεις άνω των 200.000 ευρώ και για όσους έχουν στείλει κεφάλαια στο εξωτερικό
- από τις ασφαλιστικές εταιρείες για όσους έχουν καταβάλει πολύ μεγάλα ποσά ετησίων ασφαλίστρων
- από την περίφημη «λίστα Λανγκάρντ» για όσους είχαν μεγάλα ποσά καταθέσεων σε μεγάλη ελβετική τράπεζα.

Για τους φορολογούμενους που περιλαμβάνονται στους τρεις παραπάνω καταλόγους  έγινε πλήρης καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων και στη συνέχεια όλες οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν για την περιουσιακή κατάσταση των συγκεκριμένων ατόμων διασταυρώθηκαν με τα στοιχεία των φορολογικών τους δηλώσεων. Από τη διασταύρωση αυτή προέκυψαν περίπου 3.500 περιπτώσεις φορολογουμένων στις οποίες παρατηρείται μεγάλη δυσαναλογία ανάμεσα στα αποκτηθέντα περιουσιακά στοιχεία και στα δηλωθέντα εισοδήματα.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο νέος υπουργός, από τον έλεγχο των υποθέσεων αυτών είναι δυνατό να εισπραχθούν τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ, ωστόσο «αυτό τον πακτωλό χρημάτων το Δημόσιο δεν έχει τη δυνατότητα να τον εισπράξει, διότι δεν υπάρχει εισπρακτικός μηχανισμός ούτε στο ΣΔΟΕ ούτε στις ΔΟΥ! «Αυτές τις περιπτώσεις που κραυγάζουν για φοροδιαφυγή δεν ξέρουμε τι να τις κάνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας.

Για τον έλεγχο όλων αυτών των υποθέσεων ο κ. Νικολούδης ανακοίνωσε ότι θα γίνουν οι ακόλουθες ενέργειες:
  1) Θα ζητηθεί από όλους ελεγκτές του ΣΔΟΕ να παρατήσουν κάθε άλλη δραστηριότητα και να ασχοληθούν αποκλειστικά με τις συγκεκριμένες 3.500 υποθέσεις!
2) Θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δίδεται η δυνατότητα στο ΣΔΟΕ όχι μόνο να καταλογίζει τα ποσά των φόρων και των προστίμων από τους ελέγχους που διενεργεί αλλά και να τα βεβαιώνει και να τα εισπράττει!

Διαφθορά
  Ο κ. Νικολούδης άφησε εξάλλου να εννοηθεί ότι πίσω από τα μεγαλύτερα οικονομικά εγκλήματα και σκάνδαλα στη χώρα κρύβονται συγκεκριμένες οικογένειες μεγαλοεπιχειρηματιών που έχουν συνδέσει τις δραστηριότητές τους με το κράτος. Τόνισε συγκεκριμένα ότι «όλα αυτά τα οικονομικά σκάνδαλα που αφορούν τράπεζες, παράνομες επιχορηγήσεις, λαθρεμπόριο καυσίμων και προϊόντων καπνού τά τέλεσε μια δράκα οικογενειών και ανθρώπων που είναι ο λεγόμενος “κρατικοδίαιτος καπιταλισμός”, που νομίζουν ότι το κράτος είναι φτιαγμένο για να υπηρετεί τα συμφέροντά τους…»!

Άφησε έτσι σαφείς αιχμές για συγκεκριμένες οικογένειες διαπλεκόμενων επιχειρηματιών.