19 Νοεμβρίου 2014

Στο «ψιλό» πήραν τον Ερντογάν για τα περί μουσουλμάνων και Αμερικής

Καυστικά σχόλια των τούρκικων ΜΜΕ για τις δηλώσεις του
Αψηφώντας τα κυβερνητικά «μέτρα προστασίας του κύρους και του πατριωτικού τίτλου»  - οι ποινές για όσους τα αγνοήσουν είναι βαρειες - οι τουρκικές εφημερίδες «πήραν στο ψιλό» τον πρόεδρο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη «φούσκα» που διαλάλησε την περασμένη Κυριακή σχετικά με την  ανακάλυψη της Αμερικής, ότι δηλαδή  μουσουλμάνοι ήταν εκείνοι που πρώτοι πάτησαν το πόδι τους στο δυτικό ημισφαίριο.«Ο πρόεδρός μας έχει δίκιο», γράφει η Hurrijet την Τρίτη 18 Νοεμβρίου. «Παρέλειψε όμως κάτι σημαντικό. Αυτοί που ανακαλύψαν την Αμερική δεν ήταν μονό μουσουλμάνοι. Ήταν Τούρκοι».

O αρθρογράφος Τσεμ Μουμσί της συντηρητικής Chumhurijet δίνει συμβουλές στον πρόεδρο Ερντογάν: «δεν νομίζω ο πρόεδρος μας, ο οποίος δεν τα έχει και πολύ καλά με τα βιβλία, διάβασε στις ελεύθερες ώρες του τα Ημερολόγια του Κολόμβου. Προφανώς, κάποιος από τους συμβούλους του θα του πάσαρε λαθεμένες πληροφορίες τις οποίες πήρε τριγυρνώντας στο Διαδίκτυο"»

Όπως ήταν επόμενο, έσπευσε ο φιλικός στον πρόεδρο Ερντογαν Τύπος να τον υποστηρίξει. Και το κακό χειροτέρεψε. Η Aksam δημοσιεύει την Τρίτη ότι "μελέτες Αμερικάνων ιστορικών δείχνουν ότι το Ισλάμ έφθασε στην Αμερική στα μέσα του 7ου αιώνα". Ένας από αυτούς τους «ιστορικούς» στον οποίο αναφέρεται το άρθρο δεν είναι ιστορικός και ως επιστήμονας είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενος.

"Σύμφωνα με μελέτες του καθηγητή του πανεπιστημίου Χαρβαρντ Μπάρι Φελ που έγιναν στην δεκαετία 1940-1950 το Ισλάμ έφθασε στην  Αμερική περί το 650", γράφει η εφημερίδα. Και προσθέτει ότι επιγραφές στη  αραβική έχουν βρεθεί στις Πολιτείες  της Ινδιάνα, του Κολοραντο και του Νέου Μεξικού.

Οι έρευνες όμως του εν λόγω καθηγητή, ο οποίος έζησε από το 1927 ως το 1994, κρίθηκαν από την  ακαδημαϊκή κοινότητα "αμφισβητήσιμης αξίας". Καθηγητής της Ζωολογίας των Ασπονδύλων «ανακάλυψε» το Ισλάμ στην Αμερική αλλά αυτό κρίθηκε «αστειότητες» από ομολόγους του και ειδικούς στα αραβικά.

Η Aksam αναφέρει επίσης, χωρίς να δηλώνει την πηγή, ότι αρχαία αραβική γραφή επισημάνθηκε στα βουνά της Νεβαδας την δεκαετία του 1950. Μια από τις επιγραφές, γράφει «Ο διάβολος είναι η πηγή της ψευτιάς"»και μια άλλη έχει το καθαρά αραβικό όνομα "Χαμίτ" γραμμένο σε μια πέτρα πριν από 1300 χρονια.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ