19 Νοεμβρίου 2014

Εξαιρετικά σημαντική η συμμετοχή της Τουρκίας

ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ-ΤΙ ΛΕΕΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
 Τη θέση ότι δεν θα συντρέχουν πάντοτε οι συγκυρίες που θα δημιουργούν αυξημένο ενδιαφέρον για το Κυπριακό, εξέφρασε στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με δημοσιογράφους, ο Ντέιμον Ουίλσον, εκτελεστικός διευθυντής της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Atlantic Council, ο οποίος εξειδικεύεται σε θέματα ΝΑΤΟ, καλώντας μας να αδράξουμε την ευκαιρία. «Το πρόβλημα σάς ανήκει, δεν είναι δικό μας», ανέφερε για το Κυπριακό.Δεν είναι οι Αμερικανοί που υποφέρουν από όσα συμβαίνουν στο νησί αλλά εσείς, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι σήμερα όλοι οι εξωτερικοί παίκτες ενδιαφέρονται για το Κυπριακό. Τόνισε, δε, ότι διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία οι ΗΠΑ επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σε όλες τις βαθμίδες της Κυβέρνησης, επισημαίνοντας, μάλιστα, το γεγονός πως γνωρίζει προσωπικά πολύ καλά το θέμα ο Αντιπρόεδρος της χώρας. Ο ίδιος πιστεύει πως θα πρέπει οι πολιτικοί στις δυο πλευρές να πάρουν πρωτοβουλίες και να στείλουν μηνύματα στον κόσμο.

Κοινό συμφέρον
Ο κ. Ουίλσον υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προβλήματα ασφάλειας, παρά το ενδιαφέρον τους για την περιοχή. Η Κύπρος, επεσήμανε, είναι μια μοναδική περίπτωση αλλά εμπίπτει σε μια ευρύτερη στρατηγική για να γίνουν οι πρώην εχθροί εταίροι. «Στην Ουάσιγκτον δεν θέλουμε να περάσουμε την επόμενη δεκαετία να μιλάμε για το Κυπριακό», ανέφερε, εξηγώντας ότι έχουν άλλα προβλήματα που τους απασχολούν. Στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε, παρουσιάζονται πολλές προκλήσεις. Όλοι οι παίχτες πρέπει να εμπλακούν με στόχο τη σταθερότητα. Υπάρχει ένα μεγάλο, κοινό συμφέρον, εάν η περιοχή αυτή καταστεί προβλέψιμη, το οποίο θα επιτρέψει την πλήρη εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και την οικονομική ανάπτυξη. Η Κύπρος, δήλωσε, θα πρέπει να ηγηθεί μιας προσπάθειας για ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά να είναι πηγή αστάθειας.

Λίγο άδικο…
Ερωτηθείς για τον ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία, ιδιαίτερα υπό το φως της στάσης που τήρησε έναντι του ISIS, ανέφερε ότι υπήρξε μεγάλη συζήτηση για το ζήτημα αυτό στον αμερικανικό Τύπο. Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση της χώρας του, ανέφερε πως δεν είχε ξεκάθαρη πολιτική στη Μέση Ανατολή τα τελευταία χρόνια, αν και επεσήμανε πως η κατάσταση ήταν πολυεπίπεδη και περίπλοκη. «Ίσως να υπερβάλαμε στον πόλεμο του Ιράκ», είπε. Αλλά, την ίδια στιγμή, ούτε η απουσία ρόλου για τις ΗΠΑ φαίνεται να δουλεύει, σημείωσε. Εκτίμησε πως είναι λίγο άδικο, ενώ οι ΗΠΑ δεν είχαν μια ξεκάθαρη στρατηγική για το θέμα της Συρίας και αμφιταλαντεύονταν αναφορικά με το ποια είναι η σωστή πορεία και την ίδια στιγμή η Τουρκία επί δυο χρόνια τούς ζητούσε να αντιδράσουν μαζί, τώρα που απέκτησαν οι ΗΠΑ στρατηγική να αναμένουν από την Τουρκία, μέσα σε 24 ώρες να συμμετάσχει σε αυτήν. «Έχουμε όμως ένα συνασπισμό και θέλουμε η Τουρκία να βρίσκεται στον πυρήνα του», είπε, προσθέτοντας πως κατανοεί την τουρκική αντίδραση. Χαρακτήρισε εξαιρετικής σημασίας τη συμμετοχή της Τουρκίας στον συνασπισμό.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ουίλσον είχε χθες πρόγευμα εργασίας με τα μέλη του Συμβουλίου Γεωστρατηγικών Μελετών, όπου έγινε ανταλλαγή απόψεων και συμφωνήθηκε τα δυο ιδρύματα να συνεχίσουν τις επαφές τους με στόχο την αλληλοενημέρωση και τη διερεύνηση τρόπων συνεργασίας.