19 Νοεμβρίου 2014

Φορτίζει το κλίμα η Aγκυρα

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ Εντός της κυπριακής ΑΟΖ συνεχίζει να κινείται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός».
Εντός της κυπριακής ΑΟΖ συνεχίζει να κινείται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός».
Την προκλητική απαίτηση για άμεση διακοπή των ερευνητικών γεωτρήσεων που διεξάγονται στην κυπριακή ΑΟΖ από τη Λευκωσία επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου, ενώ ήγειρε εκ νέου ζήτημα συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τους υδρογονάνθρακες. Η Λευκωσία πάντως δεν το συζητεί και αποφάσισε χθες να απορρίψει τις ιδέες του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Αϊντα, επειδή καθιστούν το ζήτημα των υδρογονανθράκων αντικείμενο της διαπραγμάτευσης.Ο κ. Τσαβούσογλου επιχείρησε εκ νέου να απαξιώσει την κρατική υπόσταση της Κύπρου αλλά και το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καλεί την Αγκυρα να αποσύρει το «Μπαρμπαρός» και να ακυρώσει τη NAVTEX, χαρακτηρίζοντάς το άνευ σημασίας.
Στη συνέντευξη υποστήριξε ότι «οι έρευνες υδρογονανθράκων δεν αποτελούν επίδειξη καλής πρόθεσης, ενώ διεξάγονται διαπραγματεύσεις» και πρόσθεσε ότι εάν η Λευκωσία επιμένει να συνεχιστούν οι γεωτρήσεις, «τότε πείτε και στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου ας κάνουμε μαζί τις έρευνες και τις γεωτρήσεις. Αν και αυτό δεν γίνεται, ας ιδρυθεί μια κοινή εταιρεία». Αξιοσημείωτη ήταν πάντως και η αποστροφή με την οποία δικαιολόγησε την παρουσία του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ. «Η Τουρκία είχε πει ότι αν κηρύξουν ΑΟΖ θα στείλει τα πλοία της εκεί», είπε ο Τούρκος υπουργός.

Μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, ο κ. Τσαβούσογλου αναμόχλευσε την τουρκική καχυποψία απέναντι στην τριμερή συνεργασία της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, λέγοντας ότι αποβλέπει στο να «εκφοβίσει την Τουρκία».

Διυπουργική σύσκεψη

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλος συγκαλεί διυπουργική σύσκεψη για την προετοιμασία του συμβουλίου συνεργασίας, με τη συμμετοχή των υπουργών Κ. Σκρέκα, Κ. Τασούλα, Μ. Χρυσοχοΐδη, Γ. Μανιάτη, Χ. Αθανασίου, Β. Κικίλια, Γ. Βαρβιτσιώτη και Ολγας Κεφαλογιάννη.

Το Εθνικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε χθες στη Λευκωσία υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη ενόψει της επίσκεψης Αϊντα, αποφάσισε ομόφωνα να απορρίψει την πρόταση του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ για άμεση σύσταση τεχνικής επιτροπής από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους για τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης, «δεν γίνεται αποδεκτή η όποια προσπάθεια συζήτησης του φυσικού αερίου είτε στο πλαίσιο των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού είτε στο πλαίσιο της όποιας άλλης παράλληλης διαδικασίας». Το Εθνικό Συμβούλιο απέρριψε έτσι στο σύνολό της τη φόρμουλα Αϊντα για αποκλιμάκωση, αφού η σύσταση της μεικτής επιτροπής ήταν το σημείο αφετηρίας της. Θα ακολουθούσαν η σιωπηρή αποχώρηση του «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ, όχι όμως και η άρση της τουρκικής NAVTEX, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και η πραγματοποίηση νέων χιαστί συνομιλιών σε Αθήνα και Αγκυρα.

Ο κ. Αναστασιάδης θα εισηγηθεί ως μέτρο αποκλιμάκωσης αυτά που προέβλεπαν οι συγκλίσεις Χριστόφια - Ταλάτ και Χριστόφια - Ερογλου για τους υδρογονάνθρακες, δηλαδή: την αμοιβαία συναίνεση ότι οι φυσικοί πόροι είναι αρμοδιότητα της ομοσπονδίας, την κατανομή σε αναλογία 82%:18% για τα έσοδα, καθώς και τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου, οι πόροι του οποίου θα κατευθύνονται τα πρώτα χρόνια στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή του. Η πρόταση αυτή συνιστά μια υπαναχώρηση της κυβέρνησης Αναστασιάδη, που δεν ήθελε να αποδεχθεί τις συγκλίσεις αυτές ως αφετηρία της διαπραγμάτευσης.

Εν τω μεταξύ, το ΓΕΕΘΑ διέψευσε χθες δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου για επεισόδιο ανάμεσα σε τουρκικό υποβρύχιο και ελληνικό περιπολικό ανάμεσα στην Κω και την Αλικαρνασσό. Οπως αναφέρουν πηγές του, τα δύο πλοία έπλεαν το καθένα εντός των χωρικών τους υδάτων και βρέθηκαν κοντά επειδή το μέρος είναι πολύ στενό.
Έντυπη