15 Δεκεμβρίου 2013

Βάστα Ρόμελ (Στουρνάρα)

Εχει καταγραφεί στα χρονικά της Κατοχής. «Βάστα Ρόμελ» κραύγαζαν με χιούμορ, αναμε­ταδίδοντας την είδηση του απ­α­­­­­γο­ρευμένου BBC, οι μαγαζάτορες της οδού Αθηνάς. Η προέλαση του Μοντ­γκό­­­­­­μερι, προάγγελμα της νίκης των συμμάχων, έκανε τις τιμές να πέφτουν.
Βάστα Στουρνάρα, σε αντί­στροφη εφαρμογή. Ηρθε στη σκέψη, παρακολουθώντας τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. Η προ­οπτική κατάργησης του μνημονίου θα έχει ως συνέπεια να πέσουν οι τιμές των... δημοσκοπήσεων. Λίγο το ΄χεις; Αν δεν το καταργήσουν, προηγουμέ­νως, οι «σύμμαχοι», πώς θα ήταν δυνα­τόν να το καταργήσουν οι αντι­­­μνη­μο­νιακοί εσωτερικού; Οι του εξωτερικού απλώς θα το... διαπραγμα­τευθούν (δήλωση Τσίπρα στο Ντάλας).

Ακούστηκαν πολλά. Ακούστηκε ότι οι Ελληνες υπερφορολογούνται. ΝΑΙ. ΝΑΙ. Αλλά μόνον τα «συνήθη υποζύγια», μισθωτοί και συνταξιούχοι (Στουρ­­­­­νάρας). Το 98% των αγροτών δεν πληρώνει φόρους ίσως διότι στα «Καγιενο­χώρια» πληρώνουν ακριβά τη βενζίνη των Καγιέν (στην επαρχία κυκλοφορούσαν πέρσι διπλάσιες Porsche Cayenne από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ).

Ακούσθηκαν -και ΔΙΚΑΙΑ- πολλές επικρίσεις για την αδυναμία του εισπρακτικού μηχανισμού να κυνηγήσει τους φοροφυγάδες. Αλλά κανείς μηχανισμός δεν θα καταστείλει αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή, τη μεγάλη, προαιώνια, αυτή πληγή αν το κράτος δεν γίνει δίκαιο, αναδιανεμητικό. Και πώς να γίνει όταν η μεγάλη πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω των 10.000, για να μη φορολογείται. (Σημ. Στη Σουηδία πρόταση μείωσης των φόρων καταψηφίσθηκε σε δημοψήφισμα για να μη θιγούν οι κοινωνικές παροχές.)

Ακούσθηκε ότι με τον νέο φόρο δημεύεται η ακίνητη περιουσία. Δεν ακούσθηκε ότι μειώνει τον φόρο στη μικρή ιδιοκτησία και τον αυξάνει στη μεγάλη. Δεν ακούσθηκε ότι ακόμη και με τον νέο φόρο, χάρις στη δικαιότερη κατανομή, η επιβάρυνση για όλους -μικρούς και μεγάλους- θα είναι 5-15% μικρότερη.

Δεν ακούσθηκε ότι η κυβέρνηση Ατλι, η πρώτη σοσιαλιστική κυβέρνηση στην Αγγλία, επέβαλε βαρύ φόρο στη μεγάλη ιδιοκτησία (ραχοκοκαλιά του μεγαλοαστικού καθεστώτος) με αποτέλεσμα οι πύργοι στην Αγγλία να μεταβληθούν σε μουσεία για να βγάζουν τα έξοδα συντήρησης. Παρά ταύτα, ο πλέον σοσιαλιστικός νόμος καταπολεμήθηκε από τους... «νεοσοσιαλιστές».

Ακούσθηκε ότι με τη φορολογία τα ποντοπόρα σκάφη μας θα αλλάξουν σημαία. Δεν είπαν λέξη ότι από τα 3.200 ελληνόκτητα πλοία μόνον 850 περίπου έχουν ελληνική σημαία. Τα υπόλοιπα τα έχουν διώξει οι συντεχνιακές απαιτήσεις, που μόνον μερικούς εργατοπατέρες ωφελούν, όχι τους εργαζομένους. Η κατάργηση του καμποτάζ, που την πολέμησαν λυσσαλέα οι συντεχνίτες, είχε πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλους - ναυτεργάτες, εμπόρους, τουρισμό. Και τα λιμάνια μας στόμωσαν από κρουαζιερόπλοια.

Σε ένα μόνον οι Κασσάνδρες δικαιώθηκαν. Με, κοινωνική αναλγησία, καταργήθηκε το επίδομα τέκνων και πολυτέκνων των εφοπλιστών! (Ακούω ότι ο κ. Καμίνης θα τα εντάξει στα συσσίτια του δήμου.) Καταργήθηκε και ολόκληρη σειρά φοροαπαλλαγών των πλουσίων. Αίσχος!!!

Βάστα Ρόμελ. Ο Χίτλερ ανάγκασε τον Ρόμελ να αυτοκτονήσει και οι σύμμαχοι πάτησαν στη Νορμαν­­δία. Βάστα Στουρνάρα. Οι «σύμμαχοι» (Σαμαράς- Βενιζέλος) δεν φαίνονται διατεθειμένοι -παρά τα πελατειακά μαχαιρώματα- να σπρώξουν τον Στουρ­νάρα στην «αυτοκτονία». Ας το ελπίσουμε...